poniedziałek, 21 grudnia 2015

Makowiec z jabłkami

Dzisiaj zapraszam na makowiec z jabłkami, ciasto idealne na święta. Ciasto jest mięciutkie, puszyste, cudownie wilgotne i bardzo proste do zrobienia. I co ważne, po kilku dniach smakuje, jakby dopiero było zrobione :)

Makowiec z jabłkami

Składniki:

200 g maku (może być mielony)
1 łyżeczka olejku migdałowego
2 łyżki Amaretto
5 jabłek średniej wielkości
5 jajek
1 szklanka cukru
100 g miękkiego masła
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki kaszy manny (semoliny)
cukier puder do posypania ciasta po upieczeniu

Wykonanie:

  • Mak wsypujemy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody, doprowadzamy do zagotowania i na małym ogniu gotujemy 20 minut. Po tym czasie mak odcedzamy na sitku i mielimy 2 razy przez sitko o drobnych oczkach. Jeśli kupiliśmy mak mielony, gotujemy go tak samo, a następnie tylko dokładnie odcedzamy.
  • Do odcedzonego i zmielonego maku dodajemy olejek migdałowy i Amaretto.
  • Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Żółtka ucieramy z cukrem i masłem na jasną, puszystą masę. Ja to robię mikserem.
  • Do utartej masy dodajemy kaszę oraz proszek do pieczenia i całość mieszamy łyżką. Robimy to jak najkrócej.
  • Następnie do masy dodajemy mak i jabłka i całość mieszamy łyżką. Ponownie robimy to jak najkrócej.
  • Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą makowo- jabłkową.
  • Tak przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja piekę to ciasto w blaszce, która ma wymiary 28 cm x 18 cm. 
  • Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 55 minut w 175 stopniach. Ja piekę z termoobiegiem.
  • Ciasto po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)

29 komentarzy:

  1. Jak to my, najchętniej byśmy taki kawał ciacha polały jogurtem naturalnym i wcinały z niebywałym apetytem!! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za makowcem. Lubię jak mak nie dominuje i dlatego Twój przepis bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto jest bardzo delikatne i warte zrobienia :)

      Usuń
  3. Upiekłaś kawał pysznego, puszystego ciasta. Na święta koniecznie musi być z makiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. To prawda, te święta bez ciasta z makiem nie mogą się obyć :)

      Usuń
  4. Cudowne ciasto :-) zapisuje sobie przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny i prosty przepis :) Ostatnio " chodzi za mną " taki delikatny makowiec jak ten :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, ciasto jest bardzo proste do zrobienia oraz bardzo leciutkie :)

      Usuń
  6. Idealny przepis na Święta!! pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Co roku makowiec jest obowiązkowym wypiekiem na moim stole, jednak nigdy nie próbowałam jeszcze takiego z jabłkami. Super wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepyszny :) Agnieszko również życzę Tobie wspaniałych i radosnych świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Porządne ciacho i takie świąteczne smaki :)))

    OdpowiedzUsuń
  10. Pycha, chętnie bym spróbowała, bo u mnie w domu nigdy tego typu ciast się nie robi :}

    OdpowiedzUsuń
  11. I like your cake very much. It seems yummy!

    OdpowiedzUsuń
  12. Też taki piekę, jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  13. też taki piekę i polewam czekoladą

    OdpowiedzUsuń
  14. Odpowiedzi
    1. Nigdy nie używałam takiej masy makowej z puszki. Wydaje mi się jednak, że tak.
      Te masy makowe są już słodkie? Jeśli tak, to zredukowałabym ilość cukru.
      Powinno wyjść :)

      Usuń
    2. Emilka, specjalnie dla Ciebie, w sklepie przeczytałam skład takiej gotowej masy makowej z puszki. Tam jest 20% maku, 6% bakalii i reszta to mąka i jakieś wypełniacze. Nie kupowałabym tego. Z etykiety wynika, że 74% tej masy to mąka i wypełniacze chemiczne. W moim przepisie jest 200 g maku. W 200 g tej masy 148 g to mąka, a 52 g to mak i bakalie. Nijak to się ma do tego przepisu, w którym jest mak, jabłka i kasza. Kasza ma za zadanie jedynie wchłonąć sok z jabłek. Używając tej masy będziesz miała ciasto z kaszy i mąki z 52 g maku. Nie wiem, co z tego wyjdzie :(

      Usuń
  15. Na ktorym poziomie kladziesz blaszkę?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...