Ciasteczka z płatkami pszennymi, sezamem i słonecznikiem

Coś do pochrupania, czyli ciasteczka z płatkami pszennymi, sezamem i słonecznikiem. Idealne na drugie śniadanie. Dodatek płatków pszennych sprawi, że na długo pozostawią  po sobie uczucie sytości.

Ciasteczka z płatkami pszennymi, sezamem i słonecznikiem



Składniki (2 blachy ciasteczek):

100 g masła
150 g płatków pszennych
150 g mąki pszennej tortowej
150 g cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 czubata łyżeczka cukru z wanilią 
50 g sezamu 
50 g słonecznika (u mnie ziarna Skworcu)

Wykonanie:
  • 2 blaszki (te z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia.
  • Masło kroimy na małe kawałki. Dodajemy pozostałe składniki i całość zagniatamy w rękach. Składniki powinny dokładnie się połączyć.
  • Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które spłaszczamy w dłoniach i rozkładamy na blaszkach.
  • Blaszki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 - 25 minut w 175 stopniach. Ja piekę na grzałkach: dolna + grzałka z termoobiegiem.
  • Ciasteczka wyjmujemy z piekarnika, gdy są ładnie zrumienione. Po wystygnięciu stwardnieją i zrobią się kruche.
  • Ciastka najlepiej smakują ostudzone.
  • Smacznego :)

22 komentarze:

  1. Takie ciasteczko chętnie bym schrupała :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne ciasteczka :) Z chęcią bym je porwała do herbatki, aby miło zacząć weekend :)
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Doskonałe do pochrupania przy kawie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie chrupiące ciasteczka ❤

    OdpowiedzUsuń
  5. To coś dla mnie. Małe ciasteczka. Są wspaniałe. Z pysznymi dodatkami, z sezamem i słonecznikiem i pachnące wanilią :)
    Miłego weekendu Aguś:)

    OdpowiedzUsuń
  6. do kawusi akurat! pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziś u mnie bardzo podobne, uwielbiam takie☺

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne ciasteczka ze wspaniałymi dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aguś wspaniałe ciasteczka, bardzo takie lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Duży punkt za masło :D Kochamy ciasta z prawdziwym masłem <3

    OdpowiedzUsuń
  11. To coś dla mnie, zabieram kilka do herbatki.

    OdpowiedzUsuń
  12. Chętnie schrupałabym kilka, bo sezamowy smak ostatnio za mną chodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Oj do herbatki albo na drugie śniadanko idealne Uwielbiam domowe ciacha Pysznie wygladaja

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...