Ciasto ucierane z truskawkami

Bardzo proste ciasto ucierane z truskawkami.


Ciasto ucierane z truskawkami


Składniki:

4 jajka
0,75 szklanki cukru
0,5 szklanki oleju
1,5 szklanki mąki
1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 czubatej łyżeczki cukru waniliowego
25 dag truskawek

Wykonanie:

Białka ubijamy mikserem.
Pod koniec ubijania dosypujemy cukier i dalej ubijamy aż do uzyskania gładkiej, błyszczącej masy.
Dodajemy żółtka i nadal ucieramy na puszystą masę.
Dolewamy olej i chwilkę nadal miksujemy.
Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i ponownie całość krótko miksujemy (tylko do połączenia się składników).
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzchu układamy truskawki.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50 minut w 175 stopniach (z termoobiegiem).

Smacznego!



Ciasto ucierane z truskawkami

Ciasto ucierane z truskawkami

Ciasto ucierane z truskawkami

Ciasto ucierane z truskawkami

28 komentarzy:

  1. Uwielbiam ucierane ciasta. Z truskawkami na koniec sezonu musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. : ) Jest bardzo dobre. A koniec sezonu widać nawet na zdjęciu. Ostatnie truskawki - dlatego takie malutkie.

      Usuń
  2. Pysznie wygląda. Chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. To ciasto robi się dosłownie jedną ręką.
      Życzę smacznego :)

      Usuń
  3. Czy białka muszą być najpierw ubite na sztywno i dopiero dodany cukier?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Białka ubijam prawie do sztywności, a następnie małymi partiami dodaję cukier.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Jaki placek, WOW! No niestety mnie wychodzą same zakalce :(

    OdpowiedzUsuń
  5. takie ciasto moja ciocia robiła. uwielbiałam ten smak. góra ciasta tak cudownie się zapadała przy pierwszym gryzie. zapisałam sobie stronę i na pewno spróbuję zrobić. ściskam

    OdpowiedzUsuń
  6. Teraz to już zwariowałam, piję kawę i na prawdę mam ochotę na cisto truskawkowe. Jedyny problem polega na tym, że nie umiem piec :D Ale postanowiłam, że jako przykładna żona upiekę coś w weekend, kto wie, może Twoje ciasto :)
    Bzowina.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wyrosło.. wygląda cudnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu. To ciasto właśnie tak fajnie zawsze wyrasta :)

      Usuń
  8. Super wyszło to ciasto. Czasami, niestety, truskawki opadają na dno ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pychota. Mogłabym jeść truskawki w każdej postaci ;) Ostatnio robiłam drożdżówkę, ale kiepsko mi wyrosła, więc na pewno wypróbuję ten sprawdzony przepis.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale pysznie wygląda! 😍 u mnie w lodówce już czeka rabarbar, więc też muszę coś upiec, pewnie zrobię też kompot. Kocham lato ❤

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda przeeepysznie!!! Szkoda tylko, że u mnie nie rosną maliny ;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A może masz truskawki, bo ciasto jest z truskawkami :)

      Usuń
  12. Mam ochotę na takie pyszności!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...