Pizza Capriciosa

Kolejna propozycja na pizzę. Tym razem zapraszam na pizzę Capriciosa. Pyszny sos pomidorowy, ser mozzarella, szynka, pieczarki. Dla mnie pizza idealna :)

Pizza Capriciosa


Składniki ciasta na pizzę:

2 szklanki mąki (500 ml)
1 torebka drożdży suszonych
pół łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
ok. 3/4 szklanki letniej wody

oliwa do wysmarowania blachy- płaska mała łyżeczka

Składniki farszu:

sos pomidorowy do pizzy - przepis na blogu TUTAJ
150 g drobno krojonego lub tartego sera mozzarella
4 plasterki szynki
130 g pieczarek
łyżeczka oregano

Przygotowanie pizzy:
  • Przygotowujemy sos pomidorowy, według przepisu na blogu. 
  • Na przygotowanie sosu potrzebujemy godzinę. Pod koniec gotowania sosu przygotowujemy ciasto i składniki na farsz.
  • Przygotowanie ciasta: Do miski wsypujemy mąkę, sól, drożdże i dokładnie wszystko mieszamy. Dolewamy oliwę oraz wodę i wyrabiamy ciasto, do momentu, aż przestanie lepić się do rąk oraz będzie miało miękką, sprężystą i gładką konsystencję. Jeśli zachodzi potrzeba, dodajemy, podczas wyrabiania, trochę wody lub mąki. W momencie, gdy ciasto ma odpowiednią konsystencję, możemy je jeszcze kilka minut powyrabiać. Będzie lepsze.
  • Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 - 40 minut.
  • Szynkę kroimy na mniejsze kawałki, a pieczarki w cieniutkie plasterki.
  • Blaszkę do pizzy smarujemy oliwą. Najlepiej użyć do tego pędzelka kuchennego.
  • Gdy ciasto wyrośnie, formujemy z niego placek. Ciasto można rozwałkować i przełożyć na blachę, lub rozprowadzić bezpośrednio na blaszce rękoma. 
  • Na cieście równomiernie rozprowadzamy sos pomidorowy.
  • Następnie rozkładamy kolejno: ser, szynkę i na koniec pieczarki. Na koniec pizzę posypujemy oregano.
  • Tak przygotowaną pizzę wkładamy na dolną półkę nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 15 minut w 240 stopniach. Grzałka góra + dół, bez termoobiegu.
Smacznego :)

Zachęcam do zapoznania się z innymi propozycjami pizzy na moim blogu -  pizza.

26 komentarzy:

  1. Dekoracje zrobiłaś fantastyczną. Pięknie wygląda Twoja pizza. A składniki, które użyłaś to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nawet szynki byśmy nie musiały mieć ważne, że są pieczary! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. O kurde ale czadersko wyglkąda i mam smaka na nią....

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj! Dlaczego nie można próbować przez monitor? Wygląda bajecznie smakowicie! :) <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie się prezentuje :) Nie przepadam za szynką w pizzy, ale takiej kawałek bym spróbowała nawet z nią :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna ! Domowe pizze są najlepsze - sobotni wieczór, filmik, wiśniowa coca cola taka domowa pizza... ach, niebo :}

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda przepysznie. Chętnie kiedyś wypróbuję bo to jeden z moich ulubionych wariantów smakowych :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pyyycha! tylko szkoda że jestem na diecie :(

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealna pizza :-) Późno już, ale bym zjadła choć kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj kusisz tą pizzą :-). Apetycznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  11. Dobra Aga, robię z Twojego przepisu na weekend :) Zobaczymy co mi wyjdzie :p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjdzie pizza :))
      A tak na poważnie. Najważniejsze, to nie wyjąć za wcześnie z piekarnika. Trzymam kciuki i jednocześnie mam nadzieję, że będzie smakowała.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  12. Robiłam ją nieraz z tego przepisu i zawsze wychodziła pyszna 🥰

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...