piątek, 7 sierpnia 2015

Jagodowa panna cotta

Sezon jagodowy w pełni. Wspaniały smak tych leśnych owoców połączyłam z moim ulubionym włoskim deserem.
Jagodowa panna cotta - zapraszam na włoski deser z polskim akcentem w tle :)


Jagodowa panna cotta


Składniki: 

300 ml śmietany 30%
300 ml mleka
100 g cukru
4 czubate łyżeczki żelatyny
szklanka jagód


Wykonanie:

Do garnka wlewamy śmietanę i mleko oraz wsypujemy cukier i doprowadzamy do zagotowania, od czasu do czasu mieszając, w celu rozpuszczenia się cukru.
Zdejmujemy z ognia, wsypujemy żelatynę i mieszamy do jej rozpuszczenia.
Masę dzielimy na 2 części. Do jednej z nich wlewamy zmiksowane blenderem jagody.
Wlewamy do pojemniczków masę jagodową i wstawiamy je do lodówki. Pilnując,  aby masa biała, której nie wstawiliśmy do lodówki się nie ścięła, czekamy, aż masa jagodowa stężeje. Gdy masa jagodowa się zetnie,  wylewamy na nią masę śmietankową.  Całość wstawiamy do lodówki.
Aby gotowy deser łatwo wyjąć z pojemniczków,  wstawiamy je na 5 - 10 sekund do miseczki z ciepłą wodą.
Deser podajemy na talerzyku.

Smacznego :)

28 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. A jaka smaczna była. Jagody jednak są niezawodne :)

      Usuń
  2. Pycha, zjadłabym takie cudo, wygląda niezwykle smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny i do tego niezwykle ładny deser.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda, a jak fantastycznie rozwijasz się

    OdpowiedzUsuń
  5. Panna cotta w połączeniu z jagodami, to musi być pyszne *.*

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniała ci wyszła kochana :-) cudo :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. O mniam, jak to cudnie wygląda, muszę w końcu zrobić ten deser, ciągle zapominam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda naprawdę wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...