Dzisiaj zapraszam na ciasto drożdżowe z rabarbarem i waniliową kruszonką.
Ciasto jest mięciutkie, puszyste, lekko maślane, idealne. Wiosna bez takiego ciasta? Niemożliwe :)
Składniki na ciasto (na małą prostokątną blaszkę o wymiarach 18 cm x 28 cm):
Na tradycyjną, większą blaszkę o wymiarach 25 cm x 40 cm należy składniki podwoić.
125 ml ciepłego mleka
25 g świeżych drożdży
300 g mąki typ 550
120 g cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
90 g masła
2 jajka
Składniki na kruszonkę:
50 g mąki pszennej typ 500
30 g cukru
35 g zimnego masła
płaska łyżeczka cukru z wanilią
Dodatkowo:
600 g rabarbaru
3 łyżki cukru
- Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Całość dokładnie mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 20 minut. Dla mnie ciepłe miejsce to piekarnik, który raz nagrzewam do temperatury 50 stopni i wyłączam. Drożdże idealnie rosną w takich warunkach w podanym przeze mnie czasie.
- Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.
- Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta: resztę cukru i mąki, cukier z wanilią, rozpuszczone, letnie masło i jajka. Wszystkie składniki ciasta mieszamy 2 minuty drewnianą łyżką. Uzyskamy jednolitą masę, która będzie rzadka i kleista.
- Tak przygotowane ciasto pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia, do czasu, aż podwoi swoją objętość (około 40 minut). Ciasto powinno rosnąć w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką. Ja ciasto ponownie wkładam do ciepłego piekarnika. Nie podgrzewam go już, wystarcz ciepło, które jeszcze trzyma.
- W czasie, gdy ciasto rośnie, przygotowujemy kruszonkę i rabarbar.
- Przepis na kruszonkę:
- Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucamy do miski, masło siekamy nożem na mniejsze kawałki.
- Całość zagniatamy ręką do momentu dokładnego połączenia się składników i ugniatamy, formując ścisłą, twardą kulkę.
- Tak przygotowaną kruszonkę wkładamy do lodówki.
- Rabarbar myjemy, obieramy ze skórki im kroimy na kawałeczki o długości około 1 cm. Wkładamy go do miski i zasypujemy 3 łyżkami cukru. Całość mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie rabarbar odcedzamy na sitku.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponieważ jest bardzo kleiste, rozprowadzać je jest najłatwiej drewnianą łyżką.
- Na cieście rozkładamy odsączony rabarbar.
- Kruszonkę rozdrabniamy w palcach i rozkładamy na wierzchu rabarbaru.
- Ciasto wkładamy do nagrzanego, do temperatury 175 stopni, piekarnika i pieczemy około 45 minut. Musimy uzyskać efekt suchego patyczka, więc przed wyjęciem ciasta z piekarnika należy patyczkiem sprawdzić, czy jest upieczone. Ja piekę na grzałce dolnej + grzałka z termoobiegiem.
- Smacznego :)
Ciasto z rabarbarem zawsze budzi u mnie pozytywne emocje - to pierwsze wiosenne ciasto:)
OdpowiedzUsuńOno jest cudowne. No i rabarbar, jest sezonowy. Czekamy na niego, jak na truskawki, jagody,...
UsuńCudowne! :)
OdpowiedzUsuńPycha ! Idealne na deser lub śniadanie :D
OdpowiedzUsuńPrawda :)
UsuńRabarbar idealnie pasuje do ciasta drożdżowego. Pychota
OdpowiedzUsuńPrawda :)
UsuńUwielbiam drożdżowe z rabarbarem :) Dziękuję za wspólne pieczenie! Pozdrawiam, Magda
OdpowiedzUsuńRównież pozdrawiam :)
UsuńAgusia cieszę się, że dołaczyłąś do wspólnego wypiekania. Ja już a może dopiero ;) czwarty raz biorę udział. Jest bardzo fajna zabawa. Super ciacho upiekłaś. Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam. W końcu mi się udało z Wami piec ciacho :)
UsuńMamy słabość do drożdżowego ciasta z każdym owocem lub bez a co dopiero z ukochanym rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńJa również dziewczyny uwielbiam drożdżowe :)
UsuńPrzecudnie puszyste :) Dzięki za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i pozdrawiam :)
UsuńBardzo lubię, ciasto pychotka.
OdpowiedzUsuńPieknie się udało :) Dziękuje za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
UsuńBardzo lubię ciasta z rabarbarem, a Twoje prezentuje się znakomicie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńWygląda wspaniale :-) dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko, pozdrawiam :)
UsuńPiękne drożdżowe rabarbalove :-) Dzięki że do nas dołączyłaś, zapraszamy częściej :-)
OdpowiedzUsuńPostaram się dołączać częściej. Pozdrawiam :)
UsuńCiasto z rabarbarem to pozycja obowiązkowa o tej porze roku :) Świetnie się prezentuje <3
OdpowiedzUsuńTo prawda, zrobić trzeba :)
UsuńKocham rabarbar😊 dziękuję za wspólne pieczenie i do następnego 😊
OdpowiedzUsuńDo następnego pieczenia, pozdrawiam :)
UsuńAle żeście napiekły pyszności :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Elu :)
Usuńteż miałam drożdżowe z rabarbarem i kruszonką:) dziękuję za wspólne pieczenie
OdpowiedzUsuńKlasyka, a jaka pyszna :)
UsuńCudwne i bardzo apetyczne ciasto - najmilsze smaki dzieciństwa :D
OdpowiedzUsuńPrawda :)
UsuńPycha :) Dziękuje za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, pozdrawiam :)
UsuńNarobias mi smaka na rabarbarowe wypieki ;)
OdpowiedzUsuń:) Mus jest zrobić :))
UsuńPierwsze ciasto z rabarbarem w tym roku również mam za sobą. To chyba jeden z moich ulubionych wypieków!
OdpowiedzUsuńJa również je bardzo lubię :)
UsuńMniam..pycha..dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńDziękuję, pozdrawiam :)
UsuńUwielbiam drożdżowe z rabarbarem, też będę piekła w tym tygodniu:)
OdpowiedzUsuńSmacznego i pozdrawiam :)
UsuńAguś ciasto wyśmienite , z chęcią bym takie zjadła :)
OdpowiedzUsuńNiedługo ponownie piekę, więc wpadaj :)
UsuńPyszne ciasto;)dzięki za wspólne pieczenie..
OdpowiedzUsuńDziękuję, pozdrawiam :)
UsuńDrożdżowe z rabarbarem... aż ślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuńTrzeba zrobić. Nie ma rady :)
UsuńNajpierw bym obskubała kruszonkę :))
OdpowiedzUsuń:)
UsuńKruszonkowy potwór :))
Pyszna klasyka :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, pozdrawiam :)
UsuńNarobiłaś nam smaku swoim niezwykle apetycznym ciastem. Pięknie wyrosło i upiekło a dodatek rabarbaru i kruszonki zapowiada prawdziwą ucztę:)
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia. Wyszło pyszne :)
Usuń