czwartek, 20 sierpnia 2015

Skrzydełka z kurczaka z grilla

Kolejna propozycja na grilla. Skrzydełka z kurczaka z grilla w delikatnej marynacie, w której czujemy zapach papryki, curry i cebuli.
Skrzydełka przygotowane z tego przepisu są soczyste, mięciutkie i delikatnie, lecz aromatycznie przyprawione. Mimo dodatku chili, nie są ostre.


Skrzydełka z kurczaka z grilla


Składniki marynaty:

2 czubate łyżeczki papryki słodkiej
1 czubata łyżeczka curry
płaska łyżeczka chili
pół czubatej łyżeczki majeranku
pół płaskiej łyżeczki soli
pół czubatej łyżeczki pieprzu
1 bulionowa kostka warzywna
1 cebula starta na tarce
olej

Ponadto:

10 skrzydełek

Wykonanie:

  • Skrzydełka czyścimy i myjemy.
  • Składniki marynaty umieszczamy w misce. Oleju dodajemy tyle, aby marynata była gęsta, lecz płynna i całość mieszamy.
  • Skrzydełka wkładamy do miski, polewamy marynatą i dokładnie wszystko mieszamy. Marynata musi dokładnie pokryć skrzydełka.
  • Tak przygotowane skrzydełka z kurczaka wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny. Ja takie dania staram się przygotowywać dzień przed grillowaniem.
  • Skrzydełka grillujemy na tacce. Grillujemy je 30 minut - po 15 minut z każdej strony.

Smacznego :)

Uczta pod gołym niebem

26 komentarzy:

  1. Pyszne chrupiące skrzydełka :) Palce lizać.

    OdpowiedzUsuń
  2. Niby tam nie ma mięsa, ale to przy kości najlepsze i zawsze smakuje oj smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda mięska tam mało, ale za to było bardzo dobre :)

      Usuń
  3. To dla mnie, to dla mnie, bo to moja ulubiona część kurczaczka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo. Trzy skrzydełka na wynos podaję :)

      Usuń
  4. Muszą być niezwykle aromatyczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi najbardziej się podoba podczas grillowania zapach, który daje ta cebulka :)
      Podczas jedzenia jest ona tylko leciutko wyczuwalna, bo wiadomo wszystkie przyprawy nadają swój aromat i się mieszają. Wówczas do głosu bardziej dochodzą papryka i curry :)

      Usuń
  5. Uwielbiam takie skrzydełka z grilla, zresztą, jak wszystko, co jest grillowane :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Musimy przyznać, że zawsze wolałyśmy udko niż skrzydełka :) Ale wszystko co grillowane jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do usług. Właśnie wyszłam z kuchni, gdzie przyprawiłam pałki z kurczaka na jutrzejszego grilla :)

      Usuń
  7. Wieki nie jadłam skrzydełek, mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Sezon się rozpoczął, a że grilla uwielbiam, to bardzo chętnie takie skrzydełka wypróbuję. Muszą być na prawdę pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem są bardzo dobre. Zachęcam do zrobienia :)

      Usuń
  9. mmmmm na pewno wykorzystam !!!!!!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis na pewno wypróbuję ! Skrzydełka wyglądają bardzo apetycznie - pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis się podoba. Życzę smacznego :)

      Usuń
  11. Skrzydełka kojarzą mi się ze skrzydełkami robionymi przez moją mamę - w miodzie ;) to są pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W miodzie również lubię. Faktycznie pyszności. Jednak grilluję raczej na pikantnie :)

      Usuń
  12. To jest taki rodzaj jedzenia, który od razu wywołuje uśmiech na twarzy. :D

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...