Zima to czas ciast pachnących przyprawami korzennymi. Dzisiaj mam propozycję na miękkie, wilgotne ciasto piernikowe, z ricottą i orzechami włoskimi.
Składniki:
220 g mąki pszennej
1 czubata łyżeczka cynamonu
1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika (u mnie Skworcu)
1 czubata łyżeczka kakao
1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika (u mnie Skworcu)
1 czubata łyżeczka kakao
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
100 g siekanych orzechów włoskich
100 g siekanych orzechów włoskich
2 jajka
160 g cukru
100 ml oleju
250 g serka ricotta
Wykonanie:
- Przepis na keksówkę, o wymiarach górnych, około 10 cm x 30 cm.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Produkty suche wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy: mąkę, cynamon, przyprawę do piernika, kakao, proszek do pieczenia, orzechy włoskie.
- W innej, dużej misce, jajka z cukrem ucieramy mikserem na puszystą, jasną masę.
- Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy kolejno olej i ricottę. Miksujemy tylko do połączenia się składników.
- Dodajemy wymieszane produkty suche i całość mieszamy łyżką. Ciasto mieszamy tylko do połączenia się składników. Może mieć małe grudki.
- Ciasto przekładamy na blaszkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je 50 minut w temperaturze 175 stopni: grzałka dolna + grzałka górna, bez termoobiegu.
- Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Patyczek powinien być suchy.
- Smacznego :)
Takie ciasta są pyszne, no i ten zapach w domku... :-)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńAgnieszka taka rozkosz z samego rana i to w poniedziałek :)
OdpowiedzUsuńTrzeba dobrze zacząć tydzień Elu :)
UsuńTakie wilgotne ciasta czekoladowe z orzechami są świetne. A do tego jeszcze przyprawa piernikowa, po prostu cudo :)
OdpowiedzUsuńSuper, uwielbiam zapach piekącego się ciasta z przyprawami korzennymi :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda Aguś, narobiłaś mi smaczku na ciasto :-)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńaż mi zapachniało korzennie:) mniam!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, zjadlabym spory kawalek☺
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta, wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuń:D
Usuńuwielbiam orzechy włoskie, wiec ciasto zjadłabym z wielkim apetytem.
OdpowiedzUsuńSerek musiał nadać pyszną konsystencję
Ciasto jest dzięki niemu aksamitne :)
UsuńBardzo ciekawy pomysł na wykorzystanie ricotty w cieście. A te orzechy włoskie to już w ogóle rewelacja! :)
OdpowiedzUsuńAch, jak ja lubię ciasta piernikowe :) Moje gusta smakowe! A jeszcze z ricottą to już w ogóle kosmos. Ależ to musi być bombowe ciacho :) Pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńOsobiście lubię dodawać ricottę. Ciasta są aksamitne :)
UsuńApetyczne to ciacho, jak na nie patrze to wyobrażam sobie jakie jest aromatyczne dzięki przyprawom :D
OdpowiedzUsuńPachnie Twoim ciastem, aż u mnie :)
OdpowiedzUsuńA ja właśnie na orzechy jestem uczulona ...
OdpowiedzUsuńmoje smaki:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe i bardzo smakowite połączenie składników. Ciasto prezentuje się obłędnie <3 Zapisuję do jak najszybszego upieczenia :D Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Życzę smacznego :)
UsuńDużo osób używa ricotty do ciast. Kiedyś i my musimy ją wypróbować, bo wypieki wyglądają przepysznie i na pewno mają swój niepowtarzalny smak :)
OdpowiedzUsuńSą bardzo ciekawe. Warto spróbować :)
UsuńAle zapachniało :>
OdpowiedzUsuńFantastyczne to ciacho :) Uwielbiam ricottę w słodkich ciachach :)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto z fajnymi dodatkami :)
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że jak z ricottą, to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuń