Dzisiejsza propozycja jest przeznaczona dla osób lubiących podsmażoną cebulkę. Proponuję Wam kotlety mielone z podsmażaną cebulką i jabłkiem. Kotleciki są delikatne i soczyste, a cebulka aromatyczna i pyszna.
0,6 kg mielonej karkówki
4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
1 płaska łyżeczka soli
3/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
1 czubata łyżeczka majeranku
60 ml bułki tartej
120 ml wody
1 mała cebula (starta na tarce lub posiekana w drobną kostkę)
1 jajko
Ponadto:
bułka tarta do obtoczenia kotletów
olej do smażenia (u mnie rafinowany olej kokosowy Skworcu)
-------------------------
3 duże cebule
1 jabłko
3 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na kotlety łączymy i dokładnie wyrabiamy.
- Na talerz wsypujemy około 1/2 szklanki bułki tartej.
- Z mięsa formujemy niewielkie kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Mi wyszło 19 kotletów.
- Kotlety smażymy (z obu stron) na niewielkiej ilości oleju. Smażymy je na średnim ogniu, na złoto - brązowy kolor. Mi zajęło to około 12 minut.
- Usmażone kotlety przekładamy na talerz.
- Cebulę kroimy w piórka, jabłko obieramy i kroimy w niewielkie plasterki.
- Na ten sam tłuszcz wrzucamy cebulę z jabłkiem. Dodajemy trochę oleju, jeśli zachodzi taka potrzeba. Cebulkę solimy oraz pieprzymy do smaku i podsmażamy do zeszklenia.
- Do zeszklonej cebulki dodajemy czosnek, przeciśnięty przez praskę i całość podsmażamy jeszcze 3 minuty.
- Dolewamy koło 4-5 łyżek wody, dokładamy kotlety, przykrywamy i dusimy, aż kotlety się podgrzeją.
- Smacznego :)
Z jabłkiem? O! Nie znam takiego przepisu, ale wszelakie mielone bardzo lubię, więc się piszę na takie pyszności :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do spróbowania :)
UsuńKolejny przepis, którym mnie zaskoczyłaś :)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńZ cebulką robiłam ale jabłko? fajny dodatek jak do wątróbki :)
OdpowiedzUsuńJabłko fajnie się komponuje z cebulką :)
UsuńKotleciki wyglądają pysznie. Dodatek cebuli i jabłka to fajny pomysł :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne kotleciki. Wyglądają apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają na pyszne :)
OdpowiedzUsuńNa pewno są pyszne, bardzo ciekawy pomysł 😆
OdpowiedzUsuńjak ja lubię mielone:)
OdpowiedzUsuńO mniam,takich jeszcze nie robiłam ☺
OdpowiedzUsuńWcześniej nie słyszałam o mielonych z jabłkami, ale podoba mi się ten przepis :)
OdpowiedzUsuńLubię taką formę kotleta, ale ta cebula....miałabym problem :))
OdpowiedzUsuńWspaniała propozycja na pyszny i pożywny obiadek. Prawdziwa, polska kuchnia - smacznie i do syta - mniam <3
OdpowiedzUsuńJabłuszka muszą tutaj dodawać naprawdę ciekawego smaku :D
OdpowiedzUsuńZ cebulką uwielbiam, a z jabłkiem jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł :)
Bardzo ciekawe dodatki. Kotleciki smacznie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńKotlety mielone zawsze będą pyszne
OdpowiedzUsuńNiby tylko kotleciki... ale już z dodatkiem cebuli i jabłka - to kotleciki zupełnie nowe:)
OdpowiedzUsuńTroszkę inaczej :)
UsuńPyszna propozycja na obiad! Chętnie zjadłabym takie kotleciki :)
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na obiad, az zglodniałam ;)
OdpowiedzUsuń