Lubicie murzynka? Mam dla Was propozycję na murzynka jogurtowego, który łączy w sobie pyszny, kakaowy smak murzynka oraz delikatność i wilgotność ciasta jogurtowego. Ciasto to w zasadzie się nie starzeje. Po kilku dniach jest dokładnie tak samo miękkie i wilgotne, jak zaraz po ostudzeniu :)
Składniki:
4 jajka
180 g jogurtu naturalnego
160 g miękkiego masła
200 g mąki pszennej (typ 500)
4 czubate łyżeczki kakao
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
2 czubate łyżeczki cukru z wanilią
200 g cukru
cukier puder do posypania ciasta
cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
- Jajka, jogurt i masło wyciągamy z lodówki 2 godziny wcześniej, aby miały temperaturę pokojową.
- Blaszkę- keksówkę, o górnych wymiarach 12 cm x 35 cm, wykładamy papierem do pieczenia.
- Do małej miski wsypujemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cukier z wanilią i całość mieszamy.
- Do dużej miski, w której będziemy ucierać ciasto, wkładamy masło i wsypujemy cukier.
- Masło z cukrem ucieramy mikserem, aż powstanie jasna i puszysta masa.
- Do utartej masy, cały czas ucierając, dodajemy kolejno jajka. Całość miksujemy, aż masa będzie jednolita i puszysta.
- Zmniejszamy obroty miksera.
- Do masy wsypujemy składniki suche z małej miski i całość ucieramy, do połączenia się składników.
- Dodajemy jogurt i ucieramy, do połączenia się składników.
- Ciasto wylewamy na blaszkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je, aż osiągniemy efekt suchego patyczka. W temperaturze 175 stopni trwa to 45 minut. Ja piekę na grzałkach: dół + góra, bez termoobiegu.
- Ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Uwielbiam jogurtowe ciacha :) Szybko się je przygotowuje, są pyszne. W wersji murzynkowej jogurtowca jeszcze nie robiłam - czas spróbować :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. Poproszę kawałek na drugie śniadanie :) Pozdrawiam cieplutko w te mroźne dni! :)
Koniecznie wypróbuj, bo połączenie rewelacyjne :)
UsuńJaki apetyczny murzynek, kusisz od samego rana. ;-) Pycha!
OdpowiedzUsuńOczywiście :)
UsuńSprytne, szybkie ciasto. Takie są najlepsze:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy cieplutko:)
To prawda :)
UsuńCudowne, murzynkowe smaki dzieciństwa <3 W wydaniu jogurtowym musi być przepyszny i o wiele delikatniejszy :) Mniam :D
OdpowiedzUsuńDelikatne jest bardzo :)
UsuńBardzo fajne ciacho, ja bardzo lubię murzynka :-)
OdpowiedzUsuńTo tak, jak ja :)
UsuńUwielbiam tradycyjnego murzynka, jogurtowy tez musi byc pyszny,mniam☺☺
OdpowiedzUsuńJest :)
UsuńMurzynek to ciasto mojego dzieciństwa, a dzięki Twojemu przepisowi chętnie do niego wrócę :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam murzynka więc chętnie bym wpadła do Ciebie na kawałek
OdpowiedzUsuńWpadaj :)
UsuńOczywiście, że znam lubię zjeść "murzynka" i lubię też ciasta na bazie jogurtu. Jestem pewna że Twój murzynek smakował wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuńBył bardzo dobry :)
UsuńLubię murzynka, ale takiego jeszcze nie próbowałam. Na pewno kiedyś wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
Usuńuwielbiam ciasta z jogurtem bo są wilgotne:) apetyczny murzynek!
OdpowiedzUsuńTo ciacho jest obłędne. Smaczne 10/10
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło to czytać ☺
UsuńPysznie wyglada,z jadlabym
OdpowiedzUsuńAle zatęskniłyśmy za takim zwykłym murzynkiem :-D wersja jogurtowa musi być genialna :-P
OdpowiedzUsuńI fajnie Mysle ze w dobie takich nowoczesnych ciast murzynek poszedł w zapomnienie a zapewne każdy go lubi Mysle ze z dodatkiem jogurtu musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńJuż wiem co upiekę na weekend :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i życzę smacznego :)
Usuń