środa, 4 stycznia 2017

Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo - musztardowym

Co powiecie na piersi z kurczaka w białym sosie śmietanowo - musztardowym? Takie obiad sprawdzi się zarówno, jako danie niedzielne, jak i obiad przygotowany na szybko po pracy. Sos ma delikatną, aksamitną konsystencję, ciekawy, apetyczny wygląd, dzięki musztardzie francuskiej oraz głęboki smak. Zwykłe, proste danie o niebanalnym smaku.

Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo - musztardowym


Składniki:

duża pierś z kurczaka (600 g - 700 g)
sól
mielony pieprz kolorowy
2 czubate łyżeczki majeranku
2 średnie cebule
oliwa do smażenia
2 duże ząbki czosnku
200 ml słodkiej śmietany 30%
4 czubate łyżeczki musztardy francuskiej
20 g masła
duża garść siekanej natki pietruszki

Wykonanie:
  • Pierś kroimy na niewielkie kawałki, o grubości około 1 cm. Każdy kawałek z obu stron: solimy, posypujemy pieprzem kolorowym i majerankiem.
  • Tak przygotowane mięso podsmażamy na 3 łyżkach rozgrzanej oliwy. Mięso podsmażamy krótko, tylko do lekkiego zarumienienia - około 3 minuty. Mięso na patelnię wrzucamy w 2 partiach. Zbyt duża ilość mięsa na patelni sprawiłaby, że nie podsmażałoby się, tylko puszczało sok. Podsmażone mięso odkładamy na talerzyk.
  • Na tą samą patelnię wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Solimy ją, dolewamy trochę oliwy i podsmażamy do zeszklenia.
  • Do zeszklonej cebuli dodajemy czosnek, przeciśnięty przez praskę. Podsmażamy go 2 minuty.
  • Śmietanę mieszamy z musztardą. Sos doprawiamy kolorowym pieprzem.
  • Do cebuli wlewamy sos śmietanowo - musztardowy oraz 50 ml gorącej wody, dodajemy masło, dokładamy mięso. Całość mieszamy, przykrywamy i dusimy około 10 minut.
  • Dodajemy natkę pietruszki, patelnię odkrywamy i trzymamy na ogniu jeszcze 2 - 3 minuty, aż sos się lekko zredukuje.
  • Smacznego :)

24 komentarze:

  1. Uwielbiam takie dania. Pięknie się prezentuje i jest pewnie przepyszne. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie obiadki to ja lubię, pysznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja teściowa robi podobnie i bardzo mi smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. często robię i bardzo lubię. pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. A mowia ze piers z kurczaka może być nudna ale ja tak nie mysle Jestem pewna ze znajdziemy co najmniej 365 pomyslow na nia a twój będzie jednym z nich Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z piersi można wyczarować ciekawe dania. Cieszę się, że przepis się spodobał :)

      Usuń
  6. Brzmi super - uwielbiam musztardę:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności Aguś, lubię takie smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo pyszna obiadowa propozycja! :) Chętnie skusiłbym się na takiego kurczaka w towarzystwie kaszy gryczanej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam w takim razie do zrobienia :)

      Usuń
  9. Pychotka i jak ten sosik musi pysznie smakować z ryżem <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Do tego ryz,ziemniaki, pasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja podaję smak musztardowy z ziemniakami :)
      Moim zdaniem najbardziej pasują.

      Usuń
  11. Bardzo apetyczne danie, pasuje i do ryżu i do makaronu, chętnie podam na niedzielny obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...