piątek, 30 września 2016

Schab w ziołach, cebuli i czosnku

Dzisiaj propozycja na lekko pikantny schab w ziołach, cebuli i czosnku. Pikantności nadaje mu kolorowy pieprz i chili. Aromatu tymianek, rozmaryn, cebula i czosnek. 

Pikantny schab w ziołach i czosnku


Składniki:

0,5 kg schabu - 4 kotlety
mielony pieprz kolorowy- ilość wedle uznania
sól- ilość wedle uznania
1,5 czubatej łyżeczki majeranku
1/4 płaskiej łyżeczki chili
olej rzepakowy do podsmażenia kotletów

2 duże cebule
1 płaska łyżeczka tymianku (u mnie Skworcu)
1/4 płaskiej łyżeczki rozmarynu
5 ząbków czosnku

Wykonanie:
  • Mięso z obu stron  rozbijamy tłuczkiem. 
  • Każdego kotleta (z obu stron) solimy i posypujemy kolorowym pieprzem. Następnie kotlety oprószamy majerankiem oraz delikatnie chili.
  • Tak przygotowane mięso odkładamy na pół godziny. 
  • Po tym czasie kotlety podsmażamy na niewielkiej ilości oleju (około 5- 6 łyżek). Zrumienione kotlety przekładamy na talerz.
  • Cebulę kroimy na plasterki, czosnek w drobną kosteczkę.
  • Na tłuszcz ze smażenia kotletów wrzucamy cebulę. Cebulę solimy, posypujemy tymiankiem oraz rozmarynem i podsmażamy do lekkiego zmięknięcia. 
  • Gdy cebulka jest podsmażona, dodajemy czosnek i całość razem podsmażamy jeszcze 3 minuty.
  • Do tak przygotowanej cebuli wkładamy kotlety. Mięso układamy pod cebulą, dolewamy około 150 ml gorącej wody i dusimy około 30 - 40 minut. Po tym czasie mięso będzie miękkie.
  • Smacznego :)

40 komentarzy:

  1. CHętnie bym zjadła taki obiad

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój mąż byłby zachwycony takim schabem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny i aromatyczny:) u mnie też musi być często mięso :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczna propozycja na obiadek dla mięsożerców :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetycznie przygotowałaś ten schabik. Na taki obiad chętnie bym się wprosiła, bo ślinka cieknie na sam widok. Miłego weekendu Agnieszko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ty to zawsze nam wielkiego apetytu na mięsko narobisz mimo, że na co dzień za nim nigdy nie tęsknimy :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Juz czuje jego wspaniały aromat :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Agnieszka ale schabik, musi cudownie pachnieć.

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł na schab. Musi być pysznie

    OdpowiedzUsuń
  10. Też tak robię, najpierw podsmażam a potem dusze, pycha !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Idealny sposób, aby schab był mięciutki i wilgotny :)

      Usuń
  11. nie jadłam w takim wydaniu, ciekawy pomysł i jest od razu sosik :)

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo fajna wersja schabiku :) w sam raz na niedzielny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam Aguś ale pyszności, super propozycja na obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Oooo... taki schabik to my bardzo lubimy:) delikatny, kruchuteńki i niezwykle aromatyczny - pyszota!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale pyszna wersja schabu ,mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zastanawiam się jak by to zrobić,żeby wprosić się do Ciebie na taki smakowity obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaproszenie to nie problem, gorzej z odległością :)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...