Papryka faszerowana mięsem, cukinią i kaszą jęczmienną

Dzisiaj kolejna propozycja na paprykę faszerowaną. Tym razem to papryka faszerowana mięsem, cukinią i kaszą jęczmienną. Danie idealne na obiad i imprezki. Można je bowiem przygotować wcześniej, a w odpowiedniej chwili tylko podgrzać. 


Papryka faszerowana mięsem, cukinią i kaszą jęczmienną


Składniki:

10 małych papryk
3 duże cebule
6 ząbków czosnku
oliwa
500 g mielonej karkówki
2 czubate łyżeczki majeranku
2 czubate łyżeczki oregano
1 czubata łyżeczka domowej Vegety (suszone warzywa i zioła)
1 płaska łyżeczka bazylii
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej
pieprz
sól
100 g kaszy jęczmiennej
700 g cukinii (cukinie kupujemy jak najmniejsze i mające zdrową, cienką skórkę)

Wykonanie:

  • Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy.
  • Gdy cebula zmięknie, dodajemy do niej pokrojony w drobną kostkę czosnek i całość podsmażamy jeszcze około 4 minuty. 
  • Po tym czasie do cebuli dodajemy mięso i podsmażamy jeszcze 10 minut. W międzyczasie dodajemy przyprawy i całość doprawiamy pieprzem oraz solą. 
  • Kaszę gotujemy w osolonej wodzie 15 minut. Odcedzamy i dodajemy do mięsa.
  • Cukinię myjemy, kroimy w dość drobną kostkę (bez obierania), wrzucamy na patelnię, solimy i podsmażamy, około 5 minut, na kilku łyżkach oliwy. Taką ilość cukinii podsmażamy w dwóch turach.
  • Podsmażoną cukinię dodajemy do mięsa.  Farsz mieszamy, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy pieprzem i solą.
  • Papryki myjemy, odcinamy górę, wyjmujemy pestki. Papryki napełniamy farszem, układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i wkładamy do piekarnika (nie musi być nagrzany). Papryka nie przykleja się do naczynia żaroodpornego, więc naczynia nie musimy niczym smarować.
  • Papryki piekę 1,5 godziny w 175 stopniach (grzałka dolna + grzałka z termoobiegiem). Po tym czasie pieczenia, papryki nabierają smaku, podobnego do smaku papryki z grilla, na którym mi zależy. Poza tym lubię, gdy od papryki odchodzi skórka :)
Smacznego :)

16 komentarzy:

  1. Uwielbiam na obiad takie faszerowane warzywka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jaka frajda z ich jedzenia :D Na pewno pyszne papryczki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczna i pomysłowo zrobiona :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aguś ale mi smaczku narobiłaś :-) uwielbiam faszerowane warzywka a dość dawno ich nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też zdecydowanie za rzadko jem faszerowane warzywa, mimo, że je uwielbiam. I często się zastanawiam, dlaczego tak się dzieje :))

      Usuń
  5. Agnieszka jak one się świetnie prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chociaż za kaszą nie przepadam, to w takiej paprykowej wersji mogłabym ją jeść nawet codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo lubię nadziewaną paprykę, ja najczęściej robię ją z kaszą jaglaną :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepyszna propozycja. Moc smaków i aromatów. Dawno nie robiłam papryki faszerowanej, ale Twój pprzepis zmobilizował mnie do rychłego jej przygotowania :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie się prezentują! Jadłam kiedyś u znajomych, ale z ryżem. Twój przepis jak najbardziej przypadłby mi do gustu :-).

    OdpowiedzUsuń
  10. Po prostu uwielbiam to danie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetnie wyglądają, papryki faszerowane to zawsze fajny pomysł na obiad :):)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...