poniedziałek, 14 września 2015

Zupa - krem z dyni z cebulą i czosnkiem

Dzisiaj zapraszam na zupę, która kojarzy mi się z późnym latem i jesienią. Zupa - krem z dyni Hokkaido z cebulą i czosnkiem. Dynię Hokkaido lubię za smak i skórkę, której nie trzeba obierać. 


Zupa - krem z dyni z cebulą i czosnkiem

Składniki:

2 cebule
5 ząbków czosnku
3 łyżki oliwy
mała dynia Hokkaido ( moja ważyła 0,9 kg)
2 - 3 szklanki wywaru warzywnego
sól do smaku
garść pestek dyni

Wykonanie:

Cebulę i czosnek kroimy na kosteczkę, solimy i podsmażamy na oliwie. Ja robię to w garnku z grubym dnem.
Dynię wydrążamy, kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli.
Dolewamy wywar warzywny (ja dolałam 2 szklanki) i gotujemy aż dynia zmięknie.
Gdy dynia zmięknie, zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem.
Jeśli chcecie, aby zupa - krem była rzadsza, wystarczy dolać w tym momencie jeszcze trochę gorącego wywaru warzywnego.
Pestki dyni podpiekamy na suchej patelni. Posypujemy nimi zupę już nalaną do miseczek.

Smacznego :)

19 komentarzy:

  1. Uwielbiam dyniową. U mnie znów inaczej, ale ten przepis na pewno wart jest wypróbowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka zupka zdecydowanie by mi humor polepszyła, który dzisiaj jakoś szwankuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. A my zawsze zupę z dyni robimy na słodko, jednak i taka propozycja jest bardzo kusząca :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupa wygląda przepysznie! Oj narobiłaś mi smaku na taką zupkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda Twoja zupa. Co za kolor. Chętnie zjadłabym taką. Chyba się skuszę i zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję i również pozdrawiam :) a zupa wygląda obłędnie, bez porównania lepsza od mojej, a ten kolor cudowny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ale to Twoja zupka była inspiracją. I to, że jest dobra, zawdzięcza Twojemu pomysłowi, na którym oparłam moją zupę :)
      Ta zupa ma dwie matki i obie mają na imię Agnieszka :)

      Usuń
  7. Przepysznie wygląda! Aż zachęca do jedzenia! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Moja zupa dyniowa naaromatyzowana jest anyzem, polecam wypróbować szczególnie w mroźne zimowe wieczory

    OdpowiedzUsuń
  9. równiez lubię hokkaido i często u mnie gości. pyszna zupka :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...