poniedziałek, 17 października 2016

Gulasz cielęcy z pieczarkami

Dzisiaj propozycja na delikatny gulasz cielęcy z pieczarkami. Pyszne mięso i aksamitny sos śmietankowy. Tego nie jemy codziennie :)

Gulasz cielęcy z pieczarkami

Składniki:

500 g cielęciny
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
350 ml bulionu warzywnego (może być z kostki)
500 g małych pieczarek
100 ml słodkiej śmietany 30%
sól 
pieprz
kilka łyżek oliwy

Wykonanie:

  • Mięso kroimy na niewielkie kawałki, wrzucamy na patelnię, na rozgrzaną oliwę i dość mocno obsmażamy.
  • Obsmażone mięso przekładamy do rondelka. 
  • Na tłuszcz z podsmażania mięsa wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Solimy ją i podsmażamy do zrumienienia.
  • Gdy cebula jest gotowa, dodajemy do niej czosnek, przeciśnięty przez praskę. Podsmażamy go 3 minuty.
  • Do cebuli dolewamy bulion. Całość mieszamy, aby cały smak z patelni połączyć z bulionem. Bulion przelewamy do mięsa.
  • Bulion z mięsem włączamy i na małym gazie dusimy do miękkości mięsa (około 60 - 90 minut). Czas zależy od mięsa. W międzyczasie sos próbujemy i solimy oraz pieprzymy do smaku.
  • Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki. Tak przygotowane wrzucamy na gorącą patelnię, z rozgrzaną łyżką oliwy. Solimy je, pieprzymy i podsmażamy do ładnego zrumienienia.
  • Gdy mięso jest miękkie, dodajemy do niego podsmażone pieczarki i całość gotujemy jeszcze 2 minuty.
  • Dolewamy śmietankę i gotujemy kolejne 2 minuty.
  • Smacznego :)

41 komentarzy:

  1. U nas dość często jest gulaż pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łatwe i pyszne danie. No i można przygotować dzień wcześniej :)

      Usuń
  2. Musze nauczyc meza polskich smakow bo w przyszlym roku wracamy do Polski.. chetnie zrobie mu ten przepis !

    OdpowiedzUsuń
  3. powiem szczerze, że nie przepadam za cielęciną, ale twój przepis wygląda zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli przepis Ci się podoba, a nie lubisz cielęciny, zrób z mięsem, które lubisz. Dostosuj tylko czas gotowania do mięsa :)

      Usuń
  4. Mmm pycha, nie próbowałem nigdy dodawać śmietanki 30%,następnym razem to zrobię.my nieczęsto używamy cięlęciny, zwykle jest to gulasz wieprzowy, ale robimy go prawie w identyczny sposób:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietanka 30% dodaje bardzo aksamitnego smaku. Kiedyś zawsze dawałam 12% śmietanę. Wystarczyło, że raz spróbowałam sosu z 30% i innej prawie już nie dodaję do mięs. No, ale ja rzadko cokolwiek zabielam, więc mogę czasami poszaleć :)

      Usuń
  5. Dawno nie jadłam cielęciny, ciężko ją dostać, ale taki gulasz musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  6. Już "wieki" nie jadłam cielęciny. Przymierzałam się do jakiegoś dania... A tu, proszę takie pyszne danie zaprezentowałaś. Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna propozycja Aguś, takie jesienne danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jej chyba nigdy nie miałyśmy okazji spróbować cielęciny :O

    OdpowiedzUsuń
  9. Agnieszko pysznie się prezentuje Jeszcze nigdy nie jadłam cielęciny,trzeba będzie się skusić na twój gulasz :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam. Cielęcina jest bardzo dobra :)

      Usuń
  10. Oj jak dawno cielęcina nie gościła w moich garach, bardzo kusząca propozycja. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również Elu rzadko robię. Ale czasami sama wejdzie w rękę :)

      Usuń
  11. Mniam <3 Idealny! Delikatne mięsko w smakowitym sosie - pycha <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie potrawy warto zachować na bardziej uroczyste okazje :) Wszyscy będą zachwyceni :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...