środa, 7 września 2016

Kremowa zupa pomidorowa a'la Caprese

Zupę pomidorową lubię w wielu wariantach, ale ta jest chyba najlepsza. Zupa pomidorowa a'la Caprese, pięknie pachnie bazylią.  Jest zrobiona z dojrzałych, letnich pomidorów. Głębokiego smaku nadaje jej podsmażony czosnek i dobrej jakości oliwa. Smaku dopełniłam mozzarellą, która pod wpływem ciepła zupy zrobiła się mięciutka i lekko ciągnąca. Jeśli jednak wolicie wersję bardziej klasyczną, można zamiast mozzarelli podać ją z grzankami.

Kremowa zupa pomidorowa a'la Caprese

Składniki:

1,5 kg mocno dojrzałych pomidorów
2 łyżki oliwy do smażenia
1 duża cebula
4 duże ząbki czosnku
1 czubata łyżeczka brązowego cukru
2 czubate duże łyżki siekanych listków świeżej bazylii
250 ml bulionu warzywnego (można użyć bulionu z kostki)
sól
pieprz
2 łyżki oliwy extra vergine
mozzarella - 2 kulki

Wykonanie:
  • Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki.
  • Cebulę kroimy w kostkę, solimy, dodajemy 2 łyżki oliwy i podsmażamy aż cebula się zeszkli i lekko podrumieni.
  • Gdy cebula jest gotowa, odgarniamy ją na bok i na wolne miejsce dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Czosnek podsmażamy 3 minuty. Ma się leciutko podrumienić i zacząć pięknie pachnieć.
  • Do garnka przekładamy podsmażoną cebulkę z czosnkiem, dodajemy pomidory oraz cukier i całość gotujemy 40 minut.
  • Dodajemy bazylię i całość miksujemy blenderem.
  • Dodajemy bulion oraz sól i pieprz do smaku i gotujemy jeszcze 10 minut.
  • Zupę wyłączamy, dodajemy oliwę extra vergine, mieszamy.
  • Do miseczek wkładamy pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę i wlewamy bardzo gorącą zupę.
  • Smacznego :)

38 komentarzy:

  1. Pyszna,aromatyczna, mniam :) miłego dnia Aguś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Asiu. Masz rację. Ta zupa jest pyszna :)

      Usuń
  2. Nie przepadam za zupami, ale ta wygląda przepysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomidorowa zawsze mile widziana. I ta mozarella... Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również uwielbiam pomidorową. Każdą wersję :) Ale ta z mozzarellą jest the best :)

      Usuń
  4. Uwielbiam pomidorówkę - i choć robiłam ją wiele razy - nigdy mi nie wychodzi taka jak u mamy jem...

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, taka z mozzarellą musi być super! Muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniała zupka :-) uwielbiam pomidorową na wszystkie sposoby :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pomidorowa... to moja ulubiona zupa. W każdej wersji. Już czuję smak i zapach Twojej zupy. Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. do pomidorowej zupy mam zawsze słabośc :)

    OdpowiedzUsuń
  9. robiłam taką zupkę niedawno - jest naprawdę wspaniała. zarówno z mozzarellą, jak i z żółtym serem smakuje wybornie. smak lata. pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  10. Zjadłabym taką i z mozzarellą, i z grzankami :) Bardzo apetycznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam pomidory wszelkie ich pochodne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Są tu wszystkie składniki, które uwielbiam, a zupa prezentuje się pysznie, więc na pewno to wypróbuję u siebie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Pomidorowa - ulubiona zupa mojego meza:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Odpowiedzi
    1. Nie musi, ona jest pyszna. A ta mozzarella... pycha :)

      Usuń
  15. Już jak byłam mała to pomidorówka była moją ulubioną zupą. Twój przepis prezentuje się bardzo pysznie, aż zatęskniłam za jej smakiem. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do zrobienia, póki są pyszne, letnie pomidory :)

      Usuń
  16. Pyszna i z dodatkiem sera, mniamm.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...