środa, 10 lutego 2016

Szarlotka z cynamonem

Jesienią i zimą królują w moim domu ciasta z jabłkami. Myślę, że wiele osób lubi domową szarlotkę, która jest ciastem prostym, aromatycznym i lekkim. Dzisiaj zapraszam na szarlotkę z cynamonem, taką najzwyklejszą :)


Szarlotka z cynamonem


Składniki na ciasto:

250 g mąki
80 g cukru
płaska łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
8 g (pół małej paczki) proszku do pieczenia
80 g masła
3 duże łyżki jogurtu naturalnego
1 jajko

Składniki masy jabłkowej:

1 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
2 czubate łyżeczki cynamonu
1 kisiel cytrynowy bez cukru

cukier puder do oprószenia ciasta

Przygotowanie masy jabłkowej:
  • Obrane i pokrojone na małe kawałki jabłka wkładamy do garnka i pod przykryciem, na średnim ogniu, doprowadzamy do zagotowania. 
  • Słodzimy, zmniejszamy ogień i pod przykryciem prużymy około 30 minut. Czas zależy od rodzaju jabłek. Jabłka muszą zacząć się rozpadać. 
  • Zdejmujemy z ognia, dodajemy cynamon i całość dokładnie mieszamy. 
  • Dosypujemy kisiel i szybko całość jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Przygotowanie ciasta:
  • Mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wsypujemy do miski. Dodajemy pokrojone w małe kawałki masło i całość rozcieramy w rękach. Nie musimy zrobić tego dokładnie.
  • Następnie dodajemy jogurt oraz jajko i całość wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto zagniatamy jak najkrócej.
  • 3/4 ciasta rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Tortownicę wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy 15 minut w temperaturze 175 stopni (grzałka dolna + grzałka z termoobiegiem).
  • Z pozostałego ciasta przygotujemy paseczki ciasta, do utworzenia kratki na wierzchu szarlotki. W tym celu blat posypujemy dość mocno mąką. Wykładamy ciasto i również posypujemy je mąką. Dzięki temu ciasto nie będzie się kleić. Ciasto dłonią rozklepujemy na cienki prostokąt i nożem kroimy w paseczki o szerokości 1 cm.
  • Po 15 minutach wyciągamy z piekarnika podpieczone ciasto. Rozkładamy na nim jabłka.
  • Na jabłkach rozkładamy paseczki ciasta, tworząc kratkę.
  • Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy 45 minut w 175 stopniach (piekarnik elektryczny: grzałka dolna + grzałka z termoobiegiem). 
  • Po upieczeniu i przestudzeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)

24 komentarze:

  1. Po prostu cudowna, tez ostatnio piekłam ciasto z jabłkami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj Aga jak ja uwielbiam szarlotki:) i ten zapach cynamonu który roznosi się po całym domu podczas pieczenia :) częstuję się kawałeczkiem :)myy pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię szarlotkę :)
    Moja babcia robi ją przepyszną.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała szarlotka. Uwielbiam, kiedy pachnie cynamonem. A dekoracja w formie kratki jest super :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Również bardzo lubię szarlotkę, dawno jej nie robiłam, piękna kratka ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bajeczna szarlotka! Wygląda tak apetycznie, że chętnie sięgnęłabym kawałek poprzez zdjęcie. Ależ ona musi pięknie pachnieć! :) <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Szarlotka z kratką..jak u Mamy. Pięknie upieczona i pachnąca cynamonem - bajka:)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam!!!! ale nie jem słodyczy w poście :PD:

    OdpowiedzUsuń
  9. Twoja szarlotka wygląda smacznie i oryginalnie. Aż nabrałam ochoty na szarlotkę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Już tak dawno nie jadłyśmy szarlotki, że parę dni temu z babcią umowiłyśmy się, ze upiecze nam ją na walentynki ;D Jeszcze większego smaku nam narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Taka najzwyklejsza jest najlepsza :) Choć eksperymentować z szarlotką także czasem lubię :) Dawno już nie jadłam tego ciasta. Bardzo apetycznie wygląda, piękna kratka :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Agniesiu wpraszam się i dopraszam się usilnie o kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękna wyszła ! I ta urocza kratka z ciasta na wierzchu :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jaka duża, jaka wyrośnięta! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mniam szarlotki uwielbiam :-).

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...