Pomidory faszerowane mięsem

Danie dla miłośników pomidorów. 
Pomidory faszerowane mięsem są idealne jako przekąska na imprezach. Można je przygotować wcześniej, a w dowolnej chwili po prostu włożyć do piekarnika na pół godziny.
Podane z ryżem stanowią pyszny, lekki i niebanalny obiad :)


Pomidory faszerowane mięsem


Składniki:

9  średnich pomidorów
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
200 g mielonej karkówki
sól
pieprz
pół łyżeczki cukru
pół czubatej łyżeczki słodkiej papryki
szczypta chili
10 gałązek pietruszki
pół kulki mozzarelli

Wykonanie:

Pomidorom odcinamy kapelusiki i je wydrążamy . Najlepiej zrobić to łyżeczką. Wydrążoną zawartość siekamy.
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i podsmażamy na oliwie 10 minut.
Następnie do cebuli i czosnku, dodajemy mięso, sól, pieprz, cukier, paprykę słodką oraz chili i podsmażamy kolejne 5 minut. Dodajemy posiekane środki pomidorów oraz posiekaną pietruszkę i podsmażamy do wyparowania prawie całego sosu.
Pomidory napełniamy tak przygotowanym farszem. Na górze farszu kładziemy plasterek mozzarelli.
Pomidory przykrywamy odkrojonym kapeluszem.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy łyżkę oliwy i 2 łyżki wody. Układamy w nim pomidory i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy pół godziny w 175 stopniach (piekarnik z termoobiegiem).

Smacznego :)













Przepis dołączam do akcji kulinarnych:

Warzywa psiankowate 2015     Warzywa psiankowate 2015     Pora na pomidora!

36 komentarzy:

  1. Przepis na imprezkę idealny, farsz taki jaki lubię - pikantny. Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne połączenie!! Uwielbiam karkówkę i bardzo chętnie połączę ją z pomidorami i pietruszką :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mi narobiłaś smaczku na takie pomidorki. Mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale mi narobiłaś smaczku na takie pomidorki. Mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale mi narobiłaś smaczku na takie pomidorki. Mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłyśmy kiedyś i są mega fajnie mięciutkie, teraz mamy chęci na podobnie nadziane papryki :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Zarówno nadziewane pomidory jak i papryki to świetny pomysł na obiad :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię wszystkie faszerowane warzywa i latem często robię na obiad. Na takie pomidorki z przyjemnością bym się skusiła:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też faszeruję różniste warzywka. Bardzo lubię takie dania. Są proste a niebanalne :)

      Usuń
  9. Urocze pomidorki, a pewnie jakie smakowite do tego ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne te pomidorki. Nie zapomnij dodać do akcji psiankowatej ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszą być pyszne :) Mniam ...
    Zapraszam do mnie na konkurs.

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo apetycznie wyglądają te nadziewane pomidorki, coś pysznego ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Genialne! Wpadam na imprezę :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszne! Najczęściej faszeruje papryke, ale pomidora też bym chętnie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Sezon na pomidory teraz w pełni, a Twoje wyglądają bardzo pysznie :) Swoją drogą jak drożdżowe ze śliwkami? Udało się tym razem? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A bo te pomidorki od nasionka przeze mnie wypieszczone, podlewane i na końcu zerwane. Nawet czasami z nimi gadam na działce :)
      Ciasto wyrosło. Umieściłam komentarz u Ciebie na blogu :)

      Usuń
  16. Uwielbiam faszerowane pomidory, a te wyglądają cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Faszerowane pomidory są przepyszne :)
    Witam w akcji "Pora na pomidora" :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pomidorki jak marzenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo lubię takie obiadki :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Świetny pomysł, bardzoa apetyczne danie ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...