Przygotowana wcześniej, wymaga jedynie włożenia we właściwej chwili na pół godziny do piekarnika.
Podana z ryżem stanowi pyszne danie obiadowe :)
Składniki:
5 małych, cienkich cukinii
1 mały pomidor
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
większa szczypta chili
czubata łyżeczka słodkiej papryki
pół czubatej łyżeczki majeranku
sól
pieprz
200 g mielonej karkówki
Wykonanie:
Cukinię myjemy, kroimy na krążki grubości 2 cm i wydrążamy środki, tworząc miseczki. Uważamy, aby nie zrobić w miseczkach z cukinii dziury na wylot.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy 4 łyżki wody i układamy w nim cukinie.
Każdą miseczkę z cukinii solimy, pieprzymy i do środka każdej wkrapiamy kilka kropli oliwy.
Pomidora sparzamy i obieramy ze skórki.
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i podsmażamy na oliwie 5 minut.
Wydrążone środki z cukinii i pomidora drobno siekamy, dodajemy do cebuli. Dodajemy również przyprawy: chili, słodką paprykę, majeranek, sól i pieprz i całość podsmażamy do odparowania soku.
Jeśli zostało nam trochę zaczętej cukinii, bo na przykład mamy za małe naczynie żaroodporne, to kroimy tą niewykorzystaną cukinię na drobną kostkę i również dorzucamy na patelnię.
Na koniec na patelnię dodajemy mięso i podsmażamy jeszcze 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Cukinie napełniamy czubato farszem i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Zapiekamy 30 minut w 175 stopniach (piekarnik z termoobiegiem).
Smacznego :)
Jak się widzi tak fantastycznie przyrządzoną cukinię - to natychmiast ma się ochotę przygotować takie jadełko dla siebie:) Przecież to rewelacja!
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa. Pamiętam, jak pierwszy raz zrobiłam tak cukinię. Mąż był zdumiony i chciał, abym zdjęcia robiła. Nie zrobiłam :)
UsuńTeraz robię, bo sobie bloga wymyśliłam :)
Pozdrawiam ciepło :)
Świetny pomysł, zapamiętam. Uwielbiam faszerować warzywa a cukinię zwłaszcza :-) miłego dzionka :-)
OdpowiedzUsuńOj tak. Cukinia jest bardzo zdrowa i powinno się ją jeść :)
UsuńCukinię faszerować uwielbiam. Inne warzywka też. Warzywa faszerowane są bardzo wdzięczne. Są pyszne i pięknie wyglądają :)
Pozdrawiam i miłego weekendu życzę :)
Super pomysł,na pewno wypróbuję.Danie wygląda rewelacyjnie.Rodzina się ucieszy z nowości.Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że Ci się pomysł podoba. Mam nadzieję, że rodzince będzie smakować :)
UsuńSuper pomysł,na pewno wypróbuję.Danie wygląda rewelacyjnie.Rodzina się ucieszy z nowości.Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że Ci się pomysł podoba. Mam nadzieję, że rodzince będzie smakować. Pozdrawiam :)
UsuńAgnieszka jakie cudeńka wyczarowałaś, super się prezentują :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Miło się czyta Twoje słowa :)
UsuńPozdrawiam :)
Wygląda bajecznie!!! Chcę przynajmniej jeden kawałek ;)
OdpowiedzUsuńKurier w drodze :)
UsuńSuper pomysł :) Nadzienie musi być bardzo pyszne.
OdpowiedzUsuńJest pyszne, moim zdaniem. Dziękuję za miłe słowa :)
UsuńŚwietny pomysł! Oj będę musiała sobie takie pyszności przygotować :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że pomysł się spodobał. Mam nadzieję, że będzie smakowało :)
UsuńPysznie się prezentują i pysznie smakują, idealne na party ze znajomymi :) Blog jest super.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa Leszku :)
Usuńbardzo lubię cukinię, w sezonie gości u mnie często na stole :) podoba mi sie sposob jej podania, tak jeszcze jej nie robiłam.
OdpowiedzUsuńPs. mam taki sam spodek :)
:)
UsuńBardzo lubię cukinię, Twoją wygląda bardzo kusząco:)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję, pozdrawiam :)
UsuńMy na pewnie byśmy były bardzo zadowolone z takiego poczęstunku :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPysznie i bardzo pomysłowo :):)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPomysłowe danie :D A że z cukinią, to na pewno spróbuję ;)
OdpowiedzUsuńCukinia jest super :)
UsuńTeż uwielbiam :)
Fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sushi, a tak propozycja też jest świetna :D
OdpowiedzUsuń