Szaszłyki z łopatki, boczku i cebuli

Kolejna propozycja na grilla. 
Tym razem szaszłyki wieprzowe z łopatki, boczku i cebulki.
Szaszłyki takie najlepiej jest przygotować dzień przed grillowaniem. Dzięki temu mięso skruszeje i będzie soczyście miękkie.


Szaszłyki z łopatki, boczku i cebuli


Składniki:

pół kilo łopatki
25 dag boczku surowego wędzonego
6 cebul
opakowanie przyprawy "marynata pikantna" do mięs i drobiu firmy Kamis
pół opakowania przyprawy "grill karkówka" firmy Kamis
olej

POST NIESPONSOROWANY

Wykonanie:
  • Do miseczki wsypujemy obie przyprawy i dodajemy tyle oleju, aby marynata była gęsta, lecz płynna. Łopatkę myjemy, kroimy na kawałki o grubości około 1 cm .
  • Boczek kroimy na kawałki o grubości około 0,5 cm.
  • Cebulę kroimy na krążki grubości 0,5 cm. Smarujemy ją olejem i z obu stron solimy.
  • Boczek i łopatkę wkładamy do dużego pojemnika i polewamy prawie całą marynatą. Całość mieszamy, aby marynata dokładnie pokryła mięso.
  • No koniec, na wierzchu mięsa rozkładamy pokrojoną cebulę i polewamy ją resztą marynaty.
  • Pojemnik zamykamy i wkładamy do lodówki na jeden dzień, lub przynajmniej na kilka godzin.
  • Następnego dnia na patyczki do szaszłyków nabijamy mięso, boczek i cebulę. Kolejność dowolna.
  • Szaszłyki są gotowe do grillowania. Z tej ilości składników wyjdzie 6 szaszłyków.
  • Szaszłyki grillujemy na niewielkim żarze do miękkości mięsa. Najlepiej na węglu drzewnym. Na małym żarze trwa to około 20 - 25 minut. Cebulka będzie al dente. Jeśli położymy szaszłyki na aluminiowej tacy, to grillowanie trwa około 40 minut. Wówczas cebulka będzie miękka.
  • Smacznego :)






Szaszłyki z łopatki, boczku i cebuli

16 komentarzy:

  1. Piękne, rumiane, nawet czujemy ten zapach :) mniam mniam...pyszota!

    OdpowiedzUsuń
  2. Szaszłyki prezentują się znakomicie. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłabym! Na pewno są przepyszne. Uwielbiam potrawy z grilla, a szaszłyki jakoś tak szczególnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. W sam raz na długi weekend, tym bardziej, ze kupiłam patyczki do szaszłyków.

    OdpowiedzUsuń
  5. Za boczkiem nie przepadam, ale karkówkę w takiej formie robiłam dla męża :) Inny pomysł na szaszłyki to kiełbaska, papryka, pieczarki, cebulka, a pod koniec grilowania kładę na nie plasterki sera żółtego :) pycha - że się trochę pochwalę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chwal się, chwal :)
      Fajny pomysł na szybkie szaszłyki. Można przygotować tuż przed położeniem na grilla. Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Ostatnio chodziły za mną szaszłyki i mnie znalazły ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie przepadam za szaszłykami, ale te wyglądają wyjatkowo super :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Sorry, ale kostka 1x1cm mięsa i 0,5cm wielkości kostka boczku to nieporozumienie...po smażeniu/gillowaniu/pieczeniu zostanie z nich skwarek...sugeruję staranniejsze opracowywanie i opisywanie przepisów...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A gdzie jest napisane, że to ma być kostka o wymiarach 1 cm x 1 cm? Kawałki mają mieć grubość 1 cm.
      Zobacz, jak wygląda zdjęcie. To nie jest skwarek, tylko miękkie, niewysuszone mięso. Zdjęcia pokazują proces przygotowywania szaszłyków i są pomocne przy korzystaniu z przepisu. I na żadnym nie ma kostki o wymiarach 1 cm x 1 cm.
      Proszę nie wyładowywać swoich frustracji na moim blogu.
      Jeśli natomiast grillowanie sprawia Ci problemy i chcesz się nauczyć jak zrobić mięso, które nie jest skwarkiem, to po prostu zapytaj. Chętnie pomogę.

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...