piątek, 31 marca 2017

Karkówka w marynacie musztardowo - pomidorowej

Karkówka w marynacie musztardowo - pomidorowej, to propozycja dla osób lubiących musztardową nutę . Mimo, że musztarda jest tutaj tylko lekko wyczuwalna, nadaje karkówce charakterystycznego smaku. Mięso podajemy z ziemniakami.

Karkówka w marynacie musztardowo - pomidorowej


środa, 29 marca 2017

Śmietankowa babka budyniowa z szafranem

Śmietankowa babka budyniowa z szafranem, to ciasto dla osób lubiących smak tej przyprawy. Szafran ma bardzo charakterystyczny smak i zapach i nadaje babce pięknego żółtego koloru. Babkę zrobiłam na śmietanie, dzięki czemu jest bardzo delikatna i wilgotna. Jeśli nie używaliście szafranu w kuchni, może zrobicie z ciekawości :)

Śmietankowa babka budyniowa z szafranem

poniedziałek, 27 marca 2017

Pyzy z kapustą kiszoną i brązowymi pieczarkami

Brązowe pieczarki w smaku przypominają trochę grzyby leśne. Lubię dodawać je do farszu do wszelkich kluch i pierogów. Dzisiaj mam dla Was propozycję na pyzy z kapustą kiszoną i brązowymi pieczarkami. Są tak dobre, że podaję je tylko lekko polane oliwą. Nie potrzebują nic więcej.

Pyzy z kapustą kiszoną i brązowymi pieczarkami


piątek, 24 marca 2017

Ciasteczka z płatkami pszennymi, sezamem i słonecznikiem

Coś do pochrupania, czyli ciasteczka z płatkami pszennymi, sezamem i słonecznikiem. Idealne na drugie śniadanie. Dodatek płatków pszennych sprawi, że na długo pozostawią  po sobie uczucie sytości.

Ciasteczka z płatkami pszennymi, sezamem i słonecznikiem

środa, 22 marca 2017

Spaghetti all'arrabbiata

Dzisiaj będzie na ostro. Spaghetti all'arrabbiata to spaghetti z pikantnym sosem pomidorowym, z papryczką chili. Prosty sos z kilku składników. Idealny na chłodne dni. Gwarantuje rozgrzanie, nawet w najzimniejszy dzień :)



poniedziałek, 20 marca 2017

Szynka peklowana

Robicie w domu wędliny? Ja zdecydowanie za rzadko. Ale czasami nie umiem sobie odmówić. Dzisiaj mam dla Was przepis na peklowaną szynkę pieczoną. Bardzo aromatyczna, soczysta i delikatna. Może zrobicie na święta?

Szynka peklowana

piątek, 17 marca 2017

Jogurtowa babka budyniowa

Mam dla Was przepis na babkę budyniową na jogurcie. Jej strukturę urozmaiciłam, dodając siekane migdały. Dzięki jogurtowi, jest wilgotna i długo zachowuje delikatność. Idealna na Wielkanoc i dzień powszedni.

Jogurtowa babka budyniowa


środa, 15 marca 2017

Pierogi z kapustą kiszoną i ziemniakami

Mam dla Was pierogi z kapustą kiszoną i ziemniakami. Mniej tradycyjne, ale również bardzo dobre. Warunek jest jeden,.... musicie lubić ziemniaki. Niejeden z Was zauważy, że farsz to tradycyjna śląska ciapkapusta :) Zapraszam.  Kto jest głodny?


Pierogi z kapustą kiszoną i ziemniakami


poniedziałek, 13 marca 2017

piątek, 10 marca 2017

Sałatka z brązowym ryżem i gyrosem z kurczaka

Gyros z kurczaka w sałatce? Dlaczego nie. Sałatka z brązowym ryżem i gyrosem z kurczaka jest bardzo charakterystyczna w smaku. Nadaje się na imprezki, śniadania i do lunchbox'u. Zrobiłam ją z samodzielnie skomponowaną mieszanką ziół do gyrosa.

Sałatka z brązowym ryżem i gyrosem z kurczaka


środa, 8 marca 2017

Sajgonki wegetariańskie

Jeśli lubicie kuchnię azjatycką, to wegetariańskie sajgonki, z poniższego przepisu, powinny przypaść Wam do gustu. Do ich przygotowania użyłam nietypowego, jak na sajgonki, składnika- pieczarek brązowych. Pieczarki brązowe mają smak i zapach bardziej przypominający grzyby leśne, niż zwykłe pieczarki. Moim zdaniem, pasowały idealnie.
Zachęcam również do zrobienia sajgonek z mięsem.
Zapraszam :)

Sajgonki wegetariańskie


poniedziałek, 6 marca 2017

Jasny, pikantny sos słodko- kwaśny do sajgonek

Jasny, pikantny sos słodko- kwaśny do sajgonek, czyli coś dla miłośników kuchni azjatyckiej. Mocy nadaje mu pikantny sos piri piri. Sos idealnie komponuje się z sajgonkami z mięsem, jak i sajgonkami wegetariańskimi. Zachęcam również do zrobienia sosu ciemnego.


piątek, 3 marca 2017

Makaron tagliatelle z kurczakiem, brokułami i serkiem mascarpone

Dzisiaj propozycja dla amatorów czosnku. Aromatyczny makaron tagliatelle z piersią z kurczaka, brokułami i serkiem mascarpone. Dzięki serkowi mascarpone, sos jest delikatny, wprost aksamitny. Polecam, szczególnie na szybki obiad po pracy. Taki makaron przygotujecie w kilka chwil.


środa, 1 marca 2017

Babka cytrynowa z ricottą

Jaka jest babka cytrynowa z ricottą? Pachnąca i mocno cytrynowa. Dzięki serkowi ricotta, delikatna. Poza tym jest łatwa do zrobienia. Idealna do upieczenia na ostatnią chwilę oraz na Święta Wielkanocne.

Ciasto cytrynowe z ricottą

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...