wtorek, 25 października 2016

Chorizo z podsmażaną cebulą

Chorizo to kiełbasa hiszpańska o bardzo charakterystycznym smaku. Proponuję Wam podsmażyć ją na patelni, razem z cebulką i aromatycznymi przyprawami. Do tego bagietka i mamy pyszną przekąskę lub kolację.

Chorizo z podsmażaną cebulą


Składniki:

100 g kiełbasy chorizo klasycznego
3 łyżki oliwy
2 średnie cebule
1/2 płaskiej łyżeczki papryki słodkiej
1/3 płaskiej łyżeczki papryki ostrej
1 płaska łyżeczka majeranku (u mnie Skworcu)
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Chorizo drobno kroimy i podsmażamy na oliwie.
  • Kiełbasę zdejmujemy z patelni.
  • Na ten sam tłuszcz wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i podsmażamy ją do zeszklenia. W międzyczasie do cebuli dodajemy przyprawy.
  • Do podsmażonej cebuli ponownie dodajemy chorizo i chwilę razem podgrzewamy.
  • Jeszcze ciepłe podajemy na bagietce.
  • Smacznego :)



49 komentarzy:

  1. Jak zwykle pysznie u ciebie kochana :) miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne jedzonko. Na śniadanie w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam chorizo za jej pikantność :) Podoba mi się ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja akurat użyłam tego delikatnego, ale dodałam ostrości i było pikantnie :)

      Usuń
  4. Mniam jakie pyszności :-) częstuje się :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię kiełbasę chorizo. Odkąd pierwszy raz ją upiłam, to mi zasmakowała. Twój pomysł na wykorzystanie jej podoba mi się. Jest i pomysłowo i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Alez pysznie wygląda, chetnie bym zjadła

    OdpowiedzUsuń
  7. nie próbowałam jeszcze tej kiełbaski :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do spróbowania, chociaż trudno ją kupić. Przynajmniej u mnie :)

      Usuń
  8. Bardzo lubię chorizo, smażona smakuje pysznie, chętnie skusiłabym się na taką kanapkę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Często na blogach czy w TV mówi się o chorizo a tak naprawdę to nigdy nie miałyśmy okazji jej spróbować. :-\ Ciekawi nas nawet ten smak :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do spróbowania. Nie można jej porównać do żadnej polskiej wędliny :)

      Usuń
  10. Oj taka kolacja to jest coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo często kupuję chorizo:-) Nie wiedziałam,że można dostać ją także w Polsce. Podsmażone chorizo jest naprawdę wspaniałym pomysłem np na kolację :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię chorizo, proste i pyszne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo apetyczny blog, zostanę na dłużej :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jadłam tę kiełbaskę, jest bardzo smaczna.

    OdpowiedzUsuń
  15. Mmmm jakie apetyczne kanapeczki. Pozdrawiam Agnieszka :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Podoba mi się taki pomysł na przekąskę! Oj moja dupcia urośnie przez zimę, coś mi się tak wydaje ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. wspaniała propozycja na przystawkę :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Cudnie to wygląda, smakuje pewnie też nieźle ;-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...