wtorek, 31 stycznia 2017

Konkurs "Smak Mojego Domu w Twoim domu"


Uwaga, uwaga -konkurs dla czytelników bloga, pod hasłem "Smak Mojego Domu w Twoim domu"
Smak Mojego Domu to w większości przypadków przepisy ze składnikami, które znajdują się w każdej kuchni. Jednak czasami używam produktów, których możecie nie znać. Niedawno zachęcałam Was do zrobienia sałatki, do przygotowania której użyłam oleju dyniowego. Niedługo na blogu pojawią się przepisy z użyciem kolejnych smacznych olejów. Jeśli nie znacie tych produktów, a podobają Wam się moje przepisy, mam dla Was niespodziankę - konkurs, którego zwycięzca otrzyma paczuszkę z używanymi przeze mnie olejami firmy SemCo  (na zdjęciu).  :)



Zasady konkursu:
  • Na zgłoszenia konkursowe czekam do 12 lutego 2017 roku, do godziny 20.00
  • Nagrodą jest zestaw 3 olejów, tłoczonych na zimno (na zdjęciu). Są nie tylko pyszne, ale również bardzo zdrowe.
  • Zadanie konkursowe:
  • Skomponuj danie/sałatkę z wykorzystaniem jednego z olejów SemCo, pokazanych na zdjęciu. Proszę o podanie przepisu w komentarzach pod tym postem. Można podać maksymalnie 2 przepisy.
  • Oleje tłoczone na zimno powinno się używać bez obróbki cieplnej, ponieważ wysoka temperatura niszczy prozdrowotne substancje w nich zawarte. Mile widziane będą przepisy z zachowaniem tej zasady :)
  • I to wszystko. Łatwe? Pewnie, że tak :) 
  • Tym razem to Wy, moi czytelnicy podzielicie się ze mną swoimi pomysłami. A ja, w zaciszu swojego domu, spróbuję z przyjemnością Waszych propozycji.
  • Zwycięzcę wybiorę osobiście.
  • Pod przepisem proszę podać swój adres e-mail. Po zakończeniu konkursu odezwę się do zwycięzcy i poproszę o dane adresowe. Sponsorem nagrody jest firma SemCo. Nagrody wysyła sponsor :)
  • Pozdrawiam Was serdecznie i zachęcam do wzięcia udziału w zabawie. Oleje są tego warte :)
-----------------------------------------------
Zwycięzcą konkursu została Ania -autorka 2 sałatek: z serem pleśniowym i awokado oraz z buraczkami, suszonymi morelami, prażonymi orzechami i sosem curry.  Serdecznie gratuluję :)

39 komentarzy:

  1. Takie oleje zawsze się w domu przydadzą, szczególnie dyniowy :D Coś na pewno wymyślimy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. Czekam z niecierpliwością :)

      Usuń
  2. Moja propozycja.

    Składniki:

    Sałata lodowa,ogórek, papryka,rzodkiew biała, komosa ryżowa czarna,granat, rzodkiewka czerwona i pomidor.

    Komosę oczywiście ugotować, po ostudzeniu wszystkie składniki połączyć dodać olejku lnianego,ja dodaje jeszcze oliwy z oliwek sól pieprz i gotowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za pyszną propozycję :)

      Usuń
  3. Nagrody super! Pomyślę, pomyślę i jeśli będę miała jakiś godny uwagi (w mojej opinii) pomysł na pewno się zgłoszę. Takie konkursy to ja lubię :)
    Pozdrowionka wtorkowe :) Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja propozycja, to sałatka z warzywami, kurczakiem i makaronem w sosie ziołowo-czosnkowym.

    Przepis:

    SKŁADNIKI

    1 pierś z kurczaka
    olej rzepakowy do smażenia kurczaka
    130 g makaronu
    1/2 czerwonej papryki
    2 pomidory
    180-200 g miksu sałat
    10 sztuk rzodkiewek
    1 jogurt naturalny (180-200 g)
    2-3 ząbki czosnku
    2-3 łyżki oleju lnianego
    sól, pieprz, zioła prowansalskie


    WYKONANIE

    Pierś z kurczaka umyć, odkroić tłuszcz i pokroić w małą kostkę. Mięso przełożyć do miseczki lub głębokiego talerza, skropić olejem rzepakowym, przyprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i wymieszać. Całość przykryć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozgrzać patelnię, przełożyć na nią kurczaka i smażyć, mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, mięso przełożyć na sitko i zostawić do ostudzenia.

    Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z olejem według instrukcji na opakowaniu. Miękki odcedzić z wody i zostawić do ostudzenia.

    Miks sałat opłukać wodą (ja korzystałam z gotowego, ale jeżeli samodzielnie go przyrządzacie, to liście rozdrobnić na mniejsze kawałki). Pozostałe warzywa umyć, pokroić wedle uznania (u mnie papryka pokrojona w krótkie paski, pomidory w kostkę, a rzodkiewki w plasterki).

    Do miski wsypać miks sałat, pokrojone warzywa, ostudzony makaron i kurczaka, wszystko delikatnie wymieszać. Do garnuszka wlać jogurt, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, olej lniany, sól, pieprz i odrobinę ziół prowansalskich. Wymieszać i przelać do pozostałych składników. Ponownie delikatnie wymieszać. Podawać od razu.

    Pozdrawiam serdecznie,
    Beata C.
    e-mail: ejszet@poczta.onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Zachęcam do wzięcia udziału :)

      Usuń
    2. Pomyślimy ;-) nad przepisem :-)

      Usuń
  6. Postaram się coś wymyślić, bo bardzo fajne nagrody czekają :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny konkurs! Życzę wszystkim uczestnikom powodzenia, a jak wymyślę jakiś ciekawy przepis to się jeszcze tu odezwę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super konkurs, życzę wszystkim powodzenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny konkurs, mam nadzieję, że w weekend uda mi się znaleźć nieco czasu i wziąć w nim udział :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mój przepis:
    1 awokado
    sałata lodowa (lub mix sałat np z rukolą)
    1/2 piersi z kurczaka
    pomidorki koktajlowe
    pestki mogą być np. dyniowe lub ze słonecznika
    olej ja stosuje lniany, ale można też zastąpić np. dyniowym
    sól, piperz, kilka kropel świeżo wyciśniętej cytryny do smaku

    Wszytsko w kroimy w kosteczkę. Kurczaka wcześniej przyprawionego przyprawą do kurczaka smażymy. Wszystko ze sobą mieszamy.

    Polecam podawać z bułeczką ciabatą lub grzankami własnej roboty ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za pyszną propozycję :)

      Usuń
  11. MY dajemy dwie propozycje na nasze ulubione vege pasty do kanapek czy warzyw z wykorzystaniem oleju rydzowego i z pestek dyni :)

    1. Pasta z olejem rydzowym
    -kostka naturalnego tofu
    -awokado
    -2 łyżki oleju rydzowego
    -płatki drożdżowe
    -świeżo zmielony pieprz czarny, biały i czerwony

    Wszystko razem zblendować i można się raczyć pyszną pastą bez octu czy innych utrwalaczy i wzmacniaczy smaku :)

    Fotka:
    https://www.instagram.com/p/BNEVt2tDpFn/


    ----------------------------------------------

    2. Pasta z olejem z pestek dyni
    ⏩kostka tofu z bazylią
    ⏩pół szklanki łuskanego słonecznika
    ⏩dwie łyżki oleju z pestek dyni

    Namoczyć pół godziny wcześniej słonecznik w ciepłej wodzie. Potem odcedzić i resztę składników z nim zblendować na gładką masę :D

    Fotka:
    https://www.instagram.com/p/BNWegzCD9lP/

    mail: monishka1@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za smakowite propozycje :)

      Usuń
  12. Dwa przepisy na dwie zdrowe sałatki :)

    Sałatka z serem pleśniowym i awokado
    100 g roszponki
    100 g sera pleśniowego
    1 awokado
    60 g pistacji
    sól ziołowa
    Sos
    1 pomarańcza
    1 łyżka oleju lnianego
    1 łyżka ostrej musztardy
    1 łyżeczka jasnego octu balsamicznego
    sól ziołowa
    świeżo mielony pieprz

    Pomarańczę dokładnie myjemy i wyciskamy z niej sok. Musztardę łączymy z olejem lnianym i octem balsamicznym. Dodajemy sok z pomarańczy i energicznie mieszamy. Doprawiamy solą ziołową i odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Jeszcze raz szybko i dobrze mieszamy.

    Roszponkę myjemy na sicie i odstawiamy do odcieknięcia. Pistacje obieramy z łupin i prażymy. Ostawiamy do ostygnięcia. Następnie sałatę przekładamy do dużej miski. Awokado obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Ser pleśniowy także kroimy w kostkę. Na sałatę wrzucamy awokado i ser pleśniowy. Posypujemy prażonymi pistacjami i doprawiamy solą ziołową. Całość polewamy ostrym sosem pomarańczowym. Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem.

    Sałatka z burakami, suszonymi morelami, prażonymi orzechami i sosem curry
    1 główka sałaty lodowej
    4 buraki
    1 jabłko
    100 g suszonych moreli
    2 garście orzechów (włoskie, piniowe, pistacje)
    1 łyżka octu balsamicznego jasnego
    1 łyżka oleju dyniowego
    1 duże opakowanie jogurtu greckiego lub naturalnego
    1 łyżka curry
    1 łyżka miodu
    sól
    pieprz

    Buraki gotujemy do miękkości w wodzie z 1 łyżką octu balsamicznego. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą i odstawiamy do ostygnięcia. Orzechy prażymy na suchej patelni i odstawiamy. Morele kroimy na małe kawałki. Buraki i jabłko obieramy, kroimy na ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki. Jogurt grecki mieszamy z curry, miodem, olejem dyniowym, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatę lodową myjemy, osuszamy i kroimy lub rwiemy. Następnie przekładamy do dużej miski i mieszamy z gotowym sosem. Na wierzchu układamy buraki, jabłko, suszone morele i posypujemy prażonymi orzechami. Sałatkę podajemy od razu samą lub z ulubionym pieczywem.

    Smacznego! :)
    Ania
    mychcemyjesc@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za propozycje na smakowitości :)

      Usuń
  13. Uwielbiam takie oleje i stosuje je do wszelkiej maści zielska. Zimą zajadam się głównie surówkami z warzyw korzeniowych, ale dodaję także kapustę i jarmuż. I na taką pyszną sałatkę jarmużową z olejami tłoczonymi na zimno mam sposób. Składniki: jarmuż (100 g), kapusta czerwona (200 g), mały granat, kilka orzechów włoskich, dobry olej (2 łyżki), łyżka miodu, łyżka soku z cytryny. Jarmuż i kapustę kroimy, wrzucamy do miseczki, dodajemy ziarna granatu oraz orzechy włoskie. Z oleju, miodu oraz soku z cytryny robimy dressing i dodajemy do sałatki. Mega pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za pyszną propozycję :)

      Usuń
  14. A więc jestem i ja :)

    Orzechowa pasta z dyni

    szklanka ugotowanej dyni
    ząbek czosnku
    5 orzechów włoskich
    3 łyżki oleju rydzowego
    sól i pieprz do smaku
    łyżka soku z cytryny
    łyżka skórki otartej z cytryny
    paczka krakersów
    listki świeżej kolendry

    Obrane orzechy prażymy na rozgrzanej patelni aż się lekko zrumienią.
    Po przestudzeniu dodajemy do dyni, razem z czosnkiem, cytryną i olejem, miksujemy na gładką masę.
    Doprawiamy solą i pieprzem według własnego uznania. Taką pastą smarujemy krakersy lub chrupie pieczywo, dekorujemy kolendrą.

    Życzę Wszystkim powodzenia :)

    elzbietadziurkowska@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za pyszną propozycję :)

      Usuń
  15. Dziękujemy za zaproszenie do udziału w konkursie. Nagroda bardzo przydatna w każdej kuchni.
    Pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Sałatka Nicejska warstwowa.

    Składniki :

    1 mała sałata lodowa
    1 szklanka roszponki
    1 szklanka czarnych oliwek
    2 podłużne czerwone papryki
    2 cebule czerwone
    1 puszka kukurydzy
    1 puszka tuńczyka w oleju
    1 szklanka sera żółtego
    5 jajek

    sos :
    1/2 szklanki Oleju Rydzowego SemCo
    1 łyżka octu winnego
    1 łyżka soku z cytryny
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka musztardy
    oregano , tymianek
    sól ,pieprz do smaku

    Remulada duńska

    Wykonanie :

    Wszystkie warzywa myjemy i osuszmy .

    Do kubka wlewamy olej , ocet, sok z cytryny, musztardę, przeciśnięty ząbek czosnku , szczypta tymianku , szczypta oregano , sól , pieprz do smaku .Wszystko dobrze mieszamy.
    Sałatę lodową drobno kroimy.

    Warstwy :

    1. Roszponka z garścią sałaty lodowej posolonej i skropionej oliwą
    2. Czerwona papryka pokrojona w kostkę
    3. Kukurydza
    4. Tuńczyk pokruszony bez oleju
    5. Drobno pokrojona cebula
    6. Sałata lodowa polana Remuladą duńską
    7. Oliwki
    8. Ser żółty starty na tarce
    9. Remulada duńska
    10 . Jajka starte na tarce .

    Każdą warstwę lekko solimy i pieprzymy .Jeśli wolicie możecie wszystko razem wymieszać , ja wolałam tak podać bo ładniej się prezentuje .

    Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za pyszną propozycję :)

      Usuń
  17. My proponujemy pastę z ryby wędzonej:
    - makrela, lub dorsz czy trewal ( wędzone)
    - cebula
    - olej
    - pieprz
    Ryby pozbawiamy ości i dzielimy na mniejsze kawałki,
    dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, można też dodać szczypiorek, dodajemy olej, doprawiamy pieprzem. Mieszamy i gotowe.
    Drga propozycja to surówka z czerwonej kapusty:
    -połówka niewielkiej czerwonej kapusty
    -jedna marchewka
    -jedno jabłko
    -jedna czerwona cebulka
    - sok z cytryny do smaku

    -sól, cukier
    -olej

    Szatkujemy kapustę, dodajemy starte na dużych oczkach jabłko i marchewkę oraz pokrojoną w drobniuteńką kostkę cebulę.Doprawiamy do smaku i skrapiamy olejem. Mieszamy i zostawiamy na pół godziny aby nasza surówka nabrała smaku.
    Przepisy na naszym blogu.
    Pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za pyszne propozycje :)

      Usuń
  18. Ufff zdążyłam :) A myślałam, że jak zawsze przegapiłam termin :)

    Proponuję sałatkę z kurczakiem i smażonym makaronem
    Składniki:

    - 100g makaronu „świderki”
    - 300g fileta z kurczaka lub obranego mięsa z ćwiartek
    - 250g cukinii
    - 200g ogórków konserwowych
    - 160g papryki konserwowej
    - olej rzepakowy
    - 2 łyżeczki przyprawy gyros

    Dressing:

    - 3 łyżki oleju rydzowego SemCo
    - 2 łyżki octu jabłkowego
    - 1 łyżka wody przegotowanej
    - 1 ząbek czosnku
    - 0,5 łyżeczki soli
    - suszony koperek i czosnek niedźwiedzi

    Przygotowanie:

    - makron ugotować według zaleceń na opakowaniu
    - mięso z kurczaka pokroić w niedużą kostkę, usmażyć na oleju rzepakowym, dodać przyprawę gyros i smażyć jeszcze 2 minuty
    - cukinię, ogórki oraz paprykę pokroić w kostkę
    - na patelni rozgrzać olej rzepakowy, smażyć na nim makaron – około 2 minuty co chwilkę mieszając(makaron może lekko się skleić, ale podczas mieszania z warzywami wszystko wróci do normy)
    - w salaterce wymieszać makaron z kurczakiem, cukinią, ogórkami i papryką
    - składniki na dressing wymieszać ze sobą, dodać do sałatki, wszystko zamieszać i odstawić na 10 minut, następnie podawać sałatkę

    OdpowiedzUsuń
  19. Wiem że mamy środek zimy, ale mnie już wiosna na myśli ;) Gdy tylko cieplejsze słoneczka wychyla się zza chmur i pogoda wiosnę powoli zwiastuje, ja już rączki zacieram na myśl o sałatce jaką przygotuję z pierwszych nowalijek. Przepis poniżej.

    Sałatka z kiełkami, nowalijkami i tuńczykiem

    Składniki na 1 średnią miskę:
    SAŁATKA:
    2 garście dużych kiełków - u mnie słonecznik
    2 łodygi selera naciowego - jeśli młode, mogą być wraz z listkami
    1 pęczek rzodkiewek
    1/2 długiego ogórka
    1 garść szczypiorku
    1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym

    DRESSING:
    2 łyżeczki soku z cytryny
    1 łyżeczka syropu z agawy - można zastąpić miodem, lub w ogóle pominąć
    3 łyżeczki oleju lnianego SEMCO
    sól, pieprz - do smaku

    Kiełki opłukać z ewentualnych łupinek. Łodygi selera naciowego pokroić w małe kawałki. Rzodkiewki i obranego ze skóry ogórka pokroić w plasterki. Szczypiorek drobno posiekać. Tuńczyka z puszki lekko podrobić.

    Przygotować dressing. W małym naczynku wymieszać dokładnie sok z cytryny, syrop z agawy i olej lniany. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

    W dużej misce wymieszać kiełki, warzywa i tuńczyka. Polać dressingiem. Lekko przemieszać, by dressing dokładnie oblepił składniki. Odstawić do lodówki na ok 30 minut dla przegryzienia się smaków.

    Jeść w towarzystwie ulubionego chrupkiego pieczywa lub z kromka chleba razowego.

    Smacznego! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Moim ulubionym warzywnym dodatkiem obiadowym jest surówka zwana "śmieciówką". Wrzucam do niej wszystko co mi tylko w rękę wpadnie podczas przeglądania lodówki. Papryka w dwóch kolorach - nadaje się! Pomidor i cebula - obecne! Trochę kukurydzy wytrząśniętej z puszki - jest! A do tego dwie porządne garście różnorodnej sałaty. Tak się miesza surówkę błyskawiczną! :D

    Składniki na 1 dużą miskę surówki:

    1/2 papryki zielonej - dużej
    1/2 papryki czerwonej - dużej
    1 pomidor - duży; obrany ze skórki
    1 cebula - mała
    1/2 puszki kukurydzy
    2-3 garście różnorodnych sałat - może być gotowy mix; może być kilka gatunków sałatowych jeśli mamy akurat takowe w lodówce; albo po prostu zwykła sałata lodowa, czy masłowa
    1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny
    1 łyżka oleju rydzowego SEMCO
    sól, pieprz czarny - do smaku

    Pomidora sparzyć i obrać ze skórki a cebulę z łupin. Papryki i sałatę dokładnie umyć pod bieżącą wodą.

    Do dużej miski wrzucić kukurydzę oraz porwaną w rękach na kawałki sałatę.

    Papryki pokroić w słupki, cebulę cienko w półtalarki, pomidora w nieduże kawałki i dorzucić wszystko do miski.

    Zawartość miski skropić cytryną i polać olejem. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut, aby składniki się "przegryzły".

    Zajadać ze smakiem do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Konkurs zakończony.
    Wszystkim dziękuję za pyszne przepisy.
    Niedługo ogłoszę zwycięzcę. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...