Wiosna, wiosna, ach to ty.
Świeży koperek i młoda kapusta... - dla mnie połączenie idealne. Taki smak kapusty poczujemy tylko teraz, wiosną. Lekko dosmaczona boczkiem, o świeżym zapach koperku. Prosto, szybko, tak domowo :)
Składniki:
średnia kapusta (około 2,5 kg)
20 dag świeżego boczku wędzonego
1 duża cebula lub 2 średnie
15 ziaren ziela angielskiego
5 listków laurowych
1/2 pęczka świeżego koperku
sól
pieprz
Wykonanie:
- Od boczku odkrajamy skórkę. Boczek kroimy w kostkę. Skórki nie wyrzucamy, tylko wrzucamy do kapusty na czas gotowania. Odda potrawie swój aromat.
- Kapustę szatkujemy i przekładamy do dużego garnka. Wrzucamy ziele angielskie, listki laurowe i skórkę z boczku. Całość zalewamy szklanką wody z rozpuszczoną solą (około 1 czubatej łyżeczki) i zaczynamy gotować.
- Podczas, gdy kapusta się gotuje, przygotowujemy boczek. Podsmażamy go na patelni do momentu wytopienia tłuszczu. Gdy boczek jest gotowy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, solimy, pieprzymy i dalej smażymy aż cebula zmięknie.
- Tak przygotowany boczek z cebulą dodajemy do kapusty. Całość gotujemy jeszcze około 30 minut. W międzyczasie solimy i pieprzymy, jeśli zachodzi potrzeba. Gotując kapustę, należy ją próbować, czy jest odpowiednio miękka.
- Pod sam koniec gotowania dodajemy poszatkowany świeży koperek. Mieszamy i kapustę zdejmujemy z ognia.
- Smacznego :)
Ja tez tak gotuje kapuste.Z odrobina wedzonki i duza iloscia kopru jest rewelacyjna.Ten smak pamieta sie dlugo .I tylko ta pierwsza kapusta jest tak smaczna.
OdpowiedzUsuńTak to prawda. Urok młodych warzyw. One mają ten szczególny smak, którego nie mają te późniejsze warzywa. A potem znów musimy czekać rok :)
UsuńPozdrawiam.
Trochę za ciężko mi się wydaje, wolałbym bazować bardziej na nowalijkach i mniej obrabiać je termicznie
OdpowiedzUsuńU mnie w domu robimy i surówki i na ciepło :)
UsuńMam taki sam przepis, pychota!
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam. Każdej wiosny z utęsknieniem czekam na młodą kapustę :)
UsuńUwielbiam :) chociaż na gotowanie ostatnio czasu nie mam ;)
OdpowiedzUsuńJa również bardzo lubię :)
UsuńJa na koniec dodaje śmietankę z kartonika według uznania jest super
UsuńPowiem szczerze,ze skuszę się i zrobię sama,bo dotychczas chodziłam na ten przysmak do mamy😊
OdpowiedzUsuńAle wygląda pysznie:)! Chyba sobie zrobię w weekend:)
OdpowiedzUsuńPolecam i życzę smacznego :)
UsuńAle mi narobiłaś apetytu.. To przecież smaki mojego dzieciństwa.
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia :)
UsuńWłaśnie jadę na zakupy i wiem co kupię jutro na obiad. Uwielbiam proste przepisy! Super ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńPyszne...dziekuje za pomysl
OdpowiedzUsuńPyszności! Z boczusiem musi być boska :) Ja zwykle robię wyłącznie na masełku, ale wypróbuję koniecznie Twoja wersję :)
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem jest bardzo dobra. Właśnie dzisiaj zajadam :)
UsuńO to mi dzisiaj chodzilo, juz nie mogę sie doczekać, pzdr :)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego i pozdrawiam :)
Usuń