niedziela, 9 sierpnia 2015

Ciasto czekoladowe z cukinią

Dzisiaj przepis na, moim zdaniem, bardzo dobre ciasto czekoladowe.
Pomysł na to ciasto znalazłam, wiele lat temu, na stronie Moje Wypieki
Od tego czasu ciasto czekoladowe z cukinią gości na stałe w mojej letniej kuchni. 
Jest mięciutkie, puszyste i zgodnie z obietnicą bardzo czekoladowe. A dzięki cukinii cudownie wilgotne.
Zapraszam na ciasto czekoladowe z cukinią. 
Dla tego ciasta kupiłam wagę kuchenną. Było tego warte :)


Ciasto czekoladowe z cukinią

Składniki na ciasto:

340 g obranej, startej i odciśniętej cukinii
300 g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżeczka cukru waniliowego
60 g kakao
115 g miękkiego masła
pół szklanki oleju
250 g cukru
2 duże jajka
pół szklanki jogurtu naturalnego
pół posiekanej gorzkiej czekolady

Składniki polewy czekoladowej:

100 g gorzkiej czekolady
40 g masła

Wykonanie:

Cukinię obieramy, ścieramy na dużych oczkach i po około 30 minutach odciskamy z soku. Dopiero tak przygotowaną cukinię ważymy. W czasie tych 30 minut przygotowujemy pozostałe składniki na ciasto.
Do małej miski wsypujemy: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy, kakao i wszystko mieszamy.
W dużej misce, w której będziemy przygotowywać całe ciasto, miksujemy masło na jasną puszystą masę.
Następnie do masła, ciągle miksując, dolewamy stopniowo olej.
Ciągle miksując dodajemy kolejno cukier i jajka.
Całość miksujemy jeszcze około 3 minuty. Masa zrobi się puszysta i dość gęsta.
Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy naprzemiennie w 2 - 3 porcjach jogurt i składniki sypkie z małej miski. Miksujemy krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
Na końcu dodajemy cukinię i posiekaną czekoladę i całość mieszamy łyżką.

Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia średniej wielkości blachę. Moja ma wymiary 24 x 40 cm.
Pieczemy 50 minut w 160 stopniach (piekarnik z termoobiegiem). Musimy uzyskać efekt tzw. suchego patyczka.

Gdy ciasto ostygnie, wykonujemy polewę czekoladową.
Na patelnię wkładamy masło oraz czekoladę i lekko razem podgrzewamy, co jakiś czas mieszając. Całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady i uzyskania jednolitej masy. Polewę rozsmarowujemy na cieście łyżką.

Smacznego :)













22 komentarze:

  1. Pychotka, uwielbiam ciasto czekoladowe z cukinią, najlepsze na świecie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie :) Skorzystam na pewno, dziękuję :) Cukinii w warzywniku wciąż dużo.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie ciasta i kocham cukinię za to, że można ją wykorzystać na tysiące sposobów :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Cukinia jest uniwersalna. Niby na surowo sama szczególnego smaku nie ma, a tak wiele wnosi w potrawy :)

      Usuń
  4. Jadłam wiele ciast czekoladowych,jednak to wygląda oszałamiająco,napewno smakuje rewelacyjnie.Kusi mnie bardzo.Napewno zrobię. Pozdrawiam serdecznie 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Jadłam wiele ciast czekoladowych,jednak to wygląda oszałamiająco,napewno smakuje rewelacyjnie.Kusi mnie bardzo.Napewno zrobię. Pozdrawiam serdecznie 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. Agnieszka bardzo ładny wypiek, cukinia i czekolada to doskonały zestaw :)

    OdpowiedzUsuń
  7. W najbliższym czasie upiekę, bo cukinii mam pod dostatkiem, a wiem że takie ciasto jest pyszne. W ubiegłym roku piekłam nieco inaczej, ale teraz wypróbuję Twój przepis. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Słyszałam o tym cieście, ale jeszcze go nie próbowałam. Chyba się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Agnieszko, zrobiłam :) Za 10 minut wyjmuję z piekarnika. Trzymaj kciuki! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymam kciuki i mam nadzieję, że wszystko będzie ok.
      I mam nadzieję, że będzie smakowało :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Świetny przepis :) wykorzystam i zdam relacje

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...