środa, 31 sierpnia 2016

Waniliowa panna cotta z malinowym musem

Panna cotta to deser o międzynarodowej sławie. Kto go nie zna? Delikatny, na słodkiej śmietance, niebo w buzi. Elegancki i prosty do zrobienia. U mnie dzisiaj mocno waniliowa panna cotta z malinowym musem. Słodycz pianki przełamana kwaśną maliną. Zgrało się idealnie :)

Waniliowa panna cotta z malinowym musem

poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Zupa pomidorowa z pomidorów pieczonych w piekarniku

Kto z nas nie kocha pomidorowej? Dzisiejszy przepis troszkę mniej klasyczny. Aromatyczna, pięknie czerwona i bardzo pomidorowa zupa ze świeżych pomidorów, pieczonych w piekarniku. Charakteru tej zupie nadaje czosnek, bazylia i dobrej jakości oliwa. Podałam ją z ziołowymi grzankami. Niebo w buzi  :)

Zupa pomidorowa z pomidorów pieczonych w piekarniku

piątek, 26 sierpnia 2016

Cukinia faszerowana mięsem i kaszą jaglaną

Dzisiaj mam dla Was kolejną propozycję na faszerowaną cukinię. Tym razem podstawą farszu jest mięso, kasza jaglana i pomidory. Zioła nadają mu fajnego zapachu i smaku. Podstawową nutę smakowo - zapachową  daje oregano i czosnek. Tak przygotowana cukinia stanowi dla mnie pełne danie obiadowe. Jest to również doskonała ciepła przekąska na imprezki.

Cukinia faszerowana mięsem i kaszą jaglaną

środa, 24 sierpnia 2016

Czosnkowe grzanki z oregano

Grzanki są idealnym dodatkiem do zup kremów i sałatek. Czosnkowe grzanki z oregano nadadzą im oryginalnego smaku i aromatu. 

Czosnkowe grzanki z oregano

poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Waniliowy pudding jaglany z malinami

Deser lub słodkie śniadanie, czyli waniliowy pudding jaglany z malinami. Delikatny, słodki, z kwaśną maliną i niezaprzeczalnie ślicznie wyglądający. Bogate wnętrze i piękny wygląd :)

Waniliowy pudding jaglany z malinami

piątek, 19 sierpnia 2016

Ziemniaczki a'la frytki z piekarnika

Dzisiaj propozycja na podanie ziemniaków pieczonych w piekarniku. Ziemniaki a'la frytki w niewielkiej ilości oliwy i posypane pachnącymi ziołami, są idealnym dodatkiem do mięs i ryby. Młode ziemniaki nie będą tak chrupiące, jak te smażone w głębokim tłuszczu (na zdjęciu), ale ich smak to rekompensuje. Są dużo zdrowsze, lekko pachną ziołami, a oliwa nadaje im fajnego posmaku. Ziemniaki późne będą bardziej chrupiące. Ziemniaki z piekarnika, pieczone z niewielką ilością oliwy jem bez wyrzutów sumienia :)

Ziemniaczki a'la frytki z piekarnika

środa, 17 sierpnia 2016

Bulion warzywny

Bulion warzywny jest podstawą zup i sosów. Zazwyczaj porcję zużywam zaraz po zrobieniu, a pozostałą część mrożę w plastikowych pojemniczkach i wykorzystuję w miarę potrzeb. 

Bulion warzywny

poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Sałatka z ogórków małosolnych

Lubicie ogórki małosolne? Jeśli tak, to mam dla Was propozycję na sałatkę z ogórków małosolnych. Idealna do letniego obiadu. Zachęcam również do przeczytania przepisu na ogórki małosolne.

Sałatka z ogórków małosolnych

piątek, 12 sierpnia 2016

poniedziałek, 8 sierpnia 2016

piątek, 5 sierpnia 2016

Ziemniaki w ziołach prowansalskich i oregano, pieczone w piekarniku

Ziemniaki pieczone w piekarniku, szczególnie młode, mogę jeść kilka razy w tygodniu. Często podaję je z łososiem z piekarnika lub gyrosem z kurczaka. Dzisiaj propozycja na ziemniaki w ziołach prowansalskich i oregano. Tyle smaku i aromatu, a to tylko ziemniaki. Niebo na talerzu można wyczarować nawet w taki prosty sposób :)

Ziemniaki w ziołach prowansalskich i oregano, pieczone w piekarniku

poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Szaszłyki drobiowe w domowej przyprawie gyros

Kolejna propozycja na aromatyczne szaszłyki drobiowe. Tym razem w domowej przyprawie gyros, którą Wam bardzo polecam. Tak przygotowane mięso jest miękkie i bardzo soczyste. Szaszłyki proponuję podać z sosem czosnkowym lub sosem tzatziki.

Szaszłyki drobiowe w domowej przyprawie gyros

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...