wtorek, 29 września 2015

Cukinia faszerowana mięsem i ryżem

Cukinia faszerowana ryżem i mięsem może być zarówno lekkim daniem obiadowym, jak i ciepłą przekąską na przyjęcia i imprezy. Przygotowana wcześniej, wymaga jedynie, w wybranym momencie, włożenia na pół godziny do piekarnika.


Cukinia faszerowana mięsem i ryżem


Składniki:

100 g ryżu
1,5 szklanki wywaru warzywnego
2 duże cebule
5 ząbków czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
250 g  mielonej karkówki
pół kilo pomidorów świeżych lub pomidory w puszce
płaska łyżeczka cukru
2 czubate łyżeczki suszonego oregano
1 czubata łyżeczka suszonej bazylii
8 dużych listków świeżej bazylii
sól
pieprz
8 małych cukinii

Przygotowanie farszu:

Do wywaru warzywnego wsypujemy ryż i gotujemy 15 minut. W czasie, gdy będziemy wykonywali dalsze czynności, ryż całkowicie wchłonie wywar warzywny.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Gdy cebulka się zeszkli, dodajemy mielone mięso i całość podsmażamy kolejne 5 minut.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i dodajemy do mięsa.
Dodajemy cukier, oregano, bazylię, sól, pieprz i dusimy kolejne 10 minut.
W tym czasie pomidory się rozgotują, a sos lekko zredukuje.
Dodajemy ugotowany ryż. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Tak przygotowany farsz powinien być rzadki.

Wykonanie:

Cukinię myjemy, odcinamy końcówki, przecinamy na pół, wydrążamy środek łyżeczką.
Tak przygotowaną cukinię układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą i napełniamy czubato farszem.
Cukinie wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 30 minut w 175 stopniach. Ja zapiekam z termoobiegiem.

Smacznego :)
















27 komentarzy:

  1. Lubię faszerowane warzywa, więc koniecznie muszę wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faszerowaną cukinię kochamy :D Jest o wiele lepsza niż ten cały bakłażan :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Agnieszka jaka udana cukinia, cudowne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam nigdy faszerowanej cukinii, ale coś czuje że to się zmieni.. Wypróbuje ten przepis na pewno! Dziękuje! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukinię faszerowaną polecam. Zobacz również moje inne przepisy na faszerowaną cukinię :)

      Usuń
  5. Bardzo ją lubię i w sezonie dość często ją robię :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ją lubię i w sezonie dość często ją robię :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo lubie nadziewane warzywa :) a cukinia jest przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Ja również bardzo ją lubię :)

      Usuń
  8. Kolejna odsłona cukinii, z nowym, prostym ale bardzo fajnym wypełnieniem:) mąż na pewno szczęśliwy a my możemy tylko pozazdrościć bardzo ciekawych obiadków:) Taka żona - to Skarb! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pewnie już to pisałam nie raz, ale znowu napiszę :) Uwielbiam, wręcz kocham ;) nadziewane warzywa, szczególne paprykę i cukinię, mogę je jeść i jeść, nawet codziennie :) Pyszny przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam faszerować warzywa. I najbardziej smakuje mi również cukinia i papryka :)

      Usuń
  10. Ostatnio miałam faszerowaną paprykę, teraz chyba czas na cukinię :)
    Wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam cukinię faszerowaną a Twoja prezentuje się wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Miałam dziś taką na obiad ;) Tylko zamiast mięska dałam łososia ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam takie faszerowane warzywa. Świetny przepis :)) Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...