Składniki (na 12 muffinek):
250 g mąki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 czubata łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
150 g cukru
1 jabłko
2 jajka
50 g roztopionego masła
175 ml mleka
Wykonanie:
Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy.
Jabłko obieramy, kroimy na małe kawałeczki, dodajemy do suchych składników i ponownie całość mieszamy.
Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem. Dolewamy masło i mleko.
Mokre składniki przelewamy do suchych i całość mieszamy bardzo krótko. Tylko do połączenia się składników.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Wkładamy do nich ciasto do 3/4 wysokości papilotki.
Muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut w 175 stopniach (do uzyskania efektu suchego patyczka).
Ja piekę w piekarniku z termoobiegiem.
Smacznego :)
Przepis dodaję do akcji kulinarnych:
Z cynamonem mi po drodze - pycha:))
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCynamon i jabłka, to zawsze dobry pomysł i najlepsze połączenie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMmm... Uwielbiam połączenie jabłka i cynamonu :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe muffinki :-) cudownie ci wyszły :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJedne z tych co nigdy nie odmówimy :P Z jabłkiem są takie fajnie wilgotne :P
OdpowiedzUsuń:)
UsuńW rzeczy samej trzeba się jakoś rozgrzać w te chłodne dni :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńLubię takie połączenie,smak cynamonu i jabłek to poezja jesiennych smaków.Zawsze nastraja mnie melancholijnie. :))
OdpowiedzUsuń:)
UsuńOj dawno nie robiłam. Pysznie brzmi
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszności!! Uwielbiam takie smaki!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJabłka i cynamon do doskonały duet smakowy. Jeszcze śliwki lubią się z cynamonem. Tak więc Twoje muffiny pewnie pachniały z daleka cynamonowym aromatem :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, pachniały :)
UsuńJabłka i cynamon to chyba najlepsze połączenie ever!
OdpowiedzUsuńJuż czuję ten zapach *.* Pyszności :)
:)
UsuńPachnące babeczki z super niespodzianką w środku - pychotka:)
OdpowiedzUsuńDomowe muffinki! - przepis na pewno się przyda:) zdecydowanie lepsza opcja niż te z pudełka ;)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będą smakowały :)
Usuń