środa, 28 września 2016

Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną i mozzarellą

Dzisiaj kuszę przekąską. Mam dla Was pieczarki faszerowane kaszę jaglaną i mozzarellą. Farsz ma aromat podsmażonej cebulki, czosnku i oregano. 

Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną i mozzarellą

Składniki:

500 g średnich pieczarek (u mnie było ich 15)
50 g kaszy jaglanej
duża cebula (ja użyłam czerwonej)
kilka łyżek oliwy do smażenia
3 ząbki czosnku
łyżka siekanej świeżej natki pietruszki
1 płaska łyżeczka oregano
około 80 g mozzarelli
sól
pieprz

Wykonanie:
  • Pieczarki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i wyłamujemy z nich korzonki. 
  • Grzyby solimy, pieprzymy (głównie środki) i do każdej  pieczarki wlewamy pół łyżeczki oliwy.
  • Ogonki pieczarek drobno kroimy.
  • Kaszę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na minutę. Po tym czasie przepłukujemy ją dokładnie zimną wodą.
  • Przepłukaną kaszę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (15 - 20 minut). Odcedzamy.
  • Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na kilku łyżkach oliwy. Cebulka powinna zmięknąć. 
  • Do miękkiej cebulki dodajemy pokrojone ogonki pieczarek. Całość pieprzymy, troszkę solimy do smaku i podsmażamy. Ogonki powinny się lekko zrumienić.
  • Na koniec dodajemy czosnek, przeciśnięty przez praskę. Całość mieszamy i razem chwilkę podsmażamy (około 2 minuty). 
  • Do tak przygotowanego farszu dodajemy natkę pietruszki, płaską łyżeczkę oregano i kaszę jaglaną. Całość mieszamy i chwilę (1 - 2 minuty) razem podsmażamy. Próbujemy i jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Tak przygotowany farsz nakładamy do pieczarek. 
  • Na wierzch farszu nakładamy mozzarellę.
  • Pieczarki układamy w naczyniu żaroodpornym. Na dół naczynia nie trzeba nic wlewać, ani go wykładać papierem. Pieczarki się nie przykleją. 
  • Pieczarki wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy (bez przykrycia) w temperaturze 175 stopni przez 25 - 30 minut. Przez pierwsze 15 minut zapiekam z włączoną tylko grzałką dolną (bez termoobiegu). Przez kolejne 10 -15 minut zapiekam z włączoną grzałkę dolną i górną. 
  • Przed podaniem możemy, dla ozdoby, posypać posiekana natką pietruszki.
  • Smacznego :)

42 komentarze:

  1. jak nie lubię pieczarek, tak tych bym bardzo chętnie spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Danie świetnie wpasowałoby się w mój jadłospis :) wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł! Prezentują się bajecznie smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, bardzo kusząca przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię faszerowane pieczarki w każdej postaci :) Bardzo lubię także to gustowne naczynie w kratkę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo. Ja również lubię to naczynie żaroodporne :)

      Usuń
  6. Pyszna przekąska, bardzo lubię dobrze posolone muszą być :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W pieczarkach sól to podstawa smaku :)

      Usuń
  7. Pyszne :-) uwielbiam faszerowane pieczarki :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubimy pieczarki a takie faszerowane to już w ogóle <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie nadziane te pieczarki, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam pieczarki we wszystkich postaciach:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dawno nie jadłam pieczonych pieczarek, ale pamiętam, że są pyszne. Kusząca propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Juź dawno nie robiłam, narobiłaś mi apetytu 😊

    OdpowiedzUsuń
  13. Super przekąska na spotkania ze znajomymi albo imprezy :) Smaczna, pożywna i zdrowa!

    OdpowiedzUsuń
  14. Takie pieczarki to ja bym podała jako ciepłą przekąskę na jakiejś imprezie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. mniam! :) dawno nie jadłam faszerowanych pieczarek !

    OdpowiedzUsuń
  16. Oj Aguś ale mi chęci narobiłaś , to ja poproszę jedną pieczareczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  17. świetna opcja na lekką kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie przepadam za grzybami ale te zapowiadają się bardzo ciekawie ;-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...