poniedziałek, 14 grudnia 2015

Rosół

Rosół to jedna z ulubionych zup wielu z nas. Rosół jest również bazą do wielu innych potraw. 
Zapraszam na aromatyczny, pyszny domowy rosół.

Rosół


Składniki:

2,5 litra wody
porcja rosołowa + 2 skrzydełka + udko
2 płaskie łyżeczki domowej Vegety (suszone warzywa)
liść laurowy
10 ziaren ziela angielskiego
20 ziaren pieprzu czarnego
sól do smaku
mały seler i latem 3 duże świeże liście selera
por
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
kilka gałązek natki pietruszki
gałązka lubczyku

Wykonanie:
  • Mięso oczyszczamy, myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i włączamy. Gdy woda prawie zacznie się gotować, zmniejszamy gaz i gotujemy na bardzo wolnym ogniu 40 minut. Na bieżąco ściągamy szumowinę.
  • Po tym czasie dodajemy domową Vegetę, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz. Całość nadal gotujemy na bardzo małym ogniu.
  • Po kolejnych 60 minutach dodajemy warzywa, zieleninę i sól.
  • Po kolejnych 40 minutach wyciągamy z zupy mięso, warzywa i zieleninę.
  • Na talerze wykładamy ugotowany makaron oraz pokrojoną w mniejsze kawałki marchewkę i wlewamy gorący rosół. Zupę posypujemy natką pietruszki.
Smacznego :)

16 komentarzy:

  1. Dobry rosół nie jest zły, a ten musi być pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A wiesz, że my nigdy rosołu nie lubiłyśmy i nie lubimy nadal? :P Szczególnie Monika zawsze jako dziecko dodawała do niego ketchup, żeby w ogóle jakoś go zjeść xD

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma to jak domowy rosół pachnący warzywami. Pyszny, z makaronem... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszny :) u mnie obowiązkowo w każdą niedzielę :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie walczę z przeziębieniem i taki rosołek z chęcią bym zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dla mnie zdecydowanie najlepsza zupa :D Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie ma to jak pyszny domowy rosół super :)

    OdpowiedzUsuń
  8. U nas rosół zawsze musi być z domowym makaronem:)
    Nie jemy go zbyt często i może dlatego zawsze smakuje wyjątkowo:)
    Twój wygląda bardzo apetycznie i jest pięknie podany:)
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Rosół to podstawowa zupa u mnie w domu, wszyscy go lubią i jemy go 2 razy w tygodniu. Najczęściej gotuje go z mieszanki mięsa drobiowego i wołowego. Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam rosół ! Na przeziębienie, na pokrzepienie i na polepszenie humoru :D A kiedy katarzycho łapie, to zawsze obie go z ryżem.. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Rosół ze skrzydełek?kura,kaczka to rozumiem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rosół z całej kury lub kaczki jest dla mnie za tłusty.
      Tak zrobiony jest delikatniejszy :))

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...