Kotlety mielone z podsmażaną cebulką i jabłkiem

Dzisiejsza propozycja jest przeznaczona dla osób lubiących podsmażoną cebulkę. Proponuję Wam kotlety mielone z podsmażaną cebulką i jabłkiem. Kotleciki są delikatne i soczyste, a cebulka aromatyczna i pyszna.

Kotlety mielone z podsmażaną cebulką i jabłkiem


Składniki na kotlety:

0,6 kg mielonej karkówki
4 ząbki czosnku  (przeciśnięte przez praskę)
1 płaska łyżeczka soli
3/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
1 czubata łyżeczka majeranku
60 ml bułki tartej
120 ml wody
1 mała cebula (starta na tarce lub posiekana w drobną kostkę)
1 jajko

Ponadto:

bułka tarta do obtoczenia kotletów
olej do smażenia (u mnie rafinowany olej kokosowy Skworcu)
-------------------------
3 duże cebule
1 jabłko
3 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
  • Wszystkie składniki na kotlety łączymy i dokładnie wyrabiamy.
  • Na talerz wsypujemy około 1/2 szklanki bułki tartej.
  • Z mięsa formujemy niewielkie kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Mi wyszło 19 kotletów.
  • Kotlety smażymy (z obu stron) na niewielkiej ilości oleju. Smażymy je na średnim ogniu, na złoto - brązowy kolor. Mi zajęło to około 12 minut.
  • Usmażone kotlety przekładamy na talerz.
  • Cebulę kroimy w piórka, jabłko obieramy i kroimy w niewielkie plasterki.
  • Na ten sam tłuszcz wrzucamy cebulę z jabłkiem. Dodajemy trochę oleju, jeśli zachodzi taka potrzeba. Cebulkę solimy oraz pieprzymy do smaku i podsmażamy do zeszklenia.
  • Do zeszklonej cebulki dodajemy czosnek, przeciśnięty przez praskę i całość podsmażamy jeszcze 3 minuty.
  • Dolewamy koło 4-5 łyżek wody, dokładamy kotlety, przykrywamy i dusimy, aż kotlety się podgrzeją.
  • Smacznego :)

23 komentarze:

  1. Z jabłkiem? O! Nie znam takiego przepisu, ale wszelakie mielone bardzo lubię, więc się piszę na takie pyszności :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejny przepis, którym mnie zaskoczyłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z cebulką robiłam ale jabłko? fajny dodatek jak do wątróbki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kotleciki wyglądają pysznie. Dodatek cebuli i jabłka to fajny pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajne kotleciki. Wyglądają apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na pewno są pyszne, bardzo ciekawy pomysł 😆

    OdpowiedzUsuń
  7. O mniam,takich jeszcze nie robiłam ☺

    OdpowiedzUsuń
  8. Wcześniej nie słyszałam o mielonych z jabłkami, ale podoba mi się ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię taką formę kotleta, ale ta cebula....miałabym problem :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniała propozycja na pyszny i pożywny obiadek. Prawdziwa, polska kuchnia - smacznie i do syta - mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Jabłuszka muszą tutaj dodawać naprawdę ciekawego smaku :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Z cebulką uwielbiam, a z jabłkiem jeszcze nie jadłam.
    Ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo ciekawe dodatki. Kotleciki smacznie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kotlety mielone zawsze będą pyszne

    OdpowiedzUsuń
  15. Niby tylko kotleciki... ale już z dodatkiem cebuli i jabłka - to kotleciki zupełnie nowe:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszna propozycja na obiad! Chętnie zjadłabym takie kotleciki :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszny pomysł na obiad, az zglodniałam ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...