środa, 10 maja 2017

Gołąbki z mięsem i ryżem

Pracochłonnie, ale pysznie - gołąbki z mięsem i ryżem. Lekko podsmażone na patelni, takie lubię najbardziej :)

Gołąbki z mięsem i ryżem




Składniki:

1 średnia biała kapusta
500 g ryżu białego
700 g mielonej karkówki
4 średnie cebule
olej
sól
pieprz mielony
2 czubate łyżeczki majeranku
-----------------------------------
8 ziaren ziela angielskiego
8 ziaren pieprzu czarnego
8 listków laurowych

Wykonanie:
  • Przygotowanie farszu:
  • Ryż płuczemy, wsypujemy do garnka, solimy (1 łyżeczka soli),zalewamy 1 litrem wrzątku i gotujemy 10 minut, często mieszając. Po tym czasie ryż wyłączamy i trzymamy pod przykryciem, aż zmięknie i wchłonie wodę. Ryż studzimy.
  • Cebulę kroimy w kostkę, solimy do smaku i podsmażamy na oleju, do zeszklenia.
  • Mięso łączymy z cebulą i ryżem. Dodajemy sól (1 płaska łyżeczka), pieprz mielony (2 płaskie łyżeczki), majeranek (2 czubate łyżeczki). Całość dokładnie mieszamy.
  • Przygotowanie kapusty i zawinięcie gołąbków:
  • Kapustę obieramy ze zwiędniętych liści, wykrajamy z niej głąb i wkładamy do dużego garnka, dziurą po głąbie w dół.
  • Do kapusty dolewamy wrzątek i dosypujemy 1 czubatą łyżeczkę soli.
  • Kapustę parzymy 10 minut, przewracamy na drugą stronę i parzymy 5 minut.
  • Kapustę wyjmujemy z garnka, oddzielamy od niej liście. Po ściągnięciu około 1/3 liści ponownie sparzamy kapustę. Tym razem można to robić krócej. Kapustę wyjmujemy i ponownie oddzielamy miękkie liście. Zazwyczaj zachodzi konieczność sparzenia kapusty jeszcze raz.
  • Wody po kapuście nie wylewamy.
  • Z każdego liścia skrajamy stwardniałą część (aby była cieńsza), od strony głąba.
  • Liście napełniamy farszem i zwijamy gołąbki. Najpierw farsz przykrywamy jednym końcem liścia kapusty (tym naprzeciwko głąba), następnie zakładamy boki i liść zwijamy. Gołąbka kładziemy zwinięciem do dołu.
  • Zwijamy wszystkie gołąbki.
  • Dno dużego garnka wykładamy liśćmi kapusty. Na nich ciasno układamy gołąbki. Warstwę gołąbków solimy, wrzucamy ziele angielskie, ziarna pieprzu i 4 listki laurowe. Następnie jak najściślej układamy kolejną warstwę gołąbków. Ponownie ją solimy i wrzucamy 4 listki laurowe. Układamy kolejną warstwę, którą również solimy. 
  • W moim garnku mieszczą się trzy warstwy gołąbków. Tak przygotowane gołąbki zalewamy wodą z gotowania kapusty tak, aby ostatnia warstwa gołąbków była przykryta w 2/3 wysokości.
  • Gołąbki gotujemy 90 minut od zagotowania.
  • Gotowe.
  • Ja lubię gołąbki podsmażone, więc przed podaniem podsmażam je na niewielkiej ilości oleju.
  • Smacznego :)

21 komentarzy:

  1. Uwielbiam gołąbki :) Jadę do Ciebie na ten pyszny obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tradycyjnie pysznie :)Są dania, które zawsze będę robić:) Gołąbki do nich należą:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na Wielkanoc zrobiłyśmy wege gołąbki i nawet naszej rodzinie zasmakowały, jednak na pewno te zjedli by chętniej xD

    Zapraszamy do nas na prosty KONKURS ze smaczną wygraną :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cóż za zbieg okoliczności, właśnie przed chwilą skonsumowałam gołąbki od mamy :). Świetny przepis, jak czekam na młodą, polską kapustkę, wtedy też poszaleję ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię często. Bardzo lubię gołąbki.
    Muszą pysznie smakować. Spróbuję kiedyś takich klasycznych, bo ja dodaję jeszcze kaszę.
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo oryginalnie i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wyglądają, ja bardzo lubię gołąbki :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszota...zawsze smaczne..Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam gołąbki, pysznie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  10. dla tego smaku warto się napracować :) zwłaszcza, że ja np robię zawsze więcej i mam obiad na 2-3 dni :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie podane, ja uwielbiam tak podane potrawy, nie wiem dlaczego ale potrawy bardziej mi smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Klasycznie i smacznie :) Dawno ich nie robiłam, a domownicy uwielbiają.

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam je jadać! Ale przyznaję szczerze, że nienawidzę robić - właśnie ze względu na pracochłonność potrawy. No nic, pooglądam sobie u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja niestety przez pracochłonność robię bardzo rzadko, a wszyscy bardzo lubimy :)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...