Dzisiaj sałatka, która idealnie komponuje się z mięsami. Prosta i pyszna sałatka z kapusty pekińskiej, a'la colesław.
Składniki:
1 niewielka kapusta pekińska
1 duże jabłko
1 duża marchewka
1 średnia cebula czerwona
1 czubata łyżka jogurtu naturalnego
2 czubate łyżki majonezu
duża garść posiekanej świeżej natki pietruszki
2 łyżki soku z cytryny
1 płaska łyżeczka cukru pudru
sól i pieprz
Wykonanie:
- Kapustę drobno siekamy.
- Jabłko i marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę.
- Dodajemy jogurt, majonez, natkę pietruszki, sok z cytryny, cukier puder oraz sól i pieprz do smaku.
- Mieszamy.
- Wkładamy do lodówki na 30 minut.
- Smacznego :)
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju sałatki i surówki. Twoja wygląda świetnie i pewnie jest mega smaczna. :-)
OdpowiedzUsuńJest mega :)
UsuńSuper surówka, sprawdzi się do wielu obiadów :)
OdpowiedzUsuńFajna sałatka, pasuje do wszystkiego :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJa te z pekinką bardzo lubię i dość często robię do obiadu
OdpowiedzUsuńTo tak, jak ja :)
UsuńSprawdzona sałatka do obiadu
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNa takie surówki ma się ochotę zwłaszcza zimą :) Uwielbiam Colesław, więc wersja z kapustą pekińską też by mi smakowała, a na pewno byłaby trochę dzięki niej delikatniejsza :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNo i nabrałam na nią ochoty! Akurat będę robiła obiad późny wieczorkiem i taki dodatek by się mi przydał idealnie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Pozdrawiam :)
UsuńUwielbiam takie surówki! Zimą, jak znalazł! Bogactwo witamin i minerałów, a także błonnika, niezbędnego do prawidłowej pracy układu pokarmowego. Uważam, że surówki powinny być stałym elementem jesienno - zimowych jadłospisów.
OdpowiedzUsuńKoniecznie. Zdrowe, a jakie pyszne:)
UsuńAguś pyszna sałatka. Zdecydowanie moje smaki :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się Marzenko :)
UsuńAgnieszka bardzo lubię chrupiące surówki, super zestaw
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie surówki. Czasem jem sobie je na samo, jak przekąskę ;)
OdpowiedzUsuńTeż tak mam :)
UsuńProsty przepis, a sałatka wygląda bardzo apetycznie! Najbardziej zaskoczyło mnie jednak to jabłko. Warto by było słodkie czy raczej kwaskowate?
OdpowiedzUsuńW tradycyjnej sałatce colesław jabłka nie ma. To jest trochę zmodyfikowany przepis. Jabłko dałam zamiast octu winnego, więc raczej kwaskowate.
UsuńNatomiast, jeśli chcesz tradycyjnego colesława, ale z pekinki, to zamiast jabłka daj 1-1,5 łyżki białego octu winnego. Taki smakowy zamiennik. A najlepiej, jak Ci zasmakuje, to zrób raz tak, a raz tak i wybierz, którą wolisz. Obie są warte zachodu :)
Tradycyjnego colesława robię tak:
http://smakmojegodomu.blogspot.com/2016/01/saatka-colesaw.html
Pozdrawiam serdecznie :)
Dziękuję Agnieszka za wskazówki! Dobrze, że spytałem o te jabłko. Obstawiałem, że powinno być słodkie ;)
UsuńPyszna, zdrowa i chrupiąca sałatka :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWspaniała jest ta sałatka :-)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło się to czyta. Pozdrawiam:)
Usuńuwielbiam surówki, mam kilka tych "najlepszych"...nie wiem czemu jednak nie lubię ich przygotowywać :)
OdpowiedzUsuńBo trochę z nimi zachodu jest :)
UsuńPrzepyszna sałatka - idealna do obiadu. Bardzo lubię takie połączenia :D
OdpowiedzUsuńJa również :)
Usuńprzepyszna i sprawdzona sałatka:) idealna do obiadu chociaż ja lubię taką bez niczego podjadać :)
OdpowiedzUsuńNie dziwię się :)
Usuńsuper. jako "sałatko-maniaczka" na pewno wciągnęłabym ze smakiem taką sałatkę : )
OdpowiedzUsuń:)
Usuńtakie sałatki/surówki zawsze kojarzą nam się z naszą babcią :D U niej obiad bez takiej sałatki to nie obiad :D
OdpowiedzUsuń:D
UsuńUwielbiam ją ☺☺
OdpowiedzUsuńJa również Natalia :)
UsuńAleż mi smaka narobiłaś
OdpowiedzUsuńA to się cieszę :)
Usuń