piątek, 9 września 2016

Ciasteczka cantuccini z orzechami laskowymi

Dzisiejsze ciasteczka są wzorowane na oryginalnych włoskich cantuccini z migdałami. Wersja z orzechami laskowymi jest równie pyszna i warta zrobienia. Kruche, słodkie, pachnące pomarańczą   ciasteczka, z grubo siekanymi orzechami. Pyszne i banalnie proste do zrobienia. One nie mogą się nie udać :) 

Ciasteczka cantuccini z orzechami laskowymi


Składniki (jedna blacha ciasteczek):

100 g orzechów laskowych (polecam Skworcu)
250 g mąki pszennej (typ 500)
150 g cukru
2 czubate łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
25 g masła
1 łyżeczka olejku pomarańczowego
2 jajka

Wykonanie:
  • Połowę orzechów kroimy na pół, połowę drobno siekamy.
  • Do miski wkładamy orzechy, mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, masło.
  • Masło drobno siekamy nożem i całość mieszamy.
  • Dodajemy olejek pomarańczowy oraz jajka i dokładnie wyrabiamy ciasto. 
  • Blat posypujemy mąką. Ciasto dzielimy na trzy części i z każdej formujemy wałek o średnicy około 2 cm, który rozpłaszczamy dłonią. 
  • Wałki z ciasta układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pomiędzy wałeczkami zostawiamy odstępy, ponieważ podczas pieczenia ciasto urośnie.
  • Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut w 200 stopniach: grzałka góra + dół, bez termoobiegu. 
  • Po wyjęciu z piekarnika ciasto lekko studzimy. Wałki delikatnie przekładamy na deskę do krojenia i jeszcze ciepłe kroimy na ciasteczka o grubości około 1 cm. 
  • Ciasteczka ponownie układamy na blaszce i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 10 - 12 minut w 200 stopniach: grzałka góra + dół, bez termoobiegu. Ciasteczka mają być prawie suche i apetycznie zrumienione.
  • Po wyjęciu z piekarnika i wystygnięciu ciasteczka stwardnieją, jak sucharki. 
  • Smacznego :)

43 komentarze:

  1. Ale narobiłaś mi ochoty! Wyglądają cudownie! Myślisz, ze jak zastąpię mąkę pszenną inną mąką i masło olejem kokosowym to też wyjdą?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjdą, ale inna mąka to zazwyczaj troszkę inne proporcje w stosunku do składników mokrych. Ja bym na Twoim miejscu zrobiła na próbę. Zdjęcia konsystencji ciasta masz, więc nie będziesz miała problemu :) Smak będzie troszkę inny, ale myślę, że również pyszny :)

      Usuń
  2. Pyszne i chrupiące. Muszę zrobić koniecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Też robiłyśmy takie ciasteczka z orzechami laskowymi :D Na sucho są twarde ale jak się zamoczy z ciepłej herbacie to poezja <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wam powiem, że zajadam bez moczenia :)

      Usuń
    2. To nasze zęby by się zbuntowały :D A musimy jednak się z nimi liczyć :D

      Usuń
  4. Bardzo piękne i apetyczne :) Dzięki za wspólny Błyskawiczny Piątek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ach, te włoskie ciasteczka... Najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę je w końcu zrobić, wyglądają cudnie, kocham włoskie przysmaki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób koniecznie. Te, lub wersję z migdałami. Mam ją również na blogu :)

      Usuń
  7. Aguś cudowne ci wyszły te ciasteczka:)jak z cukierni:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przecudowne! Wyglądają tak pysznie, że zaraz zjem monitor ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. oj przydało mi sie choć jedno ciasteczko do kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie cierpię tych ciastek, takie suchary bez smaku. Aczkolwiek prawdopodobnie przybrały taką formę w wykonaniu mojej cioci :D Zainspirowana odcinkiem BrzydUli, kiedy Paulina Febo przywiozła owe ciasteczka z Włoch moja matka chrzestna postanowiła przygotować ten specjał. Dla mnie tragedia :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tych ciasteczkach można powiedzieć wiele, ale nigdy, że nie mają smaku. Są słodkie i aromatyczne. Orzechy lub migdały, które do nich dodajemy nadają im głębokiego smaku. Z sucharami mają jeden związek- są twarde. Myślę, że Twoja ciocia zrobiła je z jakiegoś beznadziejnego przepisu. Innego wytłumaczenia nie ma. Szkoda, bo się zraziłaś.

      Usuń
  11. Świetny przepis. Warto poświęcić trochę czasu, żeby mieć fajne ciasteczka (bez jakichkolwiek konserwantów) na sobotni i niedzielny podwieczorek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Tym bardziej, że są niezwykle proste do zrobienia :)

      Usuń
  12. Bardzo je lubię a wieki ich nie piekłam, częstuję się Aguś :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pychota! Zawsze trafiasz w moje smaki kochana, uwielbiam te ciasteczka, są genialne 😊 ❤

    OdpowiedzUsuń
  14. nie jadłam ich całe wieki, a do herbatki są znakomite :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dziękuję za ten blog :)
    Przepisy są świetne , urozmaicają nam życie.
    Ostatnio robiłam ciasto marchewkowe, wyszło zabójczo i ma mało kalorii :)

    OdpowiedzUsuń
  16. W końcu czas miałam zrobić te ciasteczka ;) Tylko zamiast orzechów czy migdałów dałam żurawinę. Wyszły przepyszne ;) Dziękuję za podsunięcie pomysłu na ciasteczka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis wykorzystałaś i ciasteczka smakowały :)
      Polecam się na przyszłość :)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...