środa, 24 maja 2017

Leczo z mielonym mięsem i cukinią

Leczo to potrawa, którą zna chyba każdy. Ja proponuję Wam troszkę zmodyfikowany przepis z mielona łopatką i podsmażaną cukinią. Myślę, że smak miło Was zaskoczy. Leczo podaję z ryżem lub kaszą.

Leczo z mielonym mięsem i cukinią



Składniki:

2 duże cebule
olej do podsmażania składników (proponuję rafinowany olej kokosowy Skworcu)
500 g mielonej łopatki
sól i pieprz
500 g pieczarek
1 czerwona papryka
500 g pomidorów lub puszka pomidorów
2 czubate łyżki keczupu
1 czubata łyżeczka papryki słodkiej
1 płaska łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka maggi
2 niewielkie cukinie

Wykonanie:
  • Przygotowujemy duży garnek i dużą patelnię.
  • Paprykę kroimy w paseczki, pieczarki w grube plasterki.
  • Cukinię kroimy na plasterki o grubości około 0,5cm. Cukinii nie obieramy ze skórki.
  • Cebulę siekamy, solimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
  • Do podsmażonej cebulki dodajemy mięso, mieszamy i podsmażamy 10 minut.
  • Mięso z cebulką przekładamy do garnka, a na tą samą patelnię wrzucamy pieczarki i paprykę. Dodajemy trochę oleju, solimy oraz pieprzymy i podsmażamy do zrumienienia pieczarek.
  • Do garnka z mięsem dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Dolewamy szklankę wody, keczup oraz dodajemy przyprawy: paprykę słodką, paprykę ostrą, maggi. Całość mieszamy, włączamy i gotujemy pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną - około 30 minut.
  • Mięso wyłączamy.
  • Po tym czasie do garnka z mięsem dodajemy podsmażone pieczarki i paprykę, a na tą samą patelnię wrzucamy cukinię. Cukinię solimy i podsmażamy do zrumienienia. Można dodać trochę oleju.
  • Podsmażoną cukinię dodajemy do mięsa.
  • Leczo ponownie włączamy, zagotowujemy i jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy solą. Po 2 -3 minutach wyłączamy i odstawiamy na kilka godzin, aby smaki się połączyły. Ważne jest to przede wszystkim dla cukinii.
  • Leczo podajemy z kaszą lub ryżem.
  • Smacznego :)

26 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie dania :) Mega smaczna propozycja na obiad, ale też na ciepłą kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W Twoim wykonaniu wygląda to rewelacyjnie.
    Ach, jak ja lubię leczo.
    Pozdrowionka! Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, właśnie ostatnio mam pociąg do cukinii, muszę zrobić takie leczo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na leczo, w takiej wersji jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zawsze robię leczo z dodatkiem piersi z kurczaka, natchnęłaś mnie do lekkiej zmiany ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aguś bardzo pysznie, ja uwielbiam leczo pod każdą postacią :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. na pewno by mi smakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam, leczo jeszcze w tym roku nie robiłam :). Trzeba to zmienić :).

    OdpowiedzUsuń
  9. Tylko czekamy na cukinie z naszego ogrodu i będziemy codziennie takie leczo robić jak co roku :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo smakowite leczo! Prezentuje się wyśmienicie :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Leczo w Twoim wykonaniu wygląda przepysznie. Niedługo takimi potrawkami będziemy się zajadać codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Niedługo będą swoje ogródkowe warzywka :)

      Usuń
  12. Świetny przepis, bardzo lubię leczo:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam leczo i chętnie bym spróbowało Twojej propozycji bo prezentuje się wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Chętnie spróbuję Twojej wersji lecza.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. Życzę smacznego :)

      Usuń
  15. Bardzo lubię takie dania jednogarnkowe ale leczo z mielonym mięsem i jeszcze nie próbowałam :) czyli kolejna inspiracja do spróbowania

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...