Szparagi z marchewką i sezamem, podsmażane na patelni

Kolejna propozycja na podanie szparagów. Szparagi z marchewką i sezamem, podsmażane na patelni. Sezam nadaje tu głównej nuty smakowej :)

Szparagi z marchewką i sezamem, podsmażane na patelni



Składniki:

2 duże marchewki
pęczek zielonych szparagów
kilka łyżek oliwy z oliwek
łyżeczka masła
sól
3 czubate łyżeczki sezamu

Przygotowanie:
  • Marchewkę obieramy i kroimy w słupki.
  • Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, obieramy końce i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę. 
  • Wrzucamy marchewkę, solimy i podsmażamy aż zmięknie i się apetycznie przyrumieni. Tak przygotowaną marchewkę zdejmujemy z patelni.
  • Na tą samą oliwę wrzucamy szparagi. Solimy je i podsmażamy aż zmiękną i się lekko przyrumienią (około 6 minut).
  • Szparagi odgarniamy na bok. Dodajemy masło i sezam. Podsmażamy go 2 minuty.
  • Ponownie dodajemy marchewkę, mieszamy. Podsmażamy chwilę, aby marchewka się podgrzała.
  • Gotowe.
  • Smacznego :)

17 komentarzy:

  1. Uwielbiam szparagi :) Pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Patrząc na to danie zrobiłam się głodna. Pycha!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaczny przepis, na pewno tak przygotuje szparagi:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sezamowe nuty fajnie pasują do takich warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo pięknie się prezentuje to danie :)
    Ja bardzo lubię szparagi.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. super dodatek do obiadu ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, wygląda pysznie ☺

    OdpowiedzUsuń
  8. Prezentuje się pysznie i zdrowo. :-) Chętnie skorzystam z Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  9. Prosto i smacznie, czyli to co lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Agniesiu kochana moja, dla mnie bez marchewki poproszę :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...