środa, 18 stycznia 2017

Paluchy z sezamem i słonecznikiem

Paluchy z lekkim aromatem oregano oraz ziarnami sezamu i słonecznika. Idealne na śniadanie oraz na przekąskę w domu i do pracy. Paluchy mają chrupiącą skórkę, a w środku są miękkie i puszyste.

Paluchy z sezamem i słonecznikiem



Składniki (8 sztuk):

10 g świeżych drożdży
190 g mąki pszennej, typ 650
90 g mąki żytniej, typ720
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
1 płaska łyżeczka oregano
2 czubate łyżeczki sezamu
2 czubate łyżeczki słonecznika (u mnie ziarna Skworcu)
220 ml ciepłej wody
--------------------------------------
około 2 łyżeczki sezamu i 3 łyżeczki słonecznika do posypania paluchów

Wykonanie:
  • Składniki na paluchy umieszczamy w misce i wyrabiamy robotem kuchennym przez 10 minut (końcówkami do ciasta drożdżowego).Ciasto będzie kleiste.
  • Miskę przykrywamy ściereczką, umieszczamy w ciepłym miejscu i czekamy, aż ciasto wyrośnie. Powinno potroić swoją objętość. Zimą jako ciepłe miejsce traktuję piekarnik, który nagrzewam do temperatury 50 stopni i wyłączam. W takich warunkach ciasto wyrasta w 40 minut.
  • Blat posypujemy dość mocno mąką i wykładamy na niego ciasto. Z wierzchu ciasto również oprószamy mąką, aby nie kleiło się do rąk.
  • Z ciasta formujemy gruby wałek, który dzielimy na 8 części.
  • Z każdej części ciasta formujemy cienki wałek, który mocno obtaczamy w mące. Ciasto kilka razy skręcamy, aby nadać paluchom fajniejszy kształt i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Paluchy dość obficie smarujemy wodą. Najlepiej zrobić to pędzelkiem kuchennym.
  • Na koniec paluchy posypujemy ziarnami słonecznika i sezamu.
  • Tak przygotowane paluchy ponownie umieszczamy w ciepłym miejscu na 60 minut, aby urosły. (Ja ponownie wkładam je do piekarnika, który jeszcze trzyma ciepło. Nie podgrzewam go już.)
  • Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. (Paluchy w tym czasie czekają na zewnątrz)
  • Paluchy pieczemy 20 minut na grzałkach: dolna +górna, bez termoobiegu.
  • Paluchy studzimy na kratce.
  • Smacznego :)

27 komentarzy:

  1. Doskonałe! Narobiłaś mi na nie smaka! :) Pysznie się prezentują. Z chęcią bym się skusiła :) Pozdrowionka serdeczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne paluchy. Zabieram jednego na śniadanko. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, zazdroszczę takiego śniadania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale bym teraz sobie zjadła takiego palucha :-) mniam Aguś :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale bym teraz sobie zjadła takiego palucha :-) mniam Aguś :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetna przekąska. Chętnie bym takie podjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zjadłabym takiego palucha, bez żadnych dodatków, pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Zawsze powtarzam, że domowe pieczywo jest najlepsze. Paluchy są piękne, wyglądają apetycznie i na pewno cudownie pachną :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Agniś jednego paluszka na kolację, bardzo proszę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają pysznie :) chyba wypróbuję przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i życzę smacznego :)

      Usuń
  11. Pyszne, domowe paluchy! Ależ one muszą pachnieć! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznie wygladają :) Zabieram jednego i pozdrawiam Agusiu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Idealnie pasowałyby do sałatki:).

    OdpowiedzUsuń
  14. Domowe palucho bagietki, pysznie zjadłabym jeszcze ciepłą z masełkiem

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...