poniedziałek, 7 grudnia 2015

Zupa jarzynowa z kapustą

Dzisiaj zapraszam na zupę jarzynową z kapustą. Zupa jest pyszna, bardzo aromatyczna, wprost idealna na jesienne i zimowe dni. Czujemy w niej delikatne smaki ziemniaka i kapusty oraz słodycz marchewki. 

Zupa jarzynowa z kapustą


Składniki:

2 udka z kurczaka + 3 skrzydełka
3 liście laurowe
14 ziaren ziela angielskiego
14 ziaren pieprzu
2 płaskie łyżeczki Vegety domowej roboty (mieszanka suszonych warzyw i ziół)
sól do smaku
1 pietruszka
1/2 pora
kawałek selera
40 dag kapusty
5 marchewek
40 dag ziemniaków
ząbek czosnku

Wykonanie:
  • Udka i skrzydełka oczyszczamy i myjemy pod zimną wodą.
  • Do garnka wlewamy 2 litry zimnej wody, wkładamy mięso i włączamy. Na bieżąco zbieramy szumowinę.
  • Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszamy gaz i gotujemy na wolnym ogniu 30 minut.
  • Po tym czasie wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, Vegetę.
  • Gotujemy kolejne 30 minut, a następnie wrzucamy pietruszkę, pora, seler, sól.
  • Po kolejnych 30 minutach wyciągamy mięso i włoszczyznę.
  • Kapustę kroimy w drobne, krótkie paseczki i wrzucamy do zupy.
  • Marchewkę kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy, gdy kapusta jest lekko miękka.
  • Ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy, gdy marchewka jest lekko miękka.
  • Całość gotujemy, aż zmiękną ziemniaki.
  • Pod koniec gotowania dodajemy poszatkowany ząbek czosnku.
  • Mięso, które wyciągnęliśmy z garnka, oddzielamy od kości, kroimy na małe kawałki i ponownie wrzucamy do zupy.
  • Smacznego :)
    

26 komentarzy:

  1. Taką jarzynową zupę chyba jemy najczęściej :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ! Dodaję tylko jeszcze do niej groszku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wygląda. Taka klarowna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kocham zupy o tej porze roku - Twojej bym cały gar zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jesienią i zimą zupa obowiązkowo :))
      Uwielbiam je za to, że rozgrzewają :))

      Usuń
  5. Dziękuję za udział w akcji :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zupka świetna, rozgrzewająca i sycąca! Podoba mi się bardzo :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...