Co powiecie na piersi z kurczaka w białym sosie śmietanowo - musztardowym? Takie obiad sprawdzi się zarówno, jako danie niedzielne, jak i obiad przygotowany na szybko po pracy. Sos ma delikatną, aksamitną konsystencję, ciekawy, apetyczny wygląd, dzięki musztardzie francuskiej oraz głęboki smak. Zwykłe, proste danie o niebanalnym smaku.
Składniki:
duża pierś z kurczaka (600 g - 700 g)
sól
mielony pieprz kolorowy
2 czubate łyżeczki majeranku
2 średnie cebule
oliwa do smażenia
2 duże ząbki czosnku
200 ml słodkiej śmietany 30%
4 czubate łyżeczki musztardy francuskiej
20 g masła
duża garść siekanej natki pietruszki
Wykonanie:
- Pierś kroimy na niewielkie kawałki, o grubości około 1 cm. Każdy kawałek z obu stron: solimy, posypujemy pieprzem kolorowym i majerankiem.
- Tak przygotowane mięso podsmażamy na 3 łyżkach rozgrzanej oliwy. Mięso podsmażamy krótko, tylko do lekkiego zarumienienia - około 3 minuty. Mięso na patelnię wrzucamy w 2 partiach. Zbyt duża ilość mięsa na patelni sprawiłaby, że nie podsmażałoby się, tylko puszczało sok. Podsmażone mięso odkładamy na talerzyk.
- Na tą samą patelnię wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Solimy ją, dolewamy trochę oliwy i podsmażamy do zeszklenia.
- Do zeszklonej cebuli dodajemy czosnek, przeciśnięty przez praskę. Podsmażamy go 2 minuty.
- Śmietanę mieszamy z musztardą. Sos doprawiamy kolorowym pieprzem.
- Do cebuli wlewamy sos śmietanowo - musztardowy oraz 50 ml gorącej wody, dodajemy masło, dokładamy mięso. Całość mieszamy, przykrywamy i dusimy około 10 minut.
- Dodajemy natkę pietruszki, patelnię odkrywamy i trzymamy na ogniu jeszcze 2 - 3 minuty, aż sos się lekko zredukuje.
- Smacznego :)
Uwielbiam takie dania. Pięknie się prezentuje i jest pewnie przepyszne. :-)
OdpowiedzUsuńJest bardzo dobre :)
UsuńTakie obiadki to ja lubię, pysznie
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMoja teściowa robi podobnie i bardzo mi smakuje :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńczęsto robię i bardzo lubię. pycha!
OdpowiedzUsuńTo tak, jak my :)
UsuńPyszny obiad! :)
OdpowiedzUsuńA mowia ze piers z kurczaka może być nudna ale ja tak nie mysle Jestem pewna ze znajdziemy co najmniej 365 pomyslow na nia a twój będzie jednym z nich Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZ piersi można wyczarować ciekawe dania. Cieszę się, że przepis się spodobał :)
UsuńBrzmi super - uwielbiam musztardę:)
OdpowiedzUsuńPyszności Aguś, lubię takie smaki :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taki sosik☺
OdpowiedzUsuń:D
UsuńBardzo pyszna obiadowa propozycja! :) Chętnie skusiłbym się na takiego kurczaka w towarzystwie kaszy gryczanej :)
OdpowiedzUsuńZachęcam w takim razie do zrobienia :)
UsuńPychotka i jak ten sosik musi pysznie smakować z ryżem <3
OdpowiedzUsuńDo tego ryz,ziemniaki, pasta?
OdpowiedzUsuńJa podaję smak musztardowy z ziemniakami :)
UsuńMoim zdaniem najbardziej pasują.
Bardzo apetyczne danie, pasuje i do ryżu i do makaronu, chętnie podam na niedzielny obiad :)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
Usuń