Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Dzisiaj zapraszam na ciasto drożdżowe z rabarbarem i waniliową kruszonką.
Ciasto jest mięciutkie, puszyste, lekko maślane, idealne. Wiosna bez takiego ciasta? Niemożliwe :)

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką



Składniki na ciasto (na małą prostokątną blaszkę o wymiarach 18 cm x 28 cm):
Na tradycyjną, większą blaszkę o wymiarach 25 cm x 40 cm należy składniki podwoić.

125 ml ciepłego mleka
25 g świeżych drożdży
300 g mąki typ 550
120 g cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
90 g masła
2 jajka

Składniki na kruszonkę:

50 g mąki pszennej typ 500
30 g cukru
35 g zimnego masła
płaska łyżeczka cukru z wanilią

Dodatkowo:

600 g rabarbaru
3 łyżki cukru

Wykonanie ciasta:
  • Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Całość dokładnie mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 20 minut. Dla mnie ciepłe miejsce to piekarnik, który raz nagrzewam do temperatury 50 stopni i wyłączam. Drożdże idealnie rosną w takich warunkach w podanym przeze mnie czasie.
  • Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.
  • Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta: resztę cukru i mąki, cukier z wanilią, rozpuszczone, letnie masło i jajka. Wszystkie składniki ciasta mieszamy 2 minuty drewnianą łyżką. Uzyskamy jednolitą masę, która będzie rzadka i kleista.  
  • Tak przygotowane ciasto pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia, do czasu, aż podwoi swoją objętość (około 40 minut). Ciasto powinno rosnąć w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką. Ja ciasto ponownie wkładam do ciepłego piekarnika. Nie podgrzewam go już, wystarcz ciepło, które jeszcze trzyma.
  • W czasie, gdy ciasto rośnie, przygotowujemy kruszonkę i rabarbar.
  • Przepis na kruszonkę:
  • Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucamy do miski, masło siekamy nożem na mniejsze kawałki. 
  • Całość zagniatamy ręką do momentu dokładnego połączenia się składników i ugniatamy, formując ścisłą, twardą kulkę. 
  • Tak przygotowaną kruszonkę wkładamy do lodówki.
  • Rabarbar myjemy, obieramy ze skórki im kroimy na kawałeczki o długości około 1 cm. Wkładamy go do miski i zasypujemy 3 łyżkami cukru. Całość mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie rabarbar odcedzamy na sitku. 

  • Wyrośnięte ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponieważ jest bardzo kleiste, rozprowadzać je jest najłatwiej drewnianą łyżką.
  • Na cieście rozkładamy odsączony rabarbar.
  • Kruszonkę rozdrabniamy w palcach i rozkładamy na wierzchu rabarbaru.
  • Ciasto wkładamy do nagrzanego, do temperatury 175 stopni, piekarnika i pieczemy około 45 minut. Musimy uzyskać efekt suchego patyczka, więc przed wyjęciem ciasta z piekarnika należy patyczkiem sprawdzić, czy jest upieczone. Ja piekę na grzałce dolnej + grzałka z termoobiegiem.
  • Smacznego :)

56 komentarzy:

  1. Ciasto z rabarbarem zawsze budzi u mnie pozytywne emocje - to pierwsze wiosenne ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ono jest cudowne. No i rabarbar, jest sezonowy. Czekamy na niego, jak na truskawki, jagody,...

      Usuń
  2. Pycha ! Idealne na deser lub śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Rabarbar idealnie pasuje do ciasta drożdżowego. Pychota

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam drożdżowe z rabarbarem :) Dziękuję za wspólne pieczenie! Pozdrawiam, Magda

    OdpowiedzUsuń
  5. Agusia cieszę się, że dołaczyłąś do wspólnego wypiekania. Ja już a może dopiero ;) czwarty raz biorę udział. Jest bardzo fajna zabawa. Super ciacho upiekłaś. Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i pozdrawiam. W końcu mi się udało z Wami piec ciacho :)

      Usuń
  6. Mamy słabość do drożdżowego ciasta z każdym owocem lub bez a co dopiero z ukochanym rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przecudnie puszyste :) Dzięki za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pieknie się udało :) Dziękuje za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię ciasta z rabarbarem, a Twoje prezentuje się znakomicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda wspaniale :-) dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne drożdżowe rabarbalove :-) Dzięki że do nas dołączyłaś, zapraszamy częściej :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Postaram się dołączać częściej. Pozdrawiam :)

      Usuń
  12. Ciasto z rabarbarem to pozycja obowiązkowa o tej porze roku :) Świetnie się prezentuje <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Kocham rabarbar😊 dziękuję za wspólne pieczenie i do następnego 😊

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale żeście napiekły pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  15. też miałam drożdżowe z rabarbarem i kruszonką:) dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  16. Cudwne i bardzo apetyczne ciasto - najmilsze smaki dzieciństwa :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Pycha :) Dziękuje za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Narobias mi smaka na rabarbarowe wypieki ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pierwsze ciasto z rabarbarem w tym roku również mam za sobą. To chyba jeden z moich ulubionych wypieków!

    OdpowiedzUsuń
  20. Mniam..pycha..dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam drożdżowe z rabarbarem, też będę piekła w tym tygodniu:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Aguś ciasto wyśmienite , z chęcią bym takie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Pyszne ciasto;)dzięki za wspólne pieczenie..

    OdpowiedzUsuń
  24. Drożdżowe z rabarbarem... aż ślinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
  25. Najpierw bym obskubała kruszonkę :))

    OdpowiedzUsuń
  26. Pyszna klasyka :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Narobiłaś nam smaku swoim niezwykle apetycznym ciastem. Pięknie wyrosło i upiekło a dodatek rabarbaru i kruszonki zapowiada prawdziwą ucztę:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...