Sałatka gyros może być również traktowana jako nadzienie do tortilli.
Do zamarynowania mięsa do sałatki gyros można użyć kupnej przyprawy do gyrosa. Ja jednak zachęcam do przygotowania mięsa z przyprawami skomponowanymi samodzielnie. Jak dla mnie gyros tak przyprawiony jest idealny.
Składniki (około 10 porcji):
1 podwójna pierś z kurczaka
2 czerwone papryki
1 czerwona cebula
1 puszka kukurydzy konserwowej
6 ogórków konserwowych
1 mała kapusta pekińska
8 łyżek keczupu łagodnego
350 g jogurtu naturalnego (duże opakowanie)
1 łyżka majonezu
3 łyżeczki siekanego koperku świeżego lub mrożonego
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
sól i pieprz
Składniki na marynatę do piersi z kurczaka:
3 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
czubata łyżeczka oregano
płaska łyżeczka rozmarynu
płaska łyżeczka tymianku
płaska łyżeczka majeranku
płaska łyżeczka słodkiej paprykipłaska łyżeczka majeranku
płaska łyżeczka ostrej papryki
pół płaskiej łyżeczki mielonego kminku
pół płaskiej łyżeczki zmielonego pieprzu
pół płaskiej łyżeczki soli
szczypta chili
Przygotowanie mięsa:
- Piersi myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, kroimy na małe, cienkie (około 3 milimetry) kawałki i wkładamy do zamykanego naczynia.
- Dodajemy wszystkie składniki marynaty, całość mieszamy, przykrywamy i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Mięso można zamarynować nawet dzień wcześniej.
- Po tym czasie możemy usmażyć kurczaka. Ważne, aby smażąc kurczaka, wrzucać go partiami na bardzo mocno nagrzaną patelnię. Taką ilość mięsa trzeba podzielić na 2 - 3 części. Jeśli wrzucimy na patelnię zbyt dużo mięsa na raz, zamiast się obsmażać, zacznie puszczać sok i zrobi się suchy.
- Kurczaka obsmażamy z obu stron. Smażymy go krótko. Łączny czas smażenia to około 4 - 5 minut. Mięso zdejmujemy z patelni, gdy jest zarumienione, podpieczone.
- Kurczaka robię na patelni teflonowej, więc nie dodaję oliwy na patelnię. Wystarczy ta, która jest dodana do kurczaka.
- Kurczaka studzimy.
Wykonanie sałatki:
- Najpierw przygotowujemy sos czosnkowy. W tym celu w misce mieszamy jogurt, majonez, koperek i czosnek. Całość doprawiamy pieprzem i solą.
- Kapustę kroimy w cienkie, małe paski.
- Ogórki, cebulę, paprykę kroimy w kostkę.
- Kukurydzę odsączamy.
- W szklanej misce układamy kolejne warstwy sałatki: kapustę, kurczaka, ogórki, cebulę, 4 łyżki keczupu + połowę przygotowanego sosu czosnkowego, kukurydzę, paprykę, 4 łyżki keczupu + pozostały sos czosnkowy, kapustę.
- Sałatkę podajemy schłodzoną. Przechowujemy ją w lodówce.
Smacznego :)
Moja ulubiona sałatka :)
OdpowiedzUsuńZawsze przepadałyśmy za tą sałatką :D Jakoś dziwnie przestaliśmy ją nagle robić :P
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na ostatkowa imprezę ;)
OdpowiedzUsuńIdealna na pożegnanie karnawału.
OdpowiedzUsuńUwielbiam gyrosa.
Sałatka zawsze dobra :), a taka jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńp.s. Gdzie można kupić kapustę pekińską bez niespodzianek w środku? Kilka razy źle trafiłem i już trzy lata nie kupuję...
A ta "niespodzianka" to co? Bo ja jeszcze nie miałam niespodzianek w środku. Jedynie bardzo dokładnie oglądam kapustę, bo często w sklepach jest za długo przechowywana i ma brzydkie liście. Kupuję tylko wówczas, gdy wygląda na świeżą.
UsuńKochana dla mnie taka porcja bez tej żółtej paskudy :))
OdpowiedzUsuńWiem, wiem, nie lubisz kukurydzy :))
UsuńPozdrawiam :)
Nigdy nie robiłam gyrosa, ale zachęciłaś mnie do zrobienie własnej przyprawy :)
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o zrobienie gyrosa z tą kompozycją przypraw, to bardzo polecam :))
Usuńu mnie też się takie robi, i uwielbiam!!! :)
OdpowiedzUsuńCudowna i niezwykle apetyczna sałatka :) Uwielbiam połączenie gyrosa z sosem czosnkowym :)
OdpowiedzUsuńMoja ukochana sałatka :-)
OdpowiedzUsuńFajna sałatka, świetnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
M
uwielbiam tę sałatkę :)
OdpowiedzUsuńSmaczna i pożywna, a do tego wciągająca :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy tą sałatkę, to nasz pewniak na imprezy. Chociaż nigdy nie dodawałam papryki. :)
OdpowiedzUsuń