poniedziałek, 23 maja 2016

Pieczeń do chleba

Dzisiaj mam propozycję na pieczeń do chleba, którą doprawiłam czosnkiem, cebulą i majerankiem. Jest to więc kolejna propozycja dla zwolenników czosnku. Pieczeń jest miękka, wilgotna i bardzo aromatyczna :)

Pieczeń do chleba



Składniki:

500 g mielonej karkówki
500 g mielonej łopatki

1/2 szklanki bułki tartej (125 ml)
szklanka wody (250 ml)

1 duża cebula
8 ząbków czosnku
2 jajka
2 czubate łyżeczki majeranku
2 płaskie łyżeczki soli
1,5 płaskiej łyżeczki pieprzu

Wykonanie:
  • Bułkę tartą zalewamy wodą i mieszamy.
  • Cebulę ścieramy na tarce.
  • Czosnek przeciskamy przez praskę.
  • Oba rodzaje mięsa wkładamy do dużej miski. Dokładamy wszystkie pozostałe składniki: namoczoną bułkę tartą, cebulę, czosnek, jajka, majeranek, sól i pieprz.
  • Mięso dokładnie wyrabiamy.
  • Mięso przekładamy do jednej większej lub dwóch mniejszych foremek. Ja użyłam dwóch małych aluminiowych foremek o wymiarach: 6 cm x 10 cm x 23 cm. Do foremek wkładamy tyle mięsa, aby od góry zostało 1 cm wolnej przestrzeni. Foremek aluminiowych nie trzeba niczym smarować. Pieczeń nie przyklei się do nich.
  • Tak przygotowaną pieczeń wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut. Ja piekłam w temperaturze 175 stopni, grzałka dolna + grzałka z termoobiegiem. 
  • Po upieczeniu, studzimy i bez wyjmowania z foremek wkładamy do lodówki. Sok, który wypłynął z mięsa podczas pieczenia, zamieni się w galaretkę.
Smacznego :)

28 komentarzy:

  1. Bardzo smaczna i aromatyczna pieczeń. Pozdrawiam Aga :)
    ps; moja córcia ma tak na imię ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, do kanapek idealna, dawno takiej nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. To się nazywa coś do kanapek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aguś pyszna propozycja, idealna do domowego pieczywa :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowy chlebek, pieczeń i na wierzchu czerwony pomidorek. Nic więcej do szczęścia nie potrzeba :)

      Usuń
  5. My byśmy chętnie przegryzały parowanym brokułem i sałatą taką pieczeń :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo podobną pieczeń robi moja mama. Jest przepyszna i idealna do chleba :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O tak taka pieczeń na kanapki to jest coś :). Do tego pomidorek na wierzchu i pyszne śniadanie gotowe :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyśmienita pieczeń kochana :) uwielbiam domowe wędlinki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda wybornie ;) Gdyby nie tylko to, że obiecałam sobie, że ograniczę spożywanie mięsa to na pewno wypróbowałabym przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie polecam przepis na przyszłość :)

      Usuń
  10. Pieczeń prezentuje się bardzo apetycznie. Dawno nie jadłam, a bardzo lubię. Przepis zapisuję i niebawem zrobię według Twojego przepisu. Pysznie u Ciebie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. Życzę smacznego :)

      Usuń
  11. Uwielbiam takie domowe mięsko do chlebka.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda pysznie! Będę musiała wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Domowy chleb,domowa pieczeń a do tego ogórek małosolny...mniamuśne jedzonko:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...