niedziela, 23 sierpnia 2015

Grillowane pałki z kurczaka w lekko pikantnej marynacie

Tym razem grill dla osób lubiących dania lekko pikantne. Pałki z kurczaka z grilla w lekko pikantnej marynacie, z nutką czosnku i cebuli. 


Grillowane pałki z kurczaka w lekko pikantnej marynacie


Składniki marynaty:

2 czubate łyżeczki papryki słodkiej
1,5 łyżeczki chili
czubata łyżeczka majeranku
pół czubatej łyżeczki lubczyku
pół czubatej łyżeczki pieprzu
pół płaskiej łyżeczki soli
pół płaskiej łyżeczki curry
1 bulionowa kostka warzywna
4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
mała cebula pokrojona w drobną kosteczkę
olej

Ponadto:

8 - 10 pałek z kurczaka

Wykonanie:

  • Pałki czyścimy, myjemy i wkładamy do zamykanego naczynia.
  • Składniki marynaty mieszamy w misce. Oleju dajemy tyle, aby marynata była gęsta, lecz nie sucha. Musi się łatwo po mięsie rozprowadzać.
  • Na pałki wykładamy marynatę i dokładnie wszystko mieszamy, tak, aby pałki były całe nią pokryte. 
  • Tak przygotowane pałki z kurczaka wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Najlepiej jest przygotować takie mięso dzień przed grillowaniem i po kilku godzinach przełożyć pałki w pojemniku. Te, które były w pojemniku na górze, niech teraz będą na dole. Marynata ścieka z mięsa i pałki będące na dole są bardziej aromatyczne :)
  • Pałki z kurczaka grillujemy na tacce 40 minut - po 20 minut z każdej strony.
  • Gdy rozłożymy mięso na grillu, marynatę, która została w misce, rozkładamy równomiernie na wierzchu pałek. Ponieważ marynata jest dość gęsta, z mięsa grillowanego już w zasadzie nie ścieka. Wycieknie z niej tylko nadmiar oleju.

Smacznego :)



Grillowane pałki z kurczaka w lekko pikantnej marynacie

Grillowane pałki z kurczaka w lekko pikantnej marynacie

Uczta pod gołym niebem

25 komentarzy:

  1. Pięknie upieczone, rumiana i na pewno chrupiąca skórka - pyszotka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki kurczak to propozycja obowiązkowa w grillowym menu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki pikantny kurczak to coś dla mnie, do tego sos czosnkowy... mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak też lubię dodawać sos czosnkowy do potraw grillowych :)

      Usuń
  4. Ale one muszą być aromatyczne dzięki tej marynacie :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i obowiązkowo zabieramy parę skoro to dla nas było xD

      Usuń
    2. Obowiązkowo. Już zapakowałam. Zapraszam do odbioru :)

      Usuń
  5. Agnieszka pięknie, apetycznie wyglądają aż się chce schrupać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio był skrzydełka z grilla teraz pałki. Super pomysły.
    A grillowanie to bardzo przyjemna uczta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak uczta :)
      Szkoda, że się lato kończy.

      Usuń
  7. Aż zgłodniałam, wyglądają bardzo apetycznie! W weekend robię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. Mam nadzieję, że będą smakować :)

      Usuń
  8. O jejku, aż naszła mnie taka wielka ochota na nie! Muszę zapisać sobie ten przepis. Wyglądają tak apetycznie, może w sobotkę grilla zrobię? xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życzę smacznego :)
      Pogoda ma być ładna, więc miłego grillowania :)

      Usuń
  9. O jak zjadłabym coś takiego, idealne na piknik:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...