Korniszony

Dzisiaj przepis na tradycyjne korniszony, w marynacie słodko - kwaśnej.


Korniszony


Składniki wkładane do każdego słoika (słoik 500 ml - 600 ml pojemności):

1 gałązka kopru z nasionami
korzeń chrzanu o długości 3 cm, przekrojony na kilka części
1 czubata łyżeczka gorczycy
1 liść laurowy
2 ząbki czosnku pokrojone na ćwiartki
3 ziarna ziela angielskiego
kilka plasterków marchewki
ogórki

Składniki zalewy:

5 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
6 czubatych łyżek stołowych cukru
1 czubata łyżka stołowa soli

Wykonanie:
  • Ogórki myjemy.
  • Do słoików wkładamy wszystkie przyprawy. Następnie wkładamy ogórki.
  • W celu przygotowania zalewy, do garnka wsypujemy sól i cukier, wlewamy gorącą wodę oraz ocet, całość mieszamy i zagotowujemy. Tak przygotowaną zalewę, jeszcze gorącą, wlewamy do słoików.
  • Słoiki zakręcamy.
  • Na dnie garnka rozkładamy ściereczkę, ustawiamy na niej słoiki i wlewamy gorącą wodę. Zasada jest taka, że woda w słoikach i ta, którą wlewamy do garnka muszą mieć mniej więcej podobną temperaturę. Wody powinno być tyle, aby sięgnęła do połowy wysokości słoików.
  • Ogórki pasteryzujemy 5 - 10 minut od zagotowania wody w garnku.
  • Jeśli zalewa nam została, można ją przechować w zakręconym słoiku przez kilka dni i zużyć do kolejnych korniszonów. Drugi raz zalewy nie gotujemy, wlewamy ją do słoików zimną. Wówczas słoiki w garnku zalewamy ciepłą wodą, ale nie gorącą.
  • Smacznego :)

34 komentarze:

  1. Zawsze do schabowego na obiad nam świetnie pasowały :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja sama nie robię, podwędzam od teściowej, ale uwielbiam je !

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię i robię podobnie, u mnie musi być więcej cukru :)Takich mam słodko zercow :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie domowe ogóreczki muszą być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są bardzo dobre. I co najważniejsze, możemy dobrać ilość przypraw według własnego gustu :)

      Usuń
  5. Fantastyczne! Takie domowe korniszony są rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię ich smak, w tym roku moja mama zrobiła mi zapas :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ostatnio mam ochotę na korniszonki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie! Moja babcia kiedyś robiła, ja jakoś unikam przetworów :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Do obiadu, do sałatki warzywnej lub same - w takich formach jadam je najczęściej i bardzo, bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie ma to jak domowe, do obiady czy kanapek znakomite.

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne i aromatyczne korniszinki. Uwielbiam :D Mogłabym je jeść codziennie :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię korniszony, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie specjalnie przepadam, wolę kiszone i małosolne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. oooooo przydałoby mi się mieć kilka słoiczków w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  15. To ja poproszę jedną turę do mnie , nie mam czasu robić, przydadzą się :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Idealne do zapiekanek. Uwielbiam ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wiesz, że na zapiekankę jeszcze nie kładłam :) Następnym razem spróbuję :)

      Usuń
  17. Kiedyś to były jedyne ogórki, które jadłam. Ale mój asortyment ogórkowy się powiększał. Jednak sentyment do korniszonów pozostał :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Korniszony to podstawa. One są dla mnie często podstawą do tworzenia nowych przepisów :)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...