poniedziałek, 10 października 2016

Skrzydełka w domowym sosie barbecue

Lubicie sos barbecue? Jeśli tak, to mam dla Was propozycję na skrzydełka w domowym sosie barbecue. Lekko słodko - pikantna marynata, miękkie, soczyste skrzydełka, słowem niebo w buzi. Jeśli podacie je z ziemniaczkami pieczonymi w piekarniku, to nie wiem, co będzie lepsze. Skrzydełka, czy ziemniaki maczane w sosie. My zajadaliśmy, aż uszy nam się trzęsły. A potem marudzę, że tyłek mi rośnie. Ech, ... :)

Skrzydełka w domowym sosie BBQ


Składniki marynaty na 1 kg skrzydełek ( około 8 skrzydełek):

1 średnia cebula
4 duże ząbki czosnku
1/4 płaskiej łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
2 płaskie łyżki keczupu łagodnego
1 czubata łyżeczka musztardy Dijon
1 mała łyżeczka octu balsamicznego
1 czubata łyżeczka trzcinowego cukru brązowego  (u mnie Skworcu)
1/2 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki wędzonej 
1 czubata łyżeczka papryki słodkiej
1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej
1/2 płaskiej łyżeczki soli
1/2 płaskiej łyżeczki mielonych pomidorów suszonych  
4 łyżki oleju

Wykonanie:
  • Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • Czosnek przeciskamy przez praskę.
  • Wszystkie składniki marynaty łączymy i dokładnie mieszamy.
  • Skrzydełka czyścimy, myjemy, dzielimy na pół i odcinamy końcówki.
  • Na skrzydełka wylewamy marynatę barbecue i całość bardzo dokładnie mieszamy.
  • Mięso przykrywamy i wkładamy na noc do lodówki.
  • Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. 
  • Skrzydełka przekładamy do naczynia żaroodpornego, które przykrywamy folią aluminiową. Pamiętajmy, że matowa strona folii ma być na zewnątrz. Naczynie żaroodporne dobrze, aby nie było zbyt duże, ale skrzydełka powinny być rozłożone jedną warstwą. 
  • Naczynie ze skrzydełkami wkładamy do piekarnika i pieczemy 60 minut.
  • Ja skrzydełka piekę w sposób następujący: 45 minut pod przykryciem - w temperaturze 175 stopni, na grzałkach: dolna + grzałka z termoobiegiem. Następnie zdejmuję folię i dopiekam jeszcze 15 minut. Podczas dopiekania, można zwiększyć temperaturę do 200 stopni i włączyć górną grzałkę, aby skrzydełka mocniej się zrumieniły. 
  • Skrzydełka pieczone w sosie BBQ, podaję z ziemniakami pieczonymi w piekarniku, frytkami lub bagietką.
  • Smacznego :)

56 komentarzy:

  1. Ja strasznie dawno nie jadłam już skrzydełek, ani nic z kurczaka a szkoda bo czasem mam chęć

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, zapisuję i już z pewnością go zrobię ! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Aguś skrzydełka wyglądają przepysznie , coś dla mojej rodzinki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis Ci się podoba :)

      Usuń
  4. Wspaniały obiad, dawno nie jadłam takich skrzydełek, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygladaja bardzo apetycznie, chętnie bym zjadła

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie złociste te skrzydełka, pychota! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo lubię sos barbecue, do mięs pasuje idealnie. pyszne skrzydełka, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszny obiad, na który mam ochotę ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie! Podoba mi się ta marynata :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do spróbowania w takim razie :)

      Usuń
  10. Hahaha Agnieszka nie przesadzaj, że Ci coś tam rośnie :) Zjadła bym takie skrzydełka co mi tam, zima się zbliża w końcu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mój syn byłby w siódmym niebie, kocha skrzydełka :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne i aromatyczne skrzydełka. Wyglądają wyśmienicie! Palce lizać <3

    OdpowiedzUsuń
  13. SKRZYDEŁKA - TO MOJA ULUBIONA CZĘŚĆ KURCZAKA, A W TAKIM WYDANIU, TAK ZAMARYNOWANE I TAK PIĘKNIE UPIECZONE - TO DOPIERO UCZTA DLA PODNIEBIENIA:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Smakowicie upieczone są twoje skrzydełka. Piękny złocisty kolor. I ta marynata. Wszystko musiało pysznie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  15. sos barbeque akurat nie podchodzi mi ale gdyby zamiast niego był czosnkowy to co innego;D

    OdpowiedzUsuń
  16. Co tam tyłek! Takie pyszności warte są grzechu :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Fajny pomysł na danie na podjęcie gości. Na pewno będą mieli frajdę :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wyglądają obłędnie. Koniecznie muszę spróbować!:) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się podoba. Życzę smacznego i pozdrawiam :)

      Usuń
  19. Taki domowy sos jest o niebo lepszy od sklepowego :)

    OdpowiedzUsuń
  20. wspaniała wersja pieczonego kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...