Składniki:
2 cebule
5 ząbków czosnku
3 łyżki oliwy
mała dynia Hokkaido ( moja ważyła 0,9 kg)
2 - 3 szklanki wywaru warzywnego
sól do smaku
garść pestek dyni
Wykonanie:
Cebulę i czosnek kroimy na kosteczkę, solimy i podsmażamy na oliwie. Ja robię to w garnku z grubym dnem.
Dynię wydrążamy, kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli.
Dolewamy wywar warzywny (ja dolałam 2 szklanki) i gotujemy aż dynia zmięknie.
Gdy dynia zmięknie, zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem.
Jeśli chcecie, aby zupa - krem była rzadsza, wystarczy dolać w tym momencie jeszcze trochę gorącego wywaru warzywnego.
Pestki dyni podpiekamy na suchej patelni. Posypujemy nimi zupę już nalaną do miseczek.
Smacznego :)
Uwielbiam dyniową. U mnie znów inaczej, ale ten przepis na pewno wart jest wypróbowania ;)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńkocham kremy z dyni :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTaka zupka zdecydowanie by mi humor polepszyła, który dzisiaj jakoś szwankuje :-)
OdpowiedzUsuńTo już wysyłam kuriera :)
UsuńA my zawsze zupę z dyni robimy na słodko, jednak i taka propozycja jest bardzo kusząca :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZupa wygląda przepysznie! Oj narobiłaś mi smaku na taką zupkę :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia :)
UsuńPięknie wygląda Twoja zupa. Co za kolor. Chętnie zjadłabym taką. Chyba się skuszę i zrobię :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam :) a zupa wygląda obłędnie, bez porównania lepsza od mojej, a ten kolor cudowny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, ale to Twoja zupka była inspiracją. I to, że jest dobra, zawdzięcza Twojemu pomysłowi, na którym oparłam moją zupę :)
UsuńTa zupa ma dwie matki i obie mają na imię Agnieszka :)
Przepysznie wygląda! Aż zachęca do jedzenia! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMoja zupa dyniowa naaromatyzowana jest anyzem, polecam wypróbować szczególnie w mroźne zimowe wieczory
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, pewnie jest pyszna :)
Usuńrówniez lubię hokkaido i często u mnie gości. pyszna zupka :)
OdpowiedzUsuń