środa, 23 września 2015

Zupa pomidorowa ze świeżych, letnich pomidorów

Zupa pomidorowa ze świeżych, letnich pomidorów jest jedną z moich ulubionych zup.
Ja podaję ją z makaronem.


Zupa pomidorowa ze świeżych, letnich pomidorów


Składniki:

1,5 kg miękkich, mocno dojrzałych pomidorów
2,5 litra wody
2 udka z kurczaka + 2 skrzydełka
2 płaskie łyżeczki Vegety domowej roboty (mieszanka suszonych warzyw i ziół)
20 ziaren pieprzu czarnego
10 ziaren ziela angielskiego
liść laurowy
sól do smaku
mały seler i latem 3 duże świeże liście selera
mały por
1 cebula
1 duża marchewka
1 korzeń pietruszki
kilka gałązek natki pietruszki
gałązka lubczyku

Wykonanie:
  • Pomidory myjemy, sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki, wkładamy do garnka i gotujemy do momentu rozpadnięcia się pomidorów.
  • Powstały sos pomidorowy przecieramy przez sitko.
  • Mięso oczyszczamy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, włączamy. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszamy gaz, ściągamy szumowinę i dodajemy domową Vegetę, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz sól. Całość gotujemy na małym ogniu.
  • Po 40 minutach dodajemy warzywa i zieleninę.
  • Po kolejnych 40 minutach wyciągamy z zupy warzywa, zieleninę i mięso.
  • Dolewamy przetarte pomidory, całość zagotowujemy.
  • Mięso oddzielamy od kości, i wrzucamy ponownie do zupy.
  • Marchewkę kroimy na krążki i ponownie wrzucamy do zupy.
  • Ponieważ ja lubię zupy bez śmietany, pomidorowej nie zabielam.
  • Zupę podajemy z makaronem, ryżem lub lanymi kluskami.
  • Smacznego :)

30 komentarzy:

  1. Prawdziwa pomidorowa z makaronem. Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też najbardziej lubię z dodatkiem makaronu. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super zupa, bez skrzydelek i porcji rosolowej też będzie super

    OdpowiedzUsuń
  4. Super zupa, bez skrzydelek i porcji rosolowej też będzie super

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomidorowa zawsze najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna zupka, w moim domu rodzinnym robiło się zupę na koncentracie a ja właśnie robię tak jak Ty na całych pomidorach tylko nie gotuję ich aż się rozpadną tylko wydrążam gnizda nasienne a resztę kroję, chwilę gotuję i całość blenduję - pychota!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam pomidorową ! Mniam! Az mi się zachciało takiej zupki więc jutro w kuchni będzie się działo :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba korzystać, póki mamy jeszcze dobre, letnie pomidory :)
      Smacznego :)

      Usuń
  8. A właśnie ostatnio robiłam pomidorówkę, ale z zeszłorocznego przecieru i tak mi chodziło po głowie, że lepsza by była ze świeżych pomidorów - póki są ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, trzeba korzystać, póki są :)

      Usuń
  9. Pomidorowa to zawsze była nasza najukochańsza zupa, a nasza babcia to już w ogóle robi ją genialną :D Najadłybyśmy się u Ciebie :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Kochana zupa pomidorowa to moja wielka miłość :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zupa jak u Mamy:) żadne koncentraty ze słoiczków nie zastąpią świeżych pomidorów:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie ma to jak domowa zupa pomidorowa :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszna zupka pomidorowa ze świeżych pomidorów, no pychota! Teraz kiedy sezon na pomidory w pełni taka zupka smakuje jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam pomidorową i również nie zabielam :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...