niedziela, 2 sierpnia 2015

Szaszłyki z łopatki, boczku i cebuli

Kolejna propozycja na grilla. 
Tym razem szaszłyki wieprzowe z łopatki, boczku i cebulki.
Szaszłyki takie najlepiej jest przygotować dzień przed grillowaniem. Dzięki temu mięso skruszeje i będzie soczyście miękkie.


Szaszłyki z łopatki, boczku i cebuli


Składniki:

pół kilo łopatki
25 dag boczku surowego wędzonego
6 cebul
opakowanie przyprawy "marynata pikantna" do mięs i drobiu firmy Kamis
pół opakowania przyprawy "grill karkówka" firmy Kamis
olej

POST NIESPONSOROWANY

Wykonanie:
  • Do miseczki wsypujemy obie przyprawy i dodajemy tyle oleju, aby marynata była gęsta, lecz płynna. Łopatkę myjemy, kroimy na kostkę grubości 1 cm .
  • Boczek kroimy na kawałki o grubości  0,5 cm.
  • Cebulę kroimy na krążki grubości 0,5 cm.
  • Boczek i łopatkę wkładamy do dużego pojemnika i polewamy prawie całą marynatą. Całość mieszamy, aby marynata dokładnie pokryła mięso.
  • No koniec, na wierzchu mięsa rozkładamy pokrojoną cebulę i polewamy ją resztą marynaty.
  • Pojemnik zamykamy i wkładamy do lodówki na jeden dzień, lub przynajmniej na kilka godzin.
  • Następnego dnia na patyczki do szaszłyków nabijamy mięso, boczek i cebulę. Kolejność dowolna.
  • Szaszłyki są gotowe do grillowania. Z tej ilości składników wyjdzie 6 szaszłyków.
  • Szaszłyki grillujemy do miękkości mięsa :)
  • Smacznego :)






Szaszłyki z łopatki, boczku i cebuli

Uczta pod gołym niebem

16 komentarzy:

  1. Piękne, rumiane, nawet czujemy ten zapach :) mniam mniam...pyszota!

    OdpowiedzUsuń
  2. Szaszłyki prezentują się znakomicie. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłabym! Na pewno są przepyszne. Uwielbiam potrawy z grilla, a szaszłyki jakoś tak szczególnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. W sam raz na długi weekend, tym bardziej, ze kupiłam patyczki do szaszłyków.

    OdpowiedzUsuń
  5. Za boczkiem nie przepadam, ale karkówkę w takiej formie robiłam dla męża :) Inny pomysł na szaszłyki to kiełbaska, papryka, pieczarki, cebulka, a pod koniec grilowania kładę na nie plasterki sera żółtego :) pycha - że się trochę pochwalę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chwal się, chwal :)
      Fajny pomysł na szybkie szaszłyki. Można przygotować tuż przed położeniem na grilla. Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Ostatnio chodziły za mną szaszłyki i mnie znalazły ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie przepadam za szaszłykami, ale te wyglądają wyjatkowo super :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...