piątek, 12 maja 2017

Szparagi podsmażane z pieczarkami

U mnie nadal królują szparagi. Tym razem proponuję podsmażyć je z pieczarkami. W tym duecie pieczarki przejmują smak od szparagów i to szparagi nadają charakteru potrawie. Tak podsmażone szparagi sprawdzą się jako ciepła przekąska lub dodatek do obiadu.  :)

Szparagi podsmażane z pieczarkami



Składniki:

400 g -500 g pieczarek
pęczek zielonych szparagów
2 łyżki oliwy lub bezzapachowego oleju kokosowego (polecam Skworcu)
duża łyżka masła
sól
pieprz

Przygotowanie:

  • Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy na grube kawałki.
  • Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, obieramy końce i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego. 
  • Wrzucamy pieczarki, solimy, pieprzymy i podsmażamy aż odparuje z nich woda  i się apetycznie przyrumienią. Podczas podsmażania, pieczarki często mieszamy. Ułatwi to odparowanie wody. Podsmażone pieczarki zdejmujemy z patelni.
  • Na tą samą patelnię wrzucamy szparagi. Dodajemy łyżkę oleju/oliwy. Szparagi solimy i podsmażamy aż zmiękną i się lekko przyrumienią (około 6 minut).
  • Do podsmażonych szparagów dodajemy masło i ponownie pieczarki. Podsmażamy chwilę, aby pieczarki się podgrzały.
  • Gotowe.
  • Smacznego :)

28 komentarzy:

  1. Uwielbiam szparagi. Jak ja dawno nie jadłam.
    Narobiłaś mi smaka.
    Z chęcią bym się zjadła.
    Ale pyszne danie. Z pieczareczkami. Mmm!
    Pozdrowieńka serdeczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, takiego zestawu smaków jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam, my wyjadaliśmy prosto z patelni :)

      Usuń
  3. Bardzo lubię szparagi, dlatego z przyjemnością skorzystam z Twojego przepisu. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i życzę smacznego :)

      Usuń
  4. Pysznie, prosto i wiosennie!!! Chętnie spróbuję połączenia pieczarek ze szparagami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam szparagi :) Podziel się posiłkiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na takie połączenie na pewno bym się skusiła! Świetny dodatek do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Proste, pyszne, bardzo zdrowe. Niech żyje sezon na szparagi. Uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna propozycja podania szparagów 😊

    OdpowiedzUsuń
  9. Połączenie wydaje się być mega pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepyszne połączenie :) Palce lizać :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszny pomysł! Takie połączenie na pewno by mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super danie, uwielbiam szparagi :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Agnieszko dlaczego Ty mi to robisz? ;) Moje ulubione połączenie szparagów, od samego patrzenia zrobiłam się głodna.

    OdpowiedzUsuń
  14. Szybkie, zdrowe i na pewno smaczne :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...