Aromatyczne piersi z kurczaka, smażone w głębokim tłuszczu

Jeśli lubicie kurczaka, mam dla Was pomysł na piersi, smażone w głębokim tłuszczu. Mięso przygotowane w ten sposób jest delikatne, miękkie i bardzo soczyste. Podaję je zawsze z sosem czosnkowym i sałatką z kapusty pekińskiej lub sałatką colesław.

Aromatyczne piersi z kurczaka, smażone w głębokim tłuszczu


Potrzebujemy:

pierś z kurczaka (moja ważyła 650 g)
0,5 litra - 1 litr oleju rzepakowego do smażenia

Składniki marynaty do mięsa:

3/4 płaskiej łyżeczki soli
1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
1 płaska łyżeczka papryki ostrej
1 czubata łyżeczka papryki słodkiej
3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 płaska łyżeczka tymianku
1 płaska łyżeczka oregano
1 płaska łyżeczka majeranku (u mnie zioła Skworcu)
2 łyżki oleju lub oliwy

Na panierkę:

1 jajko

100 g mąki pszennej
1/4 płaskiej łyżeczki soli
1/4 płaskiej łyżeczki papryki ostrej
1/4 płaskiej łyżeczki curry
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej

Wykonanie:
  • Piersi kroimy na kawałki o grubości około 8 mm. Wkładamy do miski, dodajemy wszystkie składniki marynaty, dokładnie mieszamy, szczelnie przykrywamy i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Ja przygotowuję mięso zazwyczaj dzień wcześniej, więc w lodówce trzymam je całą noc. 
  • Jajko roztrzepujemy widelcem i wlewamy do mięsa. Dokładnie mieszamy, aby przylgnęło do mięsa z każdej strony.
  • Przygotowując panierkę, mąkę mieszamy z przyprawami.
  • Piersi obtaczamy w panierce.
  • Olej rozgrzewamy w niewielkim rondelku. Olej powinien mieć głębokość około 3 cm. W zależności od wielkości rondelka, zużyjemy inną ilość oleju. Ja smażę w malutkim i zużywam 0,5 litra oleju.
  • Do rozgrzanego oleju wrzucamy po kilka kawałków mięsa i smażymy do ładnego zrumienienia - około 4,5 - 5 minut. Po tym czasie wyciągamy jeden kawałek mięsa, przekrajamy go i sprawdzamy, czy jest upieczony. Mięso powinno być białe i soczyste. Jeśli tak jest, to każdą kolejną porcję mięsa smażymy tyle samo czasu.
  • Dzięki krótkiemu smażeniu kurczak będzie soczysty. Nie przetrzymujcie go więc w oleju za długo.
  • Po usmażeniu, kurczaka odsączamy na papierowym ręczniku.
  • Smacznego :)


18 komentarzy:

  1. Zamieniłabym mąkę pszenną na bezglutenową oraz sprawdziła dobrze przyprawy. Uważam, że to mógłby być idealny "fast - food" dla osób zmagających się z nietolerancją lub alergią na gluten. Super przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gwarantuję, że przyprawy są dobrze dobrane i nie trzeba ich sprawdzać. Nie wiem co masz na myśli pisząc o ich sprawdzaniu. Przecież przepis dopiero się opublikował i nie zdążyłaś go zrobić. Można oczywiście mięso doprawić według własnego pomysłu. Oczywiście możesz używać mąki bezglutenowej. Ja na szczęście mogę używać zwykłej. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Bardzo lubię takie kęski z kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smażone w głębokim tłuszczu - mmm - ależ muszą być chrupiące :) Pyszna propozycja, na którą z wielką chęcią bym się skusiła :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś lubiłam takie przysmaki, teraz juz nie dla mnie

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubimy bardzo takie kąski, można je wykorzystać na wiele sposobów :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie jedzonko. :-) Pychotka! :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mięsko na pewno dzięki tej marynacie jest idealne w smaku :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają bardzo smacznie i chrupiąco :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak przygotowany kurczak musi być pyszny. Marynata ma fantastyczny skład :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...