Ciasto z pianką jogurtową i wiśniami

Sezon na wiśnie w pełni. 
Zapraszam na słodkie i lekkie ciasto z kwaśną polską wiśnią.
Dzisiaj na deser u Agnieszki ciasto z pianką jogurtową i wiśniami. 
A wisienki z mojej działki :)


Ciasto z pianką  jogurtową i wiśniami


Składniki ciasta:

1,5 szklanki mąki
płaska łyżeczka cukru waniliowego
80 g cukru
8 g (pół małej paczki) proszku do pieczenia
80 g margaryny do pieczenia
3 łyżki jogurtu naturalnego
3 żółtka
0,5 czubatej łyżeczki kakao

Składniki pianki jogurtowej:

3 białka
0,75 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego
1,5 budyniu śmietankowego bez cukru
duży (około 400 g) jogurt naturalny (bez 3 łyżek, które dodajemy do ciasta)
250 g wiśni

Przygotowanie ciasta:

Drylujemy wiśnie.
Mąkę, cukier waniliowy, cukier i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, dodajemy pokrojoną w kostki margarynę i całość szybko rozcieramy w rękach.
Dodajemy jogurt oraz 3 żółtka i wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej masy.
Ciasto będzie zwarte, ale bardzo kleiste.
3/4 ciasta rozprowadzamy na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Ja robię to widelcem, ponieważ ciasto bardzo klei się do rąk.
Resztę ciasta mieszamy z kakao i wkładamy do lodówki.
Tortownicę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika. Podpiekamy je 15 minut w temperaturze 175 stopni (z termoobiegiem).
W tym czasie przygotowujemy piankę jogurtową. Zajmie nam to 10 minut.

Przygotowanie pianki jogurtowej:

Białka ubijamy mikserem.
Gdy białko jest ubite, dosypujemy cukier i dalej miksujemy aż do uzyskania gładkiej, błyszczącej masy.
Dosypujemy budyń oraz cukier waniliowy i delikatnie miksujemy, ale już na małych obrotach.
Dodajemy jogurt i chwilę nadal miksujemy na małych obrotach.

Dalsze czynności:

Po 15 minutach wyciągamy z piekarnika ciasto.
Wylewamy na jego wierzch piankę jogurtową, a na niej rozkładamy wiśnie.
Na górze rozkładamy resztę ciasta.
Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika.
Pieczemy je 45 minut w 175 stopniach (z termoobiegiem).

Smacznego :)







Ciasto z pianką  jogurtową i wiśniami

Ciasto z pianką  jogurtową i wiśniami


18 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie, przejrzyście i jak widzę bardzo pysznie - podoba mi się tu:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis zapisany i czeka w kolejce, by go wykonać! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis się spodobał. Mam nadzieję, że ciasto będzie smakowało.
      Moim zdaniem jest warte zrobienia :)

      Usuń
  4. pysznosci, z jagodami lub malinami, za wisniami nie przepada (za kwasne)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że z jagodami lub malinami ciasto to będzie bardzo dobre.
      Pozdrawiam i zachęcam do zrobienia, a w chwili wolnego czasu do podzielenia się opinią jak smakowało z innymi owocami :)

      Usuń
  5. Wspaniałe ciasto. Musiało smakować wyśmienicie. Latem na stołach powinny królować tego typu wypieki.

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda było pyszne. Zachęcam do zrobienia :)
      Sezon na niektóre owoce letnie niestety tak szybko mija.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  6. Ależ ono cudownie wygląda! Poczęstowałabym się :)

    OdpowiedzUsuń
  7. przepyszne,kwaskowate,idealne:) polecam

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie szukam jakiegoś przepisu z wykorzystaniem wiśni. Nie lubię wiśni na surowo i wpadłam na pomysł, że może w jakimś cieście będę w stanie je zjeść. :D Czy po upieczenia nadal są bardzo kwaśne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym cieście wiśnie nie są odczuwalnie kwaśne. Smaku temu ciastu nadaje ta pianka i kakaowy wierzch i to te smaki przede wszystkim będziesz czuła. Wiśnie nadają tylko świeżej nuty, jednak nie kwaśnej. Kwaskowatość wiśni jest stłumiona.
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...