środa, 18 maja 2016

Sałatka z kapusty pekińskiej, korniszonów i marchewki

Dzisiaj doprawiłam kapustę pekińską oliwą extra vergine i octem winnym. Sałatka z kapusty pekińskiej, koperku, korniszonów i marchewki ma fajny, słoneczny kolor, który uzyskujemy dzięki oliwie i marchewce. Pachnie lekko koperkiem i smakuje bardzo fajnie. Idealnie pasuje do dań mięsnych.

Sałatka z kapusty pekińskiej, korniszonów i marchewki



Składniki:

pół małej kapusty pekińskiej
1 duża marchewka
1 cebula szalotka
3 korniszony
1 czubata łyżka posiekanego koperku (świeżego lub mrożonego)
1,5 łyżeczki octu winnego jasnego
pół płaskiej łyżeczki cukru pudru
sól do smaku
pieprz do smaku
2 łyżki oliwy extra vergine

Wykonanie:
  • Kapustę pekińską drobno szatkujemy.
  • Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach.
  • Cebulę i korniszony kroimy w kostkę.
  • Kapustę, marchewkę, cebulę i korniszony wrzucamy do miski. Dodajemy koperek, ocet winny, cukier puder, sól, pieprz i oliwę. Mieszamy, próbujemy i jeśli zachodzi potrzeba, jeszcze raz doprawiamy solą i pieprzem. 
  • Sałatkę odstawiamy na 20 minut, aby smaki się połączyły. Podajemy.
  • Smacznego :)

40 komentarzy:

  1. Pyszna sałateczka, do obiadu lub na drugie śniadanie do pracy idealna. Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, z koperkiem... Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczną i chrupiąca sałatkę zrobiłaś Agniesiu -:) Jak bardzo teraz na czasie

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała sałatka. Takie właśnie lubię. :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sałatki z kapusty pekińskiej to jedne z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię wszystko co z kapustą pekińską związane :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się podoba :)

      Usuń
  8. Zjadłabym taką sałatkę z frytkami, może trochę mniej zdrowo niż z kromką chleba, ale jak pysznie :) Podoba mi się to połączenie składników.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie można jeść samych zdrowych rzeczy. Coś z życia trzeba mieć. Byle z umiarem :)

      Usuń
  9. Bardzo smaczna i chrupiąca, i na dodatek bardzo na czasie sałatka.

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie zostało mi trochę korniszonów i zastanawiałam się, co mam z nimi zrobić. I proszę, już wiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Aguś przepyszna sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Swietna! lubie takie proste sałatki

    OdpowiedzUsuń
  13. Agnieszka , czy ta trawa w ogródku Cie przygniotła ? że Cię nie widać ? :):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trawa i chwasty. Wzywałam ratunku, ale chwasty mnie zagłuszyły. Ledwo uszłam z życiem :)

      Usuń
  14. My reflektujemy na każdą sałatkę i choć ma trochę octu to i tak musiałybyśmy odrobinę spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może byście się do octu winnego przekonały. Ocet winny jest bardzo zdrowy, pomaga w trawieniu, obniża poziom cukru we krwi, wpływa pozytywnie na serce, ...

      Usuń
    2. O jabłkowym też tak mówią ale jednak nam nie służy :/

      Usuń
    3. No to trudno :)
      Można zamiennie dodać sok z cytryny :)

      Usuń
  15. pyszna surówka :) do tego pieczone mięsko i nic więcej do szcześcia mi nie trzeba.

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda bardzo apetycznie, a samo przygotowanie nie wydaje się skomplikowane. Warto wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem warto. Mój mąż się wiecznie o nią upomina :)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...