Składniki ciasta na pizzę:
2 szklanki mąki (500 ml)
1 torebka drożdży suszonych
pół łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
ok. 3/4 szklanki letniej wody
oliwa do wysmarowania blachy- płaska mała łyżeczka
Składniki farszu:
sos pomidorowy do pizzy - przepis na blogu TUTAJ
150 g drobno krojonego lub tartego sera mozzarella
4 plasterki szynki
130 g pieczarek
łyżeczka oregano
Przygotowanie pizzy:
- Przygotowujemy sos pomidorowy, według przepisu na blogu.
- Na przygotowanie sosu potrzebujemy godzinę. Pod koniec gotowania sosu przygotowujemy ciasto i składniki na farsz.
- Przygotowanie ciasta: Do miski wsypujemy mąkę, sól, drożdże i dokładnie wszystko mieszamy. Dolewamy oliwę oraz wodę i wyrabiamy ciasto, do momentu, aż przestanie lepić się do rąk oraz będzie miało miękką, sprężystą i gładką konsystencję. Jeśli zachodzi potrzeba, dodajemy, podczas wyrabiania, trochę wody lub mąki. W momencie, gdy ciasto ma odpowiednią konsystencję, możemy je jeszcze kilka minut powyrabiać. Będzie lepsze.
- Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 - 40 minut.
- Szynkę kroimy na mniejsze kawałki, a pieczarki w cieniutkie plasterki.
- Blaszkę do pizzy smarujemy oliwą. Najlepiej użyć do tego pędzelka kuchennego.
- Gdy ciasto wyrośnie, formujemy z niego placek. Ciasto można rozwałkować i przełożyć na blachę, lub rozprowadzić bezpośrednio na blaszce rękoma.
- Na cieście równomiernie rozprowadzamy sos pomidorowy.
- Następnie rozkładamy kolejno: ser, szynkę i na koniec pieczarki. Na koniec pizzę posypujemy oregano.
- Tak przygotowaną pizzę wkładamy na dolną półkę nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 15 minut w 240 stopniach. Grzałka góra + dół, bez termoobiegu.
Zachęcam do zapoznania się z innymi propozycjami pizzy na moim blogu - pizza.
Pięknie podana i bardzo pyszna :)
OdpowiedzUsuńDekoracje zrobiłaś fantastyczną. Pięknie wygląda Twoja pizza. A składniki, które użyłaś to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNawet szynki byśmy nie musiały mieć ważne, że są pieczary! :D
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna pizza :)
OdpowiedzUsuńO kurde ale czadersko wyglkąda i mam smaka na nią....
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńOj! Dlaczego nie można próbować przez monitor? Wygląda bajecznie smakowicie! :) <3
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje :) Nie przepadam za szynką w pizzy, ale takiej kawałek bym spróbowała nawet z nią :D
OdpowiedzUsuńPyszna ! Domowe pizze są najlepsze - sobotni wieczór, filmik, wiśniowa coca cola taka domowa pizza... ach, niebo :}
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie. Chętnie kiedyś wypróbuję bo to jeden z moich ulubionych wariantów smakowych :)
OdpowiedzUsuńZachęcam i życzę smacznego :)
Usuńpyyycha! tylko szkoda że jestem na diecie :(
OdpowiedzUsuńO to faktycznie szkoda :))
UsuńUwielbiam:)
OdpowiedzUsuńIdealna pizza :-) Późno już, ale bym zjadła choć kawałek.
OdpowiedzUsuńAguś jaka apetyczna pizza :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
UsuńOj robisz smaka ;)
OdpowiedzUsuńOj kusisz tą pizzą :-). Apetycznie wygląda.
OdpowiedzUsuńKuszę, kuszę i zachęcam do zrobienia :))
UsuńHmm, jak marzenie :D
OdpowiedzUsuń:D
UsuńDobra Aga, robię z Twojego przepisu na weekend :) Zobaczymy co mi wyjdzie :p
OdpowiedzUsuńWyjdzie pizza :))
UsuńA tak na poważnie. Najważniejsze, to nie wyjąć za wcześnie z piekarnika. Trzymam kciuki i jednocześnie mam nadzieję, że będzie smakowała.
Pozdrawiam :)
Robiłam ją nieraz z tego przepisu i zawsze wychodziła pyszna 🥰
OdpowiedzUsuń