Ja podaję ją z makaronem.
Składniki:
1,5 kg miękkich, mocno dojrzałych pomidorów
2,5 litra wody
2 udka z kurczaka + 2 skrzydełka
2 płaskie łyżeczki Vegety domowej roboty (mieszanka suszonych warzyw i ziół)
20 ziaren pieprzu czarnego
10 ziaren ziela angielskiego
liść laurowy
sól do smaku
mały seler i latem 3 duże świeże liście selera
mały por
1 cebula
1 duża marchewka
1 korzeń pietruszki
kilka gałązek natki pietruszki
gałązka lubczyku
Wykonanie:
- Pomidory myjemy, sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki, wkładamy do garnka i gotujemy do momentu rozpadnięcia się pomidorów.
- Powstały sos pomidorowy przecieramy przez sitko.
- Mięso oczyszczamy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, włączamy. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszamy gaz, ściągamy szumowinę i dodajemy domową Vegetę, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz sól. Całość gotujemy na małym ogniu.
- Po 40 minutach dodajemy warzywa i zieleninę.
- Po kolejnych 40 minutach wyciągamy z zupy warzywa, zieleninę i mięso.
- Dolewamy przetarte pomidory, całość zagotowujemy.
- Mięso oddzielamy od kości, i wrzucamy ponownie do zupy.
- Marchewkę kroimy na krążki i ponownie wrzucamy do zupy.
- Ponieważ ja lubię zupy bez śmietany, pomidorowej nie zabielam.
- Zupę podajemy z makaronem, ryżem lub lanymi kluskami.
- Smacznego :)
Prawdziwa pomidorowa z makaronem. Pycha! :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJa też najbardziej lubię z dodatkiem makaronu. Mniam :)
OdpowiedzUsuńMniam :)
UsuńSuper zupa, bez skrzydelek i porcji rosolowej też będzie super
OdpowiedzUsuńTo prawda, pozdrawiam :)
UsuńSuper zupa, bez skrzydelek i porcji rosolowej też będzie super
OdpowiedzUsuńTo prawda, pozdrawiam :)
UsuńPomidorowa zawsze najlepsza :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, a jeszcze taka zdrowa :)
UsuńPyszna zupka, w moim domu rodzinnym robiło się zupę na koncentracie a ja właśnie robię tak jak Ty na całych pomidorach tylko nie gotuję ich aż się rozpadną tylko wydrążam gnizda nasienne a resztę kroję, chwilę gotuję i całość blenduję - pychota!
OdpowiedzUsuńTo prawda, pychotka :)
UsuńUwielbiam pomidorową ! Mniam! Az mi się zachciało takiej zupki więc jutro w kuchni będzie się działo :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTrzeba korzystać, póki mamy jeszcze dobre, letnie pomidory :)
UsuńSmacznego :)
A właśnie ostatnio robiłam pomidorówkę, ale z zeszłorocznego przecieru i tak mi chodziło po głowie, że lepsza by była ze świeżych pomidorów - póki są ;)
OdpowiedzUsuńTo prawda, trzeba korzystać, póki są :)
UsuńPomidorowa najlepsza!
OdpowiedzUsuńPrawda :)
UsuńPomidorowa to zawsze była nasza najukochańsza zupa, a nasza babcia to już w ogóle robi ją genialną :D Najadłybyśmy się u Ciebie :P
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńKochana zupa pomidorowa to moja wielka miłość :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZupa jak u Mamy:) żadne koncentraty ze słoiczków nie zastąpią świeżych pomidorów:)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńNie ma to jak domowa zupa pomidorowa :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńPyszna zupka pomidorowa ze świeżych pomidorów, no pychota! Teraz kiedy sezon na pomidory w pełni taka zupka smakuje jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam pomidorową i również nie zabielam :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń