niedziela, 23 października 2016

Makaron z pulpetami i bazyliowym sosem pomidorowym

Makaron fusilli z pulpetami i bazyliowym sosem pomidorowym. Trudno powstrzymać się od zjedzenia dwóch porcji. Pyszny, aromatyczny sos i delikatne pulpeciki. Dacie się skusić?
 


Składniki na pulpety (porcja dla 3 osób):
 
350 g mielonej łopatki
1 czubata łyżka siekanej natki pietruszki
1 jajko
1 płaska łyżeczka oregano
1 płaska łyżeczka majeranku
2 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
3/4 płaskiej łyżeczki soli
60 ml wody
30 ml bułki tartej
 
oliwa z oliwek do smażenia pulpetów

Składniki sosu:
 
około 8 łyżek oliwy extra vergine
1 duża cebula
4 duże ząbki czosnku
2 puszki pomidorów lub 1 kg świeżych pomidorów
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka cukru
duża garść siekanych liści bazylii
 
Ponadto (3 porcje):
 
300 g makaronu fusilli (u mnie Malma)
 
Wykonanie:
  • Przygotowanie pulpetów:
  • Wszystkie składniki pulpetów łączymy i dokładnie wyrabiamy.
  • Z mięsa formujemy w dłoniach małe pulpeciki. Mi wyszło 12.
  • Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i smażymy na niej pulpety.
  • Pulpety smażymy z obu stron, na złoto - brązowy kolor. Usmażone pulpety wykładamy na talerz.
  • Przygotowanie sosu:
  • Sos przygotowujemy na tej samej patelni.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię, solimy, dodajemy około 4 łyżki oliwy extra vergine i podsmażamy, do miękkości.
  • Do miękkiej cebulki dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i całość podsmażamy 3 minuty.
  • Dodajemy obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory. Jeśli używamy pomidory z puszki, wlewamy również sok z puszki.
  • Dodajemy cukier, sos doprawiamy solą i pieprzem i całość dusimy, pod przykryciem, 20 minut.
  • Dodajemy bazylię, dokładamy pulpety oraz wlewamy ponownie 4 łyżki oliwy extra vergine i już bez przykrycia, gotujemy 3 minuty. W tym czasie sos się zagęści, a pulpety podgrzeją.
  • Gotowe.
  • W międzyczasie makaron fusilli gotujemy w osolonej wodzie. Powinien być ugotowany al dente.
  • Makaron przekładamy do sosu, mieszamy i przekładamy na talerze.
  • Smacznego :)



39 komentarzy:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna klasyka :) często robię pulpeciki do makaronu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na takie pulpeciki zawsze dam się skusić :) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda! Właśnie dzisiaj jadłam taki makaron, tylko w formie zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To my od razu po dwie porcje poprosimy, czyli razem cztery :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne danie! Wygląda tak apetycznie, że zjadam oczami :D <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Aguś na taki obiad to ja chętnie wpadnę. Pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. ja makaronów nie darzę zbytnio uczuciem:)

    OdpowiedzUsuń
  9. nie przepadam za makaronem ale takie danie zjadłabym na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja bym się chętnie skusiła na taki obiadek, pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Idealny obiadek w stylu comfort food, uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. ale wspaniały makaron. i te pulpety. chętnie bym zjadła! pozdrawiam ciepło! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Takie danie to w ciemno bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Apetycznie wygląda :) Jak byłam dzieckiem to uwielbiałam pulpety :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszny obiadek. Uwielbiam smak i zapach bazylii. Ten aromatyczny sos idealnie pasuje do pulpecików :)

    OdpowiedzUsuń
  16. sosik jest taki subtelny i mocno pomidorowy no pycha

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...