piątek, 24 marca 2017

Ciasteczka z płatkami pszennymi, sezamem i słonecznikiem

Coś do pochrupania, czyli ciasteczka z płatkami pszennymi, sezamem i słonecznikiem. Idealne na drugie śniadanie. Dodatek płatków pszennych sprawi, że na długo pozostawią  po sobie uczucie sytości.

Ciasteczka z płatkami pszennymi, sezamem i słonecznikiem

Składniki (2 blachy ciasteczek):

100 g masła
150 g płatków pszennych
150 g mąki pszennej tortowej
150 g cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 czubata łyżeczka cukru z wanilią 
50 g sezamu 
50 g słonecznika (u mnie ziarna Skworcu)

Wykonanie:
  • 2 blaszki (te z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia.
  • Masło kroimy na małe kawałki. Dodajemy pozostałe składniki i całość zagniatamy w rękach. Składniki powinny dokładnie się połączyć.
  • Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które spłaszczamy w dłoniach i rozkładamy na blaszkach.
  • Blaszki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 - 25 minut w 175 stopniach. Ja piekę na grzałkach: dolna + grzałka z termoobiegiem.
  • Ciasteczka wyjmujemy z piekarnika, gdy są ładnie zrumienione. Po wystygnięciu stwardnieją i zrobią się kruche.
  • Ciastka najlepiej smakują ostudzone.
  • Smacznego :)

środa, 22 marca 2017

Spaghetti all'arrabbiata

Dzisiaj będzie na ostro. Spaghetti all'arrabbiata to spaghetti z pikantnym sosem pomidorowym, z papryczką chili. Prosty sos z kilku składników. Idealny na chłodne dni. Gwarantuje rozgrzanie, nawet w najzimniejszy dzień :)


 Składniki:

4 łyżki oliwy extra vergine
1 czerwona papryczka chili
3 duże ząbki czosnku
1 puszka pomidorów bez skórki
1 płaska łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku
1czubata łyżka siekanej pietruszki
200 g makaronu spaghetti

 Wykonanie:
  • Na gorącą oliwę wrzucamy drobno posiekaną, pozbawioną pestek papryczkę chili oraz posiekany czosnek. Podsmażamy je około 4 minuty.
  • Dodajemy pokrojone pomidory i sok z puszki. Przykrywamy i gotujemy 15 minut. W międzyczasie dodajemy cukier oraz sól i pieprz do smaku.
  • Dodajemy natkę pietruszki i bez przykrycia gotujemy 2  - 3 minuty. W tym czasie sos się zagęści.
  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Pamiętamy, aby był al dente.
  • Do sosu dodajemy makaron, mieszamy. podajemy.
  • Smacznego :)

poniedziałek, 20 marca 2017

Szynka peklowana

Robicie w domu wędliny? Ja zdecydowanie za rzadko. Ale czasami nie umiem sobie odmówić. Dzisiaj mam dla Was przepis na peklowaną szynkę pieczoną. Bardzo aromatyczna, soczysta i delikatna. Może zrobicie na święta?

Szynka peklowana

Składniki solanki:

75 g soli
1 czubata łyżeczka soli peklowej
4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
1 płaska łyżeczka mielonego ziela angielskiego
1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
3 listki laurowe (połamane na małe kawałki)
1 płaska łyżeczka majeranku 
1,5 litra zimnej wody

Ponadto:

mała szynka (moja ważyła 1,1 kg)
1 woreczek do pieczenia
duża strzykawka z grubą igłą

Wykonanie:
  • Przygotowujemy solankę. W tym celu mieszamy jej składniki.
  • Mięso, w kilku miejscach, nastrzykujemy  przygotowaną solanką. Szczególnie ważne jest to w przypadku grubych kawałków mięsa. Dzięki temu mamy pewność, że mięso zapekluje się równomiernie.
  • Mięso wkładamy do pozostałej solanki. Musi być całe zanurzone, więc naczynie nie powinno być za szerokie.
  • Mięso wkładamy do lodówki na 6 dni. Codziennie je odwracamy.
  • Po tym czasie mięso wyjmujemy z solanki i wkładamy do woreczka do pieczenia.
  • Woreczek zawiązujemy, wkładamy do naczynia żaroodpornego i robimy w nim rozcięcie. Ja odcinam jeden z rogów, który układam tak, aby był skierowany ku górze.
  • Mięso wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około100 minut. Pierwsze 60 minut w 180 stopniach, ostatnie 40 minut w 150 stopniach. Ja piekę na grzałkach dół + góra, bez termoobiegu.
  • Po tym czasie mięso wyjmujemy z piekarnika i studzimy, bez wyjmowania z woreczka.
  • Po ostygnięciu, mięso owijamy folią aluminiową i wkładamy na noc do lodówki.
  • Smacznego :)

piątek, 17 marca 2017

Jogurtowa babka budyniowa

Mam dla Was przepis na babkę budyniową na jogurcie. Jej strukturę urozmaiciłam, dodając siekane migdały. Dzięki jogurtowi, jest wilgotna i długo zachowuje delikatność. Idealna na Wielkanoc i dzień powszedni.

Jogurtowa babka budyniowa

Składniki:

200 g mąki pszennej
2 budynie waniliowe bez cukru
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
50 g siekanych migdałów blanszowanych (polecam bakalie Skworcu)
4 jajka
szczypta soli
200 g cukru
150 g jogurtu naturalnego
50 g oleju
łyżeczka olejku pomarańczowego

Ponadto:

Masło, bułka tarta lub mąka do wysmarowania i obsypania formy.

Wykonanie:
  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jogurt i jajka wyjmujemy z lodówki 2 godziny wcześniej.
  • Przygotowujemy formę do babki. Silikonowej nie trzeba niczym smarować. Inne smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub mąką.
  • Składniki rozdzielamy do miseczek w następujący sposób:
  • Oddzielamy białka od żółtek. Białka wbijamy do dużej miski, w której wykonamy całe ciasto. Do białek dodajemy szczyptę soli.
  • W niewielkiej misce mieszamy: mąkę, budynie, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, posiekane migdały. Całość dokładnie mieszamy.
  • Odmierzamy cukier.
  • W niedużej misce łączymy jogurt, olej, olejek zapachowy. Nie trzeba ich mieszać.
  • Wykonanie ciasta:
  • Białka ubijamy mikserem na sztywno.
  • Do ubitych białek, cały czas miksując, dodajemy stopniowo cukier. Masa stanie się gładka i błyszcząca.
  • Dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze około 3 minuty.
  • Zmniejszamy obroty miksera na minimalne i dodajemy jogurt z olejem. Miksujemy tylko do połączenia się składników.
  • Przestajemy miksować, dosypujemy mąkę z dodatkami i całość mieszamy łyżką.
  • Ciasto przelewamy do foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
  • Babkę pieczemy do suchego patyczka. Ja piekę 40 minut w temperaturze 175 stopni, na grzałkach dolna + górna (bez termoobiegu).
  • Smacznego :)

środa, 15 marca 2017

Pierogi z kapustą kiszoną i ziemniakami

Mam dla Was pierogi z kapustą kiszoną i ziemniakami. Mniej tradycyjne, ale również bardzo dobre. Warunek jest jeden,.... musicie lubić ziemniaki. Niejeden z Was zauważy, że farsz to tradycyjna śląska ciapkapusta :) Zapraszam.  Kto jest głodny?


Pierogi z kapustą kiszoną i ziemniakami

Składniki na ciasto (na około 35 pierogów):

250 g mąki
2 łyżki oliwy
około 150 ml ciepłej wody
1/4 łyżeczki soli

Składniki na farsz:

250 g obranych ziemniaków
400 g kapusty kiszonej
1 duża cebula
1 płaska łyżeczka majeranku
oliwa do podsmażenia cebuli
sól do smaku
pieprz

Okrasa:

oliwa
2 cebule
sól do smaku

Wykonanie farszu:
  • Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i jeszcze gorące ugniatamy tłuczkiem.
  • Kapustę drobno kroimy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do zmięknięcia(około 1 godziny). Po ugotowaniu kapustę studzimy i mocno odciskamy z wody.
  • Cebulę kroimy w kostkę, solimy, dodajemy majeranek i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, do momentu zeszklenia się cebuli.
  • Łączymy zeszkloną cebulę, kapustę i ziemniaki. Całość mieszamy, solimy do smaku i dość mocno pieprzymy.
Wykonanie pierogów:
  • Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy, do momentu, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Ciasto powinno być mięciutkie. 
  • Ciasto przykrywamy ściereczką i  odkładamy na około 15 minut, aby odpoczęło.
  • Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką.
  • Z ciasta wykrajamy krążki. Na środku każdego krążka układamy łyżeczkę farszu i zlepiamy brzegi. Brzegi każdego pieroga można docisnąć widelcem, tworząc ozdobne ząbki. Pierogi przykrywamy ściereczkę, aby nie obsychały.
  • Przygotowujemy okrasę: cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy.
  • W tym samym czasie, w dużym garnku, zagotowujemy osoloną wodę.
  • Pierogi wrzucamy na wrzątek porcjami. Podczas wrzucania pierogów do wody, należy je co jakiś czas ostrożnie pomieszać, aby nie przykleiły się do dna.  Po zagotowaniu się wody z pierogami, zmniejszamy gaz i gotujemy je 3 minuty od wypłynięcia.
  • Pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową, a do garnka wrzucamy kolejną porcję.
  • Pierogi okraszamy cebulką i podajemy.
  • Smacznego :)

poniedziałek, 13 marca 2017

Sałatka z czerwonej kapusty

Jeśli lubicie sałatki z czerwonej kapusty, mam dla Was smaczną propozycję. Pasuje do każdego dania mięsnego :)

Sałatka z czerwonej kapusty


Składniki:

pół niewielkiej kapusty czerwonej
1 duże jabłko
1 duża marchewka
1 mała cebula
duża garść posiekanej świeżej natki pietruszki
3 łyżki majonezu
1łyżka soku z cytryny
1 płaska łyżeczka cukru pudru
sól i pieprz

Wykonanie:
  • Kapustę drobno siekamy.
  • Jabłko i marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę.
  • Dodajemy natkę pietruszki, majonez,  sok z cytryny, cukier puder oraz sól i pieprz do smaku.
  • Mieszamy.
  • Wkładamy do lodówki na 2 godziny.
  • Smacznego :)

piątek, 10 marca 2017

Sałatka z brązowym ryżem i gyrosem z kurczaka

Gyros z kurczaka w sałatce? Dlaczego nie. Sałatka z brązowym ryżem i gyrosem z kurczaka jest bardzo charakterystyczna w smaku. Nadaje się na imprezki, śniadania i do lunchbox'u. Zrobiłam ją z samodzielnie skomponowaną mieszanką ziół do gyrosa.

Sałatka z brązowym ryżem i gyrosem z kurczaka

Składniki:

250 g mięsa z piersi kurczaka
100 g ryżu brązowego (polecam Skworcu)
1czerwona papryka
1 puszka kukurydzy
1 łyżka siekanej natki pietruszki
3 czubate łyżki majonezu
1 czubata łyżka jogurtu naturalnego
1 czubata łyżeczka musztardy Dijon
pieprz
sól do smaku

Składniki marynaty do kurczaka:

2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 płaska łyżeczka oregano
1/2 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki
1/2 płaskiej łyżeczki ostrej papryki
1/4 płaskiej łyżeczki rozmarynu
1/2 płaskiej łyżeczki tymianku
1/2 płaskiej łyżeczki majeranku
1/4 płaskiej łyżeczki mielonego kminku
1/4 płaskiej łyżeczki zmielonego pieprzu
1/4 płaskiej łyżeczki soli
1 łyżka oliwy 

Wykonanie:
  • Przygotowujemy gyros z kurczaka:
  • Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy na nieduże, cienkie kawałki i wrzucamy do miski.
  • Dodajemy składniki marynaty, całość dokładnie mieszamy, przykrywamy i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
  • Kurczaka wrzucamy na dużą, bardzo mocno nagrzaną patelnię.
  • Kurczaka obsmażamy krótko, około 4 minut. Podczas obsmażania kilka razy go mieszamy. Kurczaka zdejmujemy z patelni, gdy jest zarumieniony, dobrze podpieczony. Studzimy.
  • Gyros z kurczaka robię na patelni teflonowej, więc nie natłuszczam jej niczym. Wystarczy oliwa, która jest dodana do kurczaka.
  • Pozostałe czynności:
  • Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy.
  • Paprykę kroimy w drobną kostkę.
  • Kukurydzę odsączamy.
  • Gyros z kurczaka i wszystkie pozostałe składniki sałatki łączymy, dokładnie mieszamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Sałatka musi się przegryźć.
  • Smacznego :)

środa, 8 marca 2017

Sajgonki wegetariańskie

Jeśli lubicie kuchnię azjatycką, to wegetariańskie sajgonki, z poniższego przepisu, powinny przypaść Wam do gustu. Do ich przygotowania użyłam nietypowego, jak na sajgonki, składnika- pieczarek brązowych. Pieczarki brązowe mają smak i zapach bardziej przypominający grzyby leśne, niż zwykłe pieczarki. Moim zdaniem, pasowały idealnie.
Zachęcam również do zrobienia sajgonek z mięsem.
Zapraszam :)

Sajgonki wegetariańskie

Składniki na farsz (na 12 sajgonek):

50 g makaronu ryżowego
1 marchew
1 cebula
2 ząbki czosnku
250 g pieczarek brązowych
2 czubate łyżki kiełków soi (ze słonej zalewy)
4 liście kapusty pekińskiej
3 łyżki jasnego sosu sojowego
3 łyżki oliwy z oliwek
pieprz
sól do smaku

Pozostałe składniki:

papier ryżowy
olej rzepakowy do smażenia sajgonek
pikantny sos słodko- kwaśny do sajgonek - jasny lub ciemny.

Przygotowanie farszu:
  • Makaron gotujemy (bez solenia) zgodnie z recepturą na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Po ostygnięciu kroimy na mniejsze kawałki.
  • Marchew kroimy w cienkie słupki.
  • Cebulę drobno siekamy.
  • Czosnek przeciskamy przez praskę.
  • Pieczarki kroimy na drobne kawałki.
  • Kapustę pekińską kroimy w drobne paseczki.
  • Kiełki odsączamy z zalewy.
  • Na patelnię wrzucamy cebulę i marchewkę, solimy i podsmażamy na oliwie do lekkiego zmięknięcia. 
  • Dodajemy pieczarki i całość podsmażamy, aż pieczarki przestana puszczać wodę i się troszkę podsmażą. W międzyczasie dodajemy sos sojowy i pieprz.
  • Gdy pieczarki są gotowe, odgarniamy je na bok i bezpośrednio na patelnię dodajemy czosnek. Podsmażamy go 1 minutę.
  • Dodajemy kiełki oraz kapustę, całość mieszamy i podsmażamy około 7 minut.
  • Po tym czasie na patelnię dodajemy makaron i całość jeszcze chwilę podsmażamy, aby smaki się połączyły. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
  • Farsz studzimy. 
Przygotowanie sajgonek:
  • Przygotowujemy duży talerz z ciepłą wodą i suchą, 2 kuchenne ściereczki. 
  • Papier ryżowy moczymy w wodzie, po 2 sekundach wyjmujemy i kładziemy na ściereczce. 
  • Na dole papieru ryżowego kładziemy 1 czubatą łyżkę farszu. Zwijamy najpierw dół, potem boki do środka, a następnie sajgonki rolujemy. 
  • Tak przygotowujemy wszystkie sajgonki. Odkładamy je na rozłożoną, drugą ściereczkę.
  • Sajgonki odkładamy na 20 minut. Po tym czasie możemy rozpocząć smażenie.
  • W małej patelni rozgrzewamy olej. Ilość oleju powinna być taka, aby sajgonka zanurzyła się w nim do połowy.
  • Sajgonki wkładamy do gorącego oleju, po 3 - 4 sztuki i smażymy około 4 minuty. W połowie czasu smażenia sajgonki przewracamy na drugą stronę. Układając sajgonki na patelni, najpierw wkładamy je sklejeniem ku dołowi. Przy smażeniu należy uważać, aby sajgonki się nie dotykały, ponieważ się posklejają.
  • Po usmażeniu sajgonki układamy na papierowych ręcznikach, aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu.
  • Sajgonki podajemy z sosami. Zachęcam do zrobienia jednego z dwóch, zaproponowanych przeze mnie, pikantnych sosów słodko - kwaśnych: jasnego lub ciemnego.
  • Smacznego :)

poniedziałek, 6 marca 2017

Jasny, pikantny sos słodko- kwaśny do sajgonek

Jasny, pikantny sos słodko- kwaśny do sajgonek, czyli coś dla miłośników kuchni azjatyckiej. Mocy nadaje mu pikantny sos piri piri. Sos idealnie komponuje się z sajgonkami z mięsem, jak i sajgonkami wegetariańskimi. Zachęcam również do zrobienia sosu ciemnego.


Składniki:

150 ml wody
czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
łyżeczka ostrego sosu piri piri
2 łyżeczki octu ryżowego
sok z 1/2 cytryny
1 czubata łyżeczka cukru
sól do smaku

Wykonanie:
  • Na małą patelnię lub do małego rondelka wlewamy zimną wodę i rozpuszczamy w niej mąkę ziemniaczaną. Dodajemy pozostałe składniki sosu i włączamy gaz. Całość, od czasu do czasu mieszając, podgrzewamy do momentu zgęstnienia sosu.
  • Gotowe.
  • Smacznego :)

piątek, 3 marca 2017

Makaron tagliatelle z kurczakiem, brokułami i serkiem mascarpone

Dzisiaj propozycja dla amatorów czosnku. Aromatyczny makaron tagliatelle z piersią z kurczaka, brokułami i serkiem mascarpone. Dzięki serkowi mascarpone, sos jest delikatny, wprost aksamitny. Polecam, szczególnie na szybki obiad po pracy. Taki makaron przygotujecie w kilka chwil.



Składniki (2 porcje):

1 brokuł
1 pojedyncza pierś z kurczaka (około 300 g)
3 łyżki oliwy do smażenia
4 duże ząbki czosnku
40 g masła
sól i pieprz do smaku
1/2 serka mascarpone
180 g makaronu tagliatelle

Wykonanie:
  • Brokuły rozdzielamy na niewielkie różyczki i gotujemy w osolonej wodzie, z dodatkiem cukru. Zasada jest taka, że na 1 litr wody dajemy łyżeczkę soli i pół łyżeczki cukru. Cukier pozwoli zatrzymać piękny, zielony kolor brokułów. Brokuły  gotujemy krótko, tak, aby były miękkie, ale nie rozgotowane (około 5 minut).
  • Brokuły odcedzamy.
  • Pierś kroimy na niewielkie kawałki (około 1 cm grubości). Solimy, pieprzymy i smażymy na gorącej oliwie. Kurczaka smażymy do lekkiego zrumienienia, około 4 minuty.
  • Podsmażonego kurczaka zdejmujemy na talerzyk.
  • Na tę samą patelnię, do oliwy, dodajemy masło, czekamy, aż się rozgrzeje i dodajemy czosnek, przeciśnięty przez praskę. Czosnek podsmażamy 3 minuty.
  • Dodajemy serek mascarpone i około 1/4 szklanki wody.
  • Gdy sos będzie miał jednolitą strukturę, dodajemy podsmażonego kurczaka i całość doprawiamy solą oraz pieprzem.
  • Dodajemy brokuły, delikatnie mieszamy.
  • Sos jest gotowy.
  • W międzyczasie makaron gotujemy w osolonej wodzie. Pamiętamy, aby był al dente.
  • Odcedzony makaron dodajemy do sosu, mieszamy, podajemy.
  • Smacznego :)

środa, 1 marca 2017

Babka cytrynowa z ricottą

Jaka jest babka cytrynowa z ricottą? Pachnąca i mocno cytrynowa. Dzięki serkowi ricotta, delikatna. Poza tym jest łatwa do zrobienia. Idealna do upieczenia na ostatnią chwilę oraz na Święta Wielkanocne.

Ciasto cytrynowe z ricottą

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...