poniedziałek, 9 stycznia 2017

Jogurtowy murzynek

Lubicie murzynka? Mam dla Was propozycję na murzynka jogurtowego, który łączy w sobie pyszny, kakaowy smak murzynka oraz delikatność i wilgotność ciasta jogurtowego. Ciasto to w zasadzie się nie starzeje. Po kilku dniach jest dokładnie tak samo miękkie i wilgotne, jak zaraz po ostudzeniu :)

Jogurtowy murzynek


Składniki:

4 jajka
180 g jogurtu naturalnego
160 g miękkiego masła
200 g mąki pszennej (typ 500)
4 czubate łyżeczki kakao
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
2 czubate łyżeczki cukru z wanilią
200 g cukru
cukier puder do posypania ciasta

Wykonanie:
  • Jajka, jogurt i masło wyciągamy z lodówki 2 godziny wcześniej, aby miały temperaturę pokojową.
  • Blaszkę- keksówkę, o górnych wymiarach 12 cm x 35 cm, wykładamy papierem do pieczenia.
  • Do małej miski wsypujemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cukier z wanilią i całość mieszamy.
  • Do dużej miski, w której będziemy ucierać ciasto, wkładamy masło i wsypujemy cukier.
  • Masło z cukrem ucieramy mikserem, aż powstanie jasna i puszysta masa.
  • Do utartej masy, cały czas ucierając, dodajemy kolejno jajka. Całość miksujemy, aż masa będzie jednolita i puszysta. 
  • Zmniejszamy obroty miksera.
  • Do masy wsypujemy składniki suche z małej miski i całość ucieramy, do połączenia się składników.
  • Dodajemy jogurt i ucieramy, do połączenia się składników.
  • Ciasto wylewamy na blaszkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je, aż osiągniemy efekt suchego patyczka. W temperaturze 175 stopni trwa to 45 minut. Ja piekę na grzałkach: dół + góra, bez termoobiegu.
  • Ciasto posypujemy cukrem pudrem.

29 komentarzy:

  1. Uwielbiam jogurtowe ciacha :) Szybko się je przygotowuje, są pyszne. W wersji murzynkowej jogurtowca jeszcze nie robiłam - czas spróbować :)
    Pysznie wygląda. Poproszę kawałek na drugie śniadanie :) Pozdrawiam cieplutko w te mroźne dni! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wypróbuj, bo połączenie rewelacyjne :)

      Usuń
  2. Jaki apetyczny murzynek, kusisz od samego rana. ;-) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Sprytne, szybkie ciasto. Takie są najlepsze:)
    Pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne, murzynkowe smaki dzieciństwa <3 W wydaniu jogurtowym musi być przepyszny i o wiele delikatniejszy :) Mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajne ciacho, ja bardzo lubię murzynka :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam tradycyjnego murzynka, jogurtowy tez musi byc pyszny,mniam☺☺

    OdpowiedzUsuń
  7. Murzynek to ciasto mojego dzieciństwa, a dzięki Twojemu przepisowi chętnie do niego wrócę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dawno nie jadłam murzynka więc chętnie bym wpadła do Ciebie na kawałek

    OdpowiedzUsuń
  9. Oczywiście, że znam lubię zjeść "murzynka" i lubię też ciasta na bazie jogurtu. Jestem pewna że Twój murzynek smakował wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię murzynka, ale takiego jeszcze nie próbowałam. Na pewno kiedyś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam ciasta z jogurtem bo są wilgotne:) apetyczny murzynek!

    OdpowiedzUsuń
  12. To ciacho jest obłędne. Smaczne 10/10

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale zatęskniłyśmy za takim zwykłym murzynkiem :-D wersja jogurtowa musi być genialna :-P

    OdpowiedzUsuń
  14. I fajnie Mysle ze w dobie takich nowoczesnych ciast murzynek poszedł w zapomnienie a zapewne każdy go lubi Mysle ze z dodatkiem jogurtu musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  15. Już wiem co upiekę na weekend :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i życzę smacznego :)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...