czwartek, 27 października 2016

Babka jogurtowo - kakaowa

Dzisiaj propozycja na delikatną babkę jogurtowo - kakaową. Ciasto ma niewielką ilość tłuszczu i jest delikatne, mięciutkie i wilgotne dzięki dodatkowi jogurtu. 

Babka jogurtowo - kakaowa


Składniki:

1 łyżeczka oleju do natłuszczenia blaszki

180 g jogurtu naturalnego
5 dużych łyżek oleju - 45 g
1 łyżka amaretto lub rumu

160 g mąki -typ 500
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 czubata łyżeczka cukru z wanilią

2 jajka
szczypta soli
110 g cukru

1 czubata łyżeczka kakao

Wykonanie:
  • Blaszkę o wymiarach 25 cm x 10 cm (mała keksówka) natłuszczamy 1 małą łyżeczką oleju.
  • Przygotowując składniki, rozdzielamy produkty mokre i suche w sposób podany niżej.
  • Do miseczki wlewamy: jogurt, olej i amaretto.
  • Do drugiej miski wsypujemy: mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Produkty sypkie mieszamy.
  • Rozdzielamy białka od żółtek.
  • Białka umieszczamy w dużej misce, w której przygotujemy ciasto.
  • Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem. Gdy białka są sztywne, dodajemy cukier i nadal ubijamy, do uzyskania gładkiej, błyszczącej masy.
  • Do białek dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze przez 2 minuty.
  • Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy, ciągle miksując, produkty mokre: jogurt, olej, amaretto. Miksujemy krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
  • Przestajemy miksować. Od teraz będziemy ciasto mieszać łyżką.
  • Dodajemy produkty suche: mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Całość mieszamy łyżką do połączenia się składników. 
  • 2/3 ciasta wylewamy do blaszki.
  • Do pozostałego ciasta dodajemy kakao i całość mieszamy łyżką do połączenia się produktów.
  • Na wierzch jasnego ciasta wykładamy masę kakaową.
  • Na koniec ciasto należy przemieszać widelcem. Widelec zanurzamy do samego dna i ruchem spiralnym od strony lewej do prawej, mieszamy.
  • Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut w 175 stopniach. Ja piekłam z termoobiegiem. Musimy osiągnąć efekt suchego patyczka.
  • Smacznego :)

42 komentarze:

  1. Mniam mniam ale pyszniutko wyglada

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczna babka :) moja mama robiła taką samą. Dziękuję za przypomnienie Agnieszko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aguś cudowna babeczka, podkradam kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadło by się taką puchatą i delikatną babkę :-P

    OdpowiedzUsuń
  5. Agnieszka, urodziwa ta Twoja babeczka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie puszyste babki, są lepsze od niejednego ciasta z kremem. Najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę się z Tobą zgodzić. Nie przepadam za kremami w ciastach :)

      Usuń
  7. To taka prosta w wykonaniu a zarazem najsmaczniejsza babka. Delikatna, puszysta i tak ładnie wygląda z tym kakaowym wzorkiem. Pysznie Aguś :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ piękny wzorek wyszedł, bardzo lubię taką babkę:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super baba, taka idealna do ciepłej kawki :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię takie ciasta, jurto biorę się za pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam po prostu uwielbiam to ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  12. O tak uwielbiam takie ciasta. Chętnie wykonam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ślinka cieknie od samego patrzenia ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...