środa, 16 grudnia 2015

Pierogi z kapustą i pieczarkami

Pierogi to proste, polskie danie, mające wielu zwolenników. Dzisiaj zapraszam na pierogi z kapustą i pieczarkami. Pierogi z kapustą i pieczarkami są idealną alternatywą dla wykonanych w ten sam sposób pierogów z grzybami leśnymi. W tym roku susza spowodowała, że jesienią grzybów w wielu rejonach Polski nie było. Dlatego zachęcam do robienia pierogów z kapustą i pieczarkami :)


Pierogi z kapustą i pieczarkami



Składniki na ciasto (wyszło 80 cieniutkich pierogów):

500 g mąki
300 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli

Składniki na farsz:

1 kg kapusty kiszonej
1 kg pieczarek
3 cebule
1 czubata łyżeczka majeranku
oliwa do podsmażenia cebuli i do duszenia pieczarek
sól do smaku
pieprz

Okrasa:

oliwa
2 cebule
sól do smaku

Przygotowanie farszu:
  • Pieczarki drobno szatkujemy, wrzucamy do garnka, dolewamy 2 łyżki oliwy, solimy i pieprzymy do smaku. Tak przygotowane pieczarki dusimy pod przykryciem 5 minut. Po tym czasie odkrywamy garnek i dalej dusimy do momentu odparowania wody z pieczarek.
  • Cebulę drobno kroimy, przekładamy na patelnię, solimy, dodajemy majeranek i podsmażamy, na niewielkim ogniu, na niewielkiej ilości oliwy, do momentu zeszklenia się cebuli.
  • Kapustę drobno kroimy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do zmięknięcia kapusty (około 1 godziny). Po ugotowaniu kapustę studzimy i mocno odciskamy z wody. Dodajemy do niej uduszone pieczarki i zeszkloną cebulę. Całość doprawiamy solą i dość mocno pieprzem oraz dokładnie mieszamy. Farsz powinien być dość mocno doprawiony, ponieważ jeszcze się "przegryzie".
Przygotowanie ciasta i pierogów:
  • Składniki ciasta umieszczamy w misce i całość wyrabiamy, aż ciasto stanie się miękkie, sprężyste i przestanie się lepić do rąk. Jeśli ciasto nie będzie chciało przestać się lepić, dodajemy troszkę mąki i ponownie wyrabiamy.
  • Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i  odkładamy na 15 minut, aby odpoczęło.
  • Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części i po kolei cienko rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką.
  • Z ciasta wykrajamy krążki, na środku których układamy łyżeczkę farszu i zlepiamy brzegi. Ja na koniec, brzegi każdego pieroga dociskam widelcem, dzięki czemu powstają "ozdobne" ząbki.
  • Po ulepieniu pierogów przygotowujemy garnek z wodą do ich ugotowania oraz cebulkę do ich okraszenia. Aby w tym czasie pierogi nie obsychały, przykrywamy je ściereczką.
  • Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy.
  • W tym samym czasie w dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Pierogi wrzucamy na wrzątek porcjami. Zaraz po wrzuceniu pierogi delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, aby nie przykleiły się do dna.  
  • Pierogi gotujemy 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Po tym czasie pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową, a do garnka wrzucamy kolejną porcję.
  • Pierogi okraszamy cebulką i podajemy.
  • Smacznego :)






22 komentarze:

  1. Fajny i smaczny pomysł w sam raz na święta! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jesteśmy wielbicielkami pierogów na słodko ale takie z kapustą i pieczarkami nasza mama też robi genialne ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciasto, bez jajek, jest najlepsze ! Wychodzi sprężyste i można je naprawdę cieniutko rozwałkować, co widać zresztą na twoich zdjęciach. Podjadłabym teraz takie pyszne pierożki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, to ciasto jest bardzo wdzięczne w obróbce :)

      Usuń
  4. Piękne Ci wyszły :-). Mniam zjadłabym kilka z ogromną ochotą :-).

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja lubię zarówno te z samymi grzybami, jak i te z kapustą i grzybami. U mnie podczas Wigilii jemy uszka, właśnie z grzybami oraz z kapustą i grzybami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie z samymi grzybami też uwielbiam :)

      Usuń
  6. Apetyczne i to bardzo:) Cieniuteńkie ciasto, farsz o naszym smaku...nic tylko jeść i delektować się smakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie na Wigilię zawsze z kapustą, ale bez grzybów. Ale takiej ładnej falbanki jak Twoja nigdy nie mają ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli falbanka Ci się podoba, to zachęcam do zrobienia w tym roku na pierogach :)

      Usuń
  8. uwielbiam takie pierogi :) i do tego barszczyk pycha :):) ładnie zawiniętę, ta falbanka ładna :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...