Składniki na ciasto:
250 g mąki
80 g cukru
płaska łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
8 g (pół małej paczki) proszku do pieczenia
80 g masła
3 duże łyżki jogurtu naturalnego (około 175g)
1 jajko
Składniki masy jabłkowej:
1 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
2 czubate łyżeczki cynamonu
1 kisiel cytrynowy bez cukru
cukier puder do oprószenia ciasta
Przygotowanie masy jabłkowej:
- Obrane i pokrojone na małe kawałki jabłka wkładamy do garnka i pod przykryciem, na średnim ogniu, doprowadzamy do zagotowania.
- Słodzimy, zmniejszamy ogień i pod przykryciem prużymy około 30 minut. Czas zależy od rodzaju jabłek. Jabłka muszą zacząć się rozpadać.
- Zdejmujemy z ognia, dodajemy cynamon i całość dokładnie mieszamy.
- Dosypujemy kisiel i szybko całość jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Przygotowanie ciasta:
- Mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wsypujemy do miski. Dodajemy pokrojone w małe kawałki masło i całość rozcieramy w rękach. Nie musimy zrobić tego dokładnie.
- Następnie dodajemy jogurt oraz jajko i całość wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto zagniatamy jak najkrócej.
- 3/4 ciasta rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Tortownicę wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy 15 minut w temperaturze 175 stopni (grzałka dolna + grzałka z termoobiegiem).
- Z pozostałego ciasta przygotujemy paseczki ciasta, do utworzenia kratki na wierzchu szarlotki. W tym celu blat posypujemy dość mocno mąką. Wykładamy ciasto i również posypujemy je mąką. Dzięki temu ciasto nie będzie się kleić. Ciasto dłonią rozklepujemy na cienki prostokąt i nożem kroimy w paseczki o szerokości 1 cm.
- Po 15 minutach wyciągamy z piekarnika podpieczone ciasto. Rozkładamy na nim jabłka.
- Na jabłkach rozkładamy paseczki ciasta, tworząc kratkę.
- Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy 45 minut w 175 stopniach (piekarnik elektryczny: grzałka dolna + grzałka z termoobiegiem).
- Po upieczeniu i przestudzeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Po prostu cudowna, tez ostatnio piekłam ciasto z jabłkami:)
OdpowiedzUsuńOj Aga jak ja uwielbiam szarlotki:) i ten zapach cynamonu który roznosi się po całym domu podczas pieczenia :) częstuję się kawałeczkiem :)myy pycha :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię szarlotkę :)
OdpowiedzUsuńMoja babcia robi ją przepyszną.
Wspaniała szarlotka. Uwielbiam, kiedy pachnie cynamonem. A dekoracja w formie kratki jest super :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Krysiu :)
UsuńBardzo smakowicie wyglada.
OdpowiedzUsuńRównież bardzo lubię szarlotkę, dawno jej nie robiłam, piękna kratka ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAle pyszności :D
OdpowiedzUsuńBajeczna szarlotka! Wygląda tak apetycznie, że chętnie sięgnęłabym kawałek poprzez zdjęcie. Ależ ona musi pięknie pachnieć! :) <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSzarlotka z kratką..jak u Mamy. Pięknie upieczona i pachnąca cynamonem - bajka:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńuwielbiam!!!! ale nie jem słodyczy w poście :PD:
OdpowiedzUsuńTwoja szarlotka wygląda smacznie i oryginalnie. Aż nabrałam ochoty na szarlotkę :)
OdpowiedzUsuńJuż tak dawno nie jadłyśmy szarlotki, że parę dni temu z babcią umowiłyśmy się, ze upiecze nam ją na walentynki ;D Jeszcze większego smaku nam narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńTaka najzwyklejsza jest najlepsza :) Choć eksperymentować z szarlotką także czasem lubię :) Dawno już nie jadłam tego ciasta. Bardzo apetycznie wygląda, piękna kratka :)
OdpowiedzUsuńAgniesiu wpraszam się i dopraszam się usilnie o kawałek :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :)
UsuńJejku, pyszności :)
OdpowiedzUsuńPiękna wyszła ! I ta urocza kratka z ciasta na wierzchu :)
OdpowiedzUsuńJaka duża, jaka wyrośnięta! :)
OdpowiedzUsuńMniam szarlotki uwielbiam :-).
OdpowiedzUsuń