Składniki:
100 g ryżu
1,5 szklanki wywaru warzywnego
2 duże cebule
5 ząbków czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
250 g mielonej karkówki
pół kilo pomidorów świeżych lub pomidory w puszce
płaska łyżeczka cukru
2 czubate łyżeczki suszonego oregano
1 czubata łyżeczka suszonej bazylii
8 dużych listków świeżej bazylii
sól
pieprz
8 małych cukinii
Przygotowanie farszu:
Do wywaru warzywnego wsypujemy ryż i gotujemy 15 minut. W czasie, gdy będziemy wykonywali dalsze czynności, ryż całkowicie wchłonie wywar warzywny.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Gdy cebulka się zeszkli, dodajemy mielone mięso i całość podsmażamy kolejne 5 minut.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i dodajemy do mięsa.
Dodajemy cukier, oregano, bazylię, sól, pieprz i dusimy kolejne 10 minut.
W tym czasie pomidory się rozgotują, a sos lekko zredukuje.
Dodajemy ugotowany ryż. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Tak przygotowany farsz powinien być rzadki.
Wykonanie:
Cukinię myjemy, odcinamy końcówki, przecinamy na pół, wydrążamy środek łyżeczką.
Tak przygotowaną cukinię układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą i napełniamy czubato farszem.
Cukinie wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 30 minut w 175 stopniach. Ja zapiekam z termoobiegiem.
Smacznego :)
Lubię faszerowane warzywa, więc koniecznie muszę wypróbować Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie smakowało :)
UsuńFaszerowaną cukinię kochamy :D Jest o wiele lepsza niż ten cały bakłażan :)
OdpowiedzUsuńJa też bardziej lubię cukinię :)
UsuńAgnieszka jaka udana cukinia, cudowne danie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Elu :)
UsuńNie jadłam nigdy faszerowanej cukinii, ale coś czuje że to się zmieni.. Wypróbuje ten przepis na pewno! Dziękuje! :)
OdpowiedzUsuńCukinię faszerowaną polecam. Zobacz również moje inne przepisy na faszerowaną cukinię :)
UsuńBardzo ją lubię i w sezonie dość często ją robię :-)
OdpowiedzUsuńTo dobrze, bo cukinia jest bardzo zdrowa :)
UsuńBardzo ją lubię i w sezonie dość często ją robię :-)
OdpowiedzUsuńbardzo lubie nadziewane warzywa :) a cukinia jest przepyszna :)
OdpowiedzUsuńTo prawda. Ja również bardzo ją lubię :)
UsuńKolejna odsłona cukinii, z nowym, prostym ale bardzo fajnym wypełnieniem:) mąż na pewno szczęśliwy a my możemy tylko pozazdrościć bardzo ciekawych obiadków:) Taka żona - to Skarb! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPewnie już to pisałam nie raz, ale znowu napiszę :) Uwielbiam, wręcz kocham ;) nadziewane warzywa, szczególne paprykę i cukinię, mogę je jeść i jeść, nawet codziennie :) Pyszny przepis!
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam faszerować warzywa. I najbardziej smakuje mi również cukinia i papryka :)
UsuńOstatnio miałam faszerowaną paprykę, teraz chyba czas na cukinię :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie :)
:)
UsuńUwielbiam cukinię faszerowaną a Twoja prezentuje się wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMiałam dziś taką na obiad ;) Tylko zamiast mięska dałam łososia ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam takie faszerowane warzywa. Świetny przepis :)) Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńDziękuję, pozdrawiam :)
Usuńpycha :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń